Bygglov inomhus – vad gäller vid renovering?

Inomhus, Bygga nytt, Bygga till, Energi 30 mars 2025
Behöver du bygglov för att renovera inomhus? Här går vi igenom vilken typ av renovering som kräver bygglov och vad du bör tänka på vid större förändringar i din bostad.
Behöver ditt byggnadsprojekt inomhus bygglov?

Vad är bygglov och när behövs det för renovering inomhus?


Bygglov är ett tillstånd du ansöker om hos kommunen. Det krävs ibland för att få bygga, riva eller ändra en byggnad. Syftet med bygglovet är att säkerställa att gällande regler, som exempelvis säkerhetskrav, detaljplaner och miljöbestämmelser följs. Även om PBL (plan- och bygglagen) beskriver när bygglov krävs finns det ofta lokala bestämmelser eller undantag från regeln, vilket gör att det är svårt att ge ett generellt svar på när det krävs. I vissa fall kan en bygglovsanmälan krävas, även om inte själva bygglovet krävs.


När det kommer till bygglov inomhus är det inte alls lika vanligt att bygglov krävs som vid byggåtgärder på utsidan av huset. Men det finns en del renoveringar inomhus som kan kräva bygglovsanmälan eller bygglov. Skillnaden mellan bygglov och en bygglovsanmälan är att bygglov krävs för stora förändringar, som att bygga nytt, bygga till eller avsevärt förändra fasaden, medan bygglovsanmälan krävs för vissa mindre åtgärder. Det kan handla om ändringar i den bärande konstruktionen, installation av eldstad eller när du vill bygga ett attefallshus. Vad kostar bygglov och bygglovsanmälan?


  • Bygglov: kan kosta mellan några tusen kronor upp till 50 000 kronor beroende på projektets komplexitet. Priset skiljer sig även mellan olika kommuner. I avgiften ingår vanligtvis normal nybyggnadskarta, bygglovsansökan, startbesked, grovutstakning, finutstakning och lägeskontroll.
  • Bygglovsanmälan: kostar cirka 2 000 – 15 000 kronor beroende på projektet. Anmälan är billigare än bygglovet eftersom kommunen endast granskar de tekniska aspekterna.

Olika regler gäller för bygglov utanför detaljplanen och bygglov innanför detaljplanen. Utanför detaljplan har fastighetsägare vanligtvis större frihet med förändringar, ny- och tillbyggnader – ofta utan krav på både bygglov och bygglovsanmälan.


Ingrepp i den bärande konstruktionen kan kräva bygglov eller bygglovsanmälan

Behöver man bygglov för att ändra en bärande konstruktion?

Om du planerar att ändra en byggnads bärande konstruktion, till exempel riva eller flytta en bärande vägg, behöver du sällan ett bygglov. Däremot behöver du göra en bygglovsanmälan. Enligt PBL ska anmälan göras för åtgärder som påverkar byggnadens bärande delar eller som avsevärt förändrar en byggnads planlösning. Tänk på att förändringar i byggnadens bärande delar kan innebära risker om du inte först utför en förundersökning. Som byggherre är du själv ansvarig för att de bärande konstruktionerna projekteras och utförs i enlighet med kraven för bärförmåga, stadga och beständighet.


Vid rivning kan bygglov ibland krävas, dock är det inte ofta när det gäller renoveringar inomhus. Rivningslov ansöker du om hos kommunen och det behövs i regel inom områden med detaljplan om du ska riva delar av eller hela byggnader. Ska du exempelvis riva en vägg behöver du sällan rivningslov, däremot kan du behöva göra en anmälan och få den godkänd innan du kan påbörja rivningen. Om din byggnad är K-märkt, eller om den bedöms vara särskilt historiskt värdefull, behöver du vara extra varsam när du renoverar eller förändrar den, invändigt som utvändigt. Kommunen kan ibland ge bygglov med krav på att byggherren anlitar en antikvarisk kontrollant som kan säkerställa att byggnadens kulturhistoriska värde bevaras.



Får man byta eller sätta in nya fönster utan bygglov?

Generellt sett krävs inget bygglov för att byta fönster – om du vill byta ut gamla fönster mot nya under förutsättning att de nya fönstren ser ut som de gamla. För om fönsterbytet avsevärt förändrar utseendet på fasaden, krävs bygglov. Det kan till exempel handla om att du byter färg på fönstret, sätter in ett större fönster eller flyttar fönstret till en annan vägg. Det kan även krävas bygglov för att sätta igen fönster.



Krävs bygglov för att bygga eller ändra en trappa inomhus?

Att bygga trappa inomhus kräver sällan bygglov eftersom åtgärden inte syns utifrån och påverkar således inte byggnadens utseende. Däremot kan det krävas en bygglovsanmälan, särskilt om åtgärden påverkar byggnadens bärande konstruktion eller planlösning. Kom ihåg att det finns särskilda säkerhetskrav enligt Boverkets byggregler när du ska bygga en ny trappa, bland annat:

  • Trappans lutning och dimensioner. Trappstegens höjd ska vara bekväma och säkra att använda (höjden är vanligtvis på mellan 175 och 200 millimeter). Stegdjupet ska vara tillräckligt stort för att en fot ska få plats utan problem, vanligtvis 250 – 300 millimeter djupt.
  • Hållfasthet. Trappan, inklusive trappräcken, ska vara tillräckligt stabil för att klara av belastningen den är till för.
  • Trappräcken. Höjden för räcken eller stöd ska vara minst 90 centimeter i höjd.

Bastu inomhus är populärt, särskilt under årets kallare månader.

Bygglov för bastu – vad gäller?

Om du vill bygga en bastu inomhus behövs normalt inget bygglov. Det är förstås viktigt att du följer rådande byggregler men eftersom du inte förändrar byggnadens utseende utåt sett eller sällan behöver installera skorsten, behövs inget bygglov för bastu inomhus. Om du däremot vill bygga en fristående bastu utomhus gäller de vanliga reglerna för friggebod (15 m2) och attefallshus (30 m2). Om du ska bygga nytt badrum krävs heller inget bygglov, däremot behöver du göra en bygglovsanmälan vid nybygge. Är det endast en vanlig renovering av ett befintligt badrum krävs sällan vare sig bygglov eller bygglovsanmälan.



Bygglov vid ändring av planlösning – vad gäller?

Även om det generellt sett inte krävs bygglov för renovering inomhus kan det behövas en bygglovsanmälan för vissa åtgärder. Enligt plan- och bygglagen krävs bygglov när du utför åtgärder som påverkar byggnadens tekniska egenskaper. Det kan till exempel handla om att göra om en stängd planlösning till öppen, lägga till eller ta bort väggar eller flytta kök till vardagsrum. Generellt behövs bygglov när du ändrar funktionen av ett rum. Tekniska egenskaper kan bland annat innebära att du ändrar bärande konstruktioner eller brandskydd. Ofta behövs endast en anmälan men varje enskilt fall är individuellt.


Oftast krävs inget bygglov för att installera en kamin, men det kan krävas om du behöver en ny rökkanal/skorsten.

Behöver man bygglov för att sätta in en kamin eller eldstad?

Om du vill installera en ny eldstad krävs i regel att du lämnar in en bygglovsanmälan till stadsbyggnadsförvaltningen i din kommun. Du måste vänta tills du får startbesked innan du börjar med installationen. Om skorstenen avsevärt förändrar utseendet av byggnaden kan du i vissa fall behöva bygglov, även om det inte är särskilt vanligt för den typen av installationer. Bygglov för skorsten krävs i vissa fall när skorstenens placering är nära takfoten eller leds utanpå fasaden. Om du endast vill byta ut en äldre braskamin mot en ny med likvärdig prestanda krävs inte någon anmälan om du använder samma rökkanal som tidigare. Om du däremot ska sätta in i en ny kassett i en äldre eldstad som är öppen, behöver du lämna in en bygglovsanmälan.



Vanliga frågor och svar om bygglov inomhus


De flesta renoveringar inomhus kräver inte bygglov, men du måste följa de regler som finns. Mindre åtgärder, som att måla om, byta golv eller tapetsera, kräver inte bygglov. Däremot kan större förändringar, som att ändra bärande konstruktion eller lägga om tak, kräva bygglov. För renoveringar som förändrar byggnadens yta, struktur eller funktion kan bygglov krävas.
Ja, att sätta igen ett fönster kräver vanligtvis bygglov eftersom det kan förändrar byggnadens fasad och även brand- och ljusförhållanden i rummet. Det beror på byggnadens specifika regler och kommunens tolkning.
Ja, enligt attefallsreglerna har du rätt att uppföra en komplementbostad på upp till 30 m2 utan bygglov. Du behöver dock lämna in en bygglovsanmälan.
Bygglov krävs inte för mindre byggprojekt som inte påverkar byggnadens struktur eller funktion, exempelvis mindre reparationer, målning, tapetsering eller mindre byggnader som är fristående och inte påverkar marken eller omgivningen väsentligt.
Det beror på om åtgärden avsevärt förändrar byggnadens utseende, vilket är en tolkningsfråga för kommunen i fråga. Du kan i regel byta ut en gammal ytterdörr till en ny utan bygglov om den har liknande utseende och samma storlek.
Bygglov krävs för inomhusåtgärder som påverkar byggnadens bärande konstruktion, ventilation eller brandskydd, exempelvis om du flyttar eller ändrar väggar, skapar nya öppningar eller ändrar byggnadens användning.
Endast om åtgärden påverkar byggnadens bärande konstruktion. Om det är en bärande vägg eller om det innebär förändringar i planlösningen krävs bygglov.
Det beror på omfattningen av förändringen. Om det är en mindre justering eller förbättring av ventilationen som inte påverkar byggnadens funktion eller struktur, kan det vara möjligt utan bygglov. Om det innebär större ändringar som påverkar brandskydd, luftflöde eller byggnadens funktion krävs bygglov eller bygglovsanmälan.
I de flesta fall krävs inget bygglov för att lägga in golvvärme om det inte innebär förändringar av byggnadens struktur, såsom att förändra golvets höjd på ett sätt som påverkar dörrar eller andra konstruktioner. Dock kan det krävas anmälan om installationen innebär tekniska förändringar som påverkar byggnadens funktion.
Ja, det är möjligt att söka bygglov i efterhand om man har påbörjat eller avslutat ett bygge utan att ha bygglov. Detta kan vara mer komplicerat och i vissa fall kan det leda till att byggnaden inte uppfyller gällande regler. I så fall måste du vidta vissa åtgärder för att byggnormerna ska uppfyllas. Det är bäst att kontakta kommunen innan du sätter i gång.

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.