Ibland räcker det med att lämna in en bygglovsanmälan i stället för att ansöka om bygglov för fasadändringar som till exempel vid takbyte. Här går vi igenom allt du behöver veta.
Måla om huset – krävs bygglov?
Att måla om huset kan kräva bygglov beroende på hur stora förändringar ommålningen innebär. Enligt plan- och bygglagen (PBL) kan bygglov krävas för fasadändring som innebär att måla om i en annan färg, byte av fasad eller nytt taktäckningsmaterial. Men det finns undantag, vissa ändringar på fasad eller tak kan vara bygglovsbefriade om vissa villkor uppfylls, till exempel:
- Måla om fasad. Du får måla fasad utan bygglov om du målar fasaden i samma kulör som tidigare. Då innebär åtgärden ingen större förändring av utseendet.
- Måla fönster. Om du bor utanför detaljplanerat område behöver du inte bygglov för att måla om fasaden, inte ens om du byter färg. Inom detaljplanerat område behöver du troligtvis ansöka om bygglov eftersom en ny kulör på huset avsevärt kommer att förändra utseendet och kanske göra att byggnaden sticker ut från övriga hus.
- Måla staket. Om du ska göra en större ändring av ett befintligt plank eller staket som är högre än 1,1 meter behöver du bygglov (inom detaljplan) i de flesta kommuner.
Det är dock viktigt att notera att även om vissa ändringar är bygglovsbefriade, får de inte strida mot villkoren i PBL (plan- och bygglagen), Boverkets byggregler (BBR) eller andra föreskrifter. Om ändringen väsentligt påverkar byggnadens eller områdets karaktär kan byggnadsnämnden ingripa.
För att säkerställa att din planerade fasadändring uppfyller alla nödvändiga krav och inte kräver bygglov, rekommenderar Boverket att du kontaktar din kommun för vägledning. Om du är osäker kan du enkelt kolla in bygglovsguiden där du anger vilken kommun du bor i och vilken åtgärd som ska utföras.
Byta fönster – krävs bygglov?
Huruvida det krävs bygglov för att byta fönster, måla om huset eller ändra takbeklädnaden gäller det att skilja på bostäder som omfattas av detaljplanen och områdesbestämmelser och bostäder som inte gör det. Inom detaljplan kan man generellt säga att det behövs bygglov för att byta fönster, sätta in takkupa eller för att byta dörrar. Alla åtgärder som på något sätt förändrar byggnadens yttre kräver bygglov (i regel) inom detaljplanerat område eller där speciella områdesbestämmelser gäller.
Anledningen till att kraven är strängare inom detaljplanerat område beror på att kommunen vill kunna upprätthålla en viss stadsbild där husens karaktär bevaras eller matchar varandra. Om byggnaden står utanför detaljplanerat område krävs vanligtvis inget bygglov för takfönster eller ändring av befintliga fönster, så länge inga speciella områdesbestämmelser finns. Du kan läsa mer om det i plan- och bygglagen. Under paragraferna (2010:900) 9 kap. 6 a §, 8 §, 8 kap. 13 § och 10 kap. 2 § beskrivs bygglovspliktiga åtgärder utförligt.

Fasadändring – krävs bygglov?
Att utföra en fasadändring, såsom byte av fasadmaterial, ändring av fasadens färg eller att putsa fasaden, kan påverka byggnadens estetik och värde. Det är viktigt att veta när bygglov krävs för att ändra fasad.
Enligt plan- och bygglagen (PBL) krävs bygglov för att ändra en byggnads yttre utseende, inklusive byte av fasad eller ändring av fasadmaterial, särskilt om ändringen väsentligt påverkar byggnadens eller områdets karaktär. Detta gäller särskilt inom områden med detaljplan eller områdesbestämmelser. Om exempelvis flera hus i kvarteret har rött tegeltak och du vill byta ditt röda tegeltak till svart plåttak, eller om du vill måla om ditt hus från mörkrött till ljusblått, krävs bygglov.
Det är också viktigt att notera att även om vissa ändringar inte kräver bygglov, kan de fortfarande påverka byggnadens tekniska egenskaper, såsom takmaterial eller skorsten, vilket kan kräva en anmälan enligt PBL. Detta gäller särskilt om ändringarna påverkar byggnadens bärande konstruktion eller brandskydd.
För att säkerställa att dina planerade fasadändringar uppfyller alla nödvändiga krav och inte kräver bygglov eller anmälan, bör du kontakta byggnadsnämnden i din kommun. De kan informera dig om gällande regler och hjälpa dig att undvika komplikationer.
Vad kostar bygglov för fasadändring?
Det är flera faktorer som påverkar kostnaden för ett bygglov av fasadändring. Dels vilken typ av fasadändring det gäller, dels projektets omfattning, geografiska plats och kommunens specifika taxor. Exempelvis kan kostnaden för bygglov för att måla om huset kosta drygt 2 000 kronor i Göteborgs kommun medan samma åtgärd kostar cirka 4 000 kronor i Södertälje kommun. Här är fler räkneexempel på vad bygglov kostar för vanliga fasadändringar:
- Rivning. I Södertälje kommun kostar rivning (1 – 150 m2) 8 000 kronor och i Kungsbacka kommun kan rivning kosta mellan 6 000 och 17 000 kronor beroende på om du endast behöver en rivningsanmälan eller rivningslov och tekniskt samråd.
- Tillbyggnad. I Södertälje kostar tillbyggnad av ett en- eller tvåbostadshus mellan 9 000 och 19 000 kronor beroende på storleken av tillbyggnaden samt om tekniskt samråd behövs eller inte. Samma åtgärd kostar mellan 11 000 och 17 000 kronor i Göteborgs kommun. Kostnaden för bygglov varierar beroende på om tekniskt samråd behövs.

Vilka fasadändringar kräver inte bygglov?
Det finns en hel del åtgärder som inte kräver bygglov. Det finns även många åtgärder som vanligtvis kräver bygglov men som är bygglovsbefriade för en- och tvåbostadshus om de uppfyller särskilda krav. Ibland behövs en bygglovsanmälan men inte själva bygglovet. Här är några vanliga fasadändringar som inte kräver bygglov:
- Murar och plank. Även om det i regel krävs bygglov för att sätta upp murar och plank behöver du inte det för att skapa en skyddad uteplats vid ett en- eller tvåbostadshus. Samma regler gäller då både för hus innanför och utanför detaljplan.
- Uteplats. Du behöver sällan bygglov för altan så länge den håller sig inom PBL:s bestämmelser om mått.
- Takkupor. Du får bygga en eller två takkupor på ett en- och tvåbostadshus, så kallade attefallstakkupor, utan bygglov. Däremot krävs det som regel en anmälan och startbesked.