Att måla om huset är ett effektivt sätt att förnya fasaden och skydda byggnaden mot väder och slitage. Men vad kostar det att måla om huset, behöver du bygglov om du vill måla om huset i annan färg, och vilka steg bör du följa för ett hållbart resultat? I denna guide går vi igenom allt du behöver veta – från att tvätta fasaden innan målning till val av rätt färg och bästa temperaturen för målning.
Bygglov kan behövas
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckorKostnad: ca 7000 - 16000 kr
Du behöver inte bygglov om
du målar i samma färg som du hade innan
Du behöver alltid bygglov om
du byter färg på huset och åtgärden avsevärt förändrar utseendet
Du behöver göra en anmälan om
du ska byta färg på huset
Dessa handlingar behöver du för din anmälan
fasadritning som visar byggnadens utvändiga utseende
Mer om Måla om
Måla om huset – allt du behöver veta
Dags att måla om huset? Att måla hus tar tid, men är inte särskilt svårt. Du kan spara en del pengar på att måla om huset själv. Här går vi igenom allt du behöver veta om kostnader, bygglov, vad som gäller om du vill måla om huset i en annan färg och ger dig en enkel steg för steg-guide.
Viktiga faktorer att tänka på
Det första du behöver lista ut är vilken färg du ska använda. De vanligaste typerna för fasadfärg är akrylatfärg och alkydfärg, men det finns även hybrid- och emulsionsfärg, linoljefärg, slamfärg och lasyr. Om du är osäker på vilken typ av färg huset är målat i kan du testa genom att slipa med ett sandpapper på fasaden. Alkydfärg och täcklasyr bildar ett damm när du slipar, akrylatfärg fastnar istället på sandpappret. Om huset är målat i slamfärg färgar fasaden händerna. Det är exempelvis fallet för Falu rödfärg. Det är enklast att fortsätta med samma färgtyp än att byta eftersom olika färgtyper har olika bra vidhäftningsförmåga.
Alkydfärg. Fasaden får en hård och tät yta. Om du exempelvis målar om huset i linoljefärg kommer den inte fästa lika bra på fasaden.
Akrylatfärg. En mer elastisk färgtyp som följer träets rörelser bra, vilket motverkar fula sprickor i färgen. Om du målar akrylat ovanpå alkyd blir det problem med vidhäftningsförmågan.
Linoljefärg. Den här färgtypen går in i träet istället för att lägga sig som en hinna ovanpå. Om du då målar med linoljefärg ovanpå exempelvis alkydfärg, kommer den inte kunna ta sig in i träets fibrer.
Något som du måste kolla upp innan du börjar måla om huset är om du behöver bygglov. Det krävs i regel om du ska byta kulör, eftersom det då förändrar utseendet på huset. Men ska du endast måla om i samma färg krävs inget bygglov eller anmälan. Se till att du planerar i förväg när du ska måla om. Det är förstås viktigare om du tänker måla själv eftersom du då kanske använder en del av din semester till målningen. Bästa temperatur för att måla huset är under sommaren, gärna en molnig dag. Innan du målar behöver du lägga tid på förarbetet, vilket innebär att slipa bort flagnande färg och tvätta fasaden innan målning. Om du ska måla tegelhus ser förarbetet lite annorlunda ut, i den här texten fokuserar vi på träfasad, som är vanligast i Sverige.
Bygglov för att måla om huset
Enligt Boverket behövs inget bygglov för att måla hus, men om du vill måla om huset i annan färg behövs det troligtvis. Det är bäst att kontrollera med din kommun eftersom reglerna skiljer sig en del beroende på om du bor inom detaljplanerat område eller på landet.
Kostnad för att måla om huset
Kostnaden för att måla huset beror på om du ska måla själv eller anlita en målerifirma. Målar du själv behöver du endast räkna med kostnader för själva färgen, verktygen och eventuellt en byggnadsställning så att du kan arbeta tryggt på högre höjd. Kostnaden för färg varierar men som vi nämnde tidigare är det alltid bäst att välja samma färg som tidigare.
Om huset exempelvis är nybyggt och fasaden obehandlad har du friare tyglar. Då kan det vara bra att kolla på kostnaderna för färgen. Akrylat- och oljefärg kostar cirka 2 500 kronor för en villa på 100 m2. Väljer du slamfärg ligger motsvarande kostnad på cirka 1 300 kronor.
Pris för att måla hus genom en professionell firma ligger på cirka 350 – 600 kronor i timmen. En målare hinner måla cirka 2 – 4 kvadratmeter i timmen. Du kan även välja att exempelvis anlita en målare för enbart målning eller förarbete och göra den ena delen själv. När du anlitar hantverkare kan du utnyttja ROT-avdraget, det ger dig en kostnadsreduktion på 30 % på upp till 50 000 kronor.
Om du ska måla om hus själv behöver du införskaffa:
Färgskrapor
Värmepistol
Kniv
Material för att byta ut skadade plankor (trä, såg, hammare, spik, cirkelsåg …)
Stege och/eller byggnadsställning
Styva borstar
Rengöringsmedel
Skyddsmaterial
Grundolja
Grundfärg
Toppfärg
Målarpenslar
Om du ska byta färg och således behöver ansöka om bygglov för fasadändring ligger kostnaden på cirka 7 000 till 11 000 kronor.
Det här är ett cirkapris för en fasad som kräver normalt grundarbete. Om fasaden är mycket sliten och vissa paneler behöver bytas ut ökar även priset.
Måla om huset steg för steg
Vill du sänka kostnaden för att måla om huset kan du enkelt göra det själv. Det tar dock lång tid, så du behöver troligtvis avsätta några veckors arbete. Gör så här:
Inköp. Köp in allt material du behöver.
Rengöring. Tvätta fasaden innan målning för bättre vidhäftning. Först måste du täcka in fönster och lägga skyddsplast på marken (om du inte vill riskera att få målarfärg lite här och var). Börja med att skölja av hela fasaden med vatten och skrubba sedan rent. Du kan använda allt från diskmedel till särskilda mögel- och algmedel. Låt rengöringsmedlet verka i en kvart innan du sköljer rent.
Skrapa och slipa. Nu börjar det största arbetet. Börja med att trycka med en kniv lite slumpmässigt i träet för att se om det känns mjukt. Mjukt trä indikerar att träet är ruttet och behöver då bytas ut. Skrapa bort flagnande färg, en värmepistol kan göra det enklare att få bort den gamla färgen.
Måla om. Börja med att grundolja skarvar och ändträ, efter att låta oljan verka i en halvtimme kan du börja med grundmålningen. Följ anvisningen på den produkt du använder. När grundfärgen torkat kan du måla om huset med toppfärg. Den ska vara helt torkad innan du påbörjar nästa strykning.
Obs! Det kan vara lockande att ta fram högtryckstvätten för att tvätta fasaden innan du målar, men det är inte rekommenderat. Det höga trycket kan göra flisor i träet.
Vanliga misstag och hur du undviker dem
Slarva med förarbetet. Det kommer bara leda till att färgen flagnar snabbt och du behöver börja om igen. Tänk på att själva målningen av huset endast är cirka 20 % av det totala arbetet. Det största jobbet ligger i förarbetet.
Välja fel färgtyp. Som vi gick igenom längre upp ska du inte måla med fel färgtyp eftersom det skapar problem med vidhäftningsförmågan. Kontrollera först vilken typ av färg du ska använda.
Avsätta för lite tid. Om du ska måla hus själv behöver du flera veckor (för genomsnittlig villa på 100 m2).
Måla hus i fel väder. Den optimala temperaturen när du målar huset ligger mellan 10 och 25 grader, gärna en molnig dag. Skulle det börja regna är det inte hela världen, men slagregn kan orsaka göra att färgen fäller och du behöver då måla om.
Checklista för att måla om huset
Har du kontrollerat om du behöver bygglov för att måla om huset?
Har du valt rätt typ av färg för att måla hus?
Har du köpt in alla verktyg du behöver?
Om du ska anlita målare, har du jämfört offerter?
Vanliga frågor och svar om att måla om huset
Om du vill måla om huset i annan färg kan bygglov krävas.
Pris för att måla om huset varierar från cirka 10 000 kronor om du väljer att måla själv, till cirka 60 000 kronor om du anlitar målare. Det är prisexempel för ett hus på 100 m2.
Bäst temperatur för att måla hus ligger på mellan 10 – 25 grader för bästa resultat.
En trävilla behöver sällan målas om oftare än vart 15:e år.
Lägg stor möda på förarbetet, det betalar sig i att färgen håller mycket bättre.
Nej, då kommer den nya färgen inte att få bra vidhäftningsförmåga, vilket resulterar i att du behöver måla om huset igen inom kort.
Det är rekommenderat, men inget måste. Det räcker egentligen att grundmåla de renskrapade områdena, men oftast grundmålar man hela fasaden, då fäster den nya färgen bättre och resultatet blir snyggare.
En professionell målare hinner måla cirka 2 – 4 kvadratmeter per timme. Ska du måla själv utan erfarenhet får du räkna med att det tar längre tid.
Sommarhalvåret är den bästa tiden.
Först måste du säkerställa att fasaden inte är skadad, sprickor och ojämnheter ska lagas först. Det är även viktigt att putsen är helt torr innan du målar.
I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.
För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.
När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.
Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.
Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.
När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.