En altan kan förvandla trädgården till en praktisk och mysig uteplats. Här går vi igenom sådant som är bra att veta när du ska bygga altan, från bygglov för altan till materialval, kostnader och skötsel av altan.
Bygglov kan behövas
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckorKostnad: ca 4000 - 15000 kr
Du behöver intebygglov om
altanen inte är högre än 1,8 meter
altanen byggs minst 4,5 meter från tomtgräns
Du behöver alltidbygglov om
du bygger en altan med pergola med tak som överskrider 15 kvadratmeter
du glasar in altanen
Du behöver göra en anmälan om
du ska glasa in altanen eller bygga ett permanent tak som överskrider 15 kvadratmeter
Dessa handlingar behöver du för din anmälan
fasadritning som visar byggnadens utvändiga utseende
byggnadsritningar, som plan-, fasad- och sektionsritningar
förslag på kontrollplan.
I vissa fall behöver du även följande handlingar
godkännande från berörda grannar, som signerar alla handlingar, om du bygger närmare än 4,5 meter från tomtgräns.
konstruktions- och grundläggningsritningar (krävs inte vid enkla byggnader så som växthus och carport)
Mer om Altan
Altan – kostnader, bygglov och regler
En altan kan förvandla trädgården till en praktisk och mysig uteplats. Här går vi igenom sådant som är bra att veta när du ska bygga altan, från bygglov för altan till materialval, kostnader och skötsel av altan.
Vad räknas som altan?
En altan är en upphöjd uteplats, ofta byggd i trä. Den skapar vanligtvis en naturlig övergång mellan bostaden och trädgården. Altan kallas också trädäck och veranda. Några skillnader finns dock:
Altan. Ett upphöjt trädäck, ofta utan tak och byggd i trä.
Veranda. En större och helt plan yta, ofta lagd i sten eller gjuten i betong.
Har du reda kommit fram på hur altanen ska se ut? Det är bra att hitta inspiration till altan och fundera lite över om du vill ha en helt öppen uteplats eller bygga en altan med tak, eller till och med en inglasad altan som möjliggör användning året runt.
Bygga altan – tänk på det här
Du har säkert redan hunnit en bra bit i planeringen för uteplatsen. Men fundera lite extra på placeringen av altanen. Hur ser marken ut där den ska vara? Behövs några markförberedande åtgärder, som schaktning?
Beroende på hur huset ser ut kan olika material på altan passa bra. Du kan exempelvis bygga trädäck i en rad olika utföranden eftersom du kan välja på såväl olika slags kompositmaterial som en gjuten altan i betong. Om du vill bygga en inglasad altan är det viktigt att du ansöker om bygglov i tid, så att bygget kommer i gång enligt din tidsplan. Ska du bygga altan själv eller vill du anlita hantverkare? Många snickare och byggföretag är uppbokade många månader framöver och just altaner är en populär efterfrågan inför sommarhalvåret.
Bygglov för altan – behövs det?
I regel krävs inget bygglov för altan, under förutsättning att altanen följer reglerna för höjd och tomtgräns. Men vissa extrafunktioner kan göra att altanen kräver bygglov, exempelvis om du vill ha en pergola på altanen eller en inglasad altan. Då förändrar nämligen bygget utseendet av bostadshuset avsevärt, vilket i regel kräver bygglov. Du kan läsa alla regler för vad som gäller bygglov och altan hos Boverket.
Om du är osäker på om din altan behöver en bygglovsanmälan eller ett bygglov är det bäst att rådfråga byggnadsnämnden i din kommun. Du kan även använda vår bygglovsguideför att få mer lokala hänvisningar kring vad som gäller för altan där du bor.
Rita altan och planera design
Det kan vara svårt att föreställa sig hur den färdiga altanen kommer att se ut på tomten. Olika träslag och material kan göra större skillnad på utseendet än man tror. Ett tips när du befinner dig i planeringsstadiet är att testa olika program för att rita altan. Du kan hitta flera gratisprogram på nätet där du ritar upp din uteplats. På så sätt får du möjlighet att testa dig fram, kanske prova att bygga altan med räcke och utan, med en trappa eller en inglasad altan.
Material: trallvirke och dimensioner
Att välja rätt trallvirke är avgörande för både altanens hållbarhet och utseende. Träslag och dimensioner påverkar inte bara priset, utan även underhållsbehov och livslängd. De vanligaste alternativen för trallvirke:
Tryckimpregnerat trä. Det vanligaste och mest prisvärda alternativet. Behandlat för att tåla fukt och röta, vilket gör det hållbart i vårt nordiska klimat. Kräver regelbunden oljning för att bibehålla utseendet.
Lärk och ceder. Naturligt motståndskraftiga träslag som åldras vackert utan kemisk behandling. Ett dyrare alternativ, men miljövänligare.
Komposittrall. Består av en blandning av träfiber och plast. Slitstarkt, underhållsfritt och bleknar inte lika lätt som trä. Perfekt för den som vill ha en altan med minimalt underhåll.
När det kommer till dimensioner av trallvirke är 28 x 120 millimeter standard för altaner och ger en stabil och hållbar konstruktion. 22 x 95 millimeter är också en vanlig dimension på trall men passar bättre för mindre altaner som inte ska belastas lika hårt.
Skötsel och underhåll av altan
För att altanen ska behålla sitt utseende och sin hållbarhet är det viktigt med regelbundet underhåll. Men hur ofta du ska tvätta och olja in terrassen beror bland annat på vilket träslag det är, om altanen är hårt utsatt för sol samt vilket klimat det är där du bor. Många som bor nära havet kan exempelvis uppleva att träet slits snabbare.
Det vanligaste sättet att ta hand om en träaltan är att olja in den ungefär en gång vartannat år. Skötseln och underhåll beror det på vilket träslag som används och hur bra motståndskraft det har. Vissa altaner behöver man inte göra något särskilt med på många år.
Rengöring är också en viktig del av underhållet. Smuts, alger och mögel kan snabbt bildas på en altan, särskilt under regniga perioder. Tvätta därför regelbundet bort smuts med en blandning av såpa och vatten och använd en mjuk borste för att inte skada träet. För att förhindra mögelbildning, tänk på att hålla altanen fri från skräp och löv som kan behålla fukt på ytan.
Kostnad för att bygga altan
Kostnaden för att bygga altan kan variera mycket i pris bereonde på vilket material du använder. Tryckimpregnerad furu har ett förhållande lågt pris jämfört med en altan byggd helt i ädelträ. Andra faktorer som kan öka kostnaden är om du behöver anlita hantverkare eller bygga extra saker, som en altan med tak eller räcke. Ska du bygga altan själv och väljer det billigaste alternativet av material, tryckimpregnerad furu, kostar en altan på 20 m2 cirka 11 000 – 12 000 kronor. Då är material för bjälklag och grund med plintar inräknat.
Vanliga frågor och svar om altan
Det finns ingen storleksbegränsning för altaner i PBL (plan- och bygglagen), det står endast att altanen inte får vara högre än 1,8 meter, ska uppföras inom 3,6 meter från bostadshuset och minst 4,5 meter från tomtgräns. Men byggåtgärder som avsevärt förändrar utseendet av huset kräver i regel bygglov. Så en ovanligt stor altan skulle troligtvis kräva en anmälan eller ett bygglov.
En altan är oftast en öppen och upphöjd konstruktion utan tak, medan en veranda brukar vara täckt och delvis inbyggd.
Kostnaden för en altan på 40 kvm stor varierar beroende på material och utformning. Om du bygger altanen själv blir kostnaden lägre än om du anlitar hantverkare. Räkna med att en 40 kvm stor altan kan kosta från cirka 20 000 kronor.
Ja det går bra, men du behöver ofta bygglov för den åtgärden.
Det finns inga storleksbegränsningar för hur stor uteplatsen får vara, så länge den inte byggs med åtgärder som kräver bygglov, som väggar eller tak.
En altan räknas ofta som tillbyggnad när den byggs med fasta konstruktioner, som ett fast tak eller när den glasas in.
I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.
För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.
När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.
Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.
Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.
När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.