Att genomföra en tillbyggnad är ett populärt sätt att bygga ut huset och skapa mer boyta. Oavsett om du planerar att bygga ut huset med ett extra rum, ett garage eller en större altan, är det viktigt att ha koll på bygglov, regler och kostnader. I denna guide går vi igenom allt du behöver veta för att lyckas med din utbyggnad – från planering och ansökningsprocess till vanliga misstag att undvika.
Bygglov kan behövas
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckorKostnad: ca 8000 - 35000 kr
Du behöver alltid bygglov om
du vill bygga ut eller bygga till befintlig byggnad
du vill bygga ovanpå befintlig byggnad
du vill bygga ut byggnader utan väggar, exempelvis carport eller större skärmtak
Du behöver inte bygglov om
om du vill bygga en attefallstillbyggnad (max 15 kvadratmeter)
Dessa handlingar behöver du för din ansökan via e-tjänst
förslag på kontrollplan
situationsplan på tomtkarta
byggnadsritningar , som plan-, fasad- och sektionsritningar.
I vissa fall behöver du även följande handlingar
Anmälan av kontrollansvarig (för större byggnadsprojekt).
Mer om Tillbyggnad en- och tvåbostadshus
Utbyggnad – allt du behöver veta
Att bygga ut huset är ett effektivt sätt att skapa mer boyta och öka fastighetens värde. Men vad gäller egentligen när det kommer till regler och bygglov för tillbyggnad? I denna guide går vi igenom allt du behöver veta om att bygga ut huset, från kostnader och handlingar till vanliga misstag och tidsåtgång.
Viktiga faktorer att tänka på
När du planerar en tillbyggnad är det avgörande att ta hänsyn till byggnadens arkitektur, materialval och energieffektivitet. Genom att använda hållbara material och energieffektiva lösningar kan du både minska din miljöpåverkan och sänka dina energikostnader. Dessutom är det viktigt att samråda med kommunen för att säkerställa att tillbyggnaden harmoniserar med områdets estetiska riktlinjer.
Bygga ut huset – kostnad & ekonomi
Kostnad för tillbyggnad kan variera beroende på vilken typ av tillbyggnad det gäller. Att bygga ett större badrum kostar exempelvis mer per m2 än att bygga ut sovrummet eftersom det ofta krävs dyrare material. Det finns dock en riktlinje för vad kostnaden ligger på gällande utbyggnad av huset. Per kvadratmeter kan du räkna på cirka 22 500 kronor. Då ingår allt – från arkitekt, bygglovsansökan, schaktning och förarbeten till betongarbete, hantverkare och isolering. När det kommer till kostnad för bygglov kan priserna skilja sig desto mer beroende på var i landet du bor och hur stor tillbyggnaden är.
En tillbyggnad av huset i Uddevalla kommun kostar exempelvis 8 000 kronor om tillbyggnaden är inom 0 – 15 m2, 15 000 kronor för 16 – 25 m2 och över 25 m2 från 35 000 kronor. Om du planerar en attefallstillbyggnad krävs i regel inget bygglov, men om du är osäker är det bäst att kontakta byggnadsnämnden i din kommun eller använda dig av vår bygglovsguideså hjälper vi dig.
Byggprocessen – steg för steg
Steg 1: Planering & ritningar
När du planerar en utbyggnad av huset kommer du märka att det innefattar många olika moment. Det första man brukar göra är att anlita en arkitekt som kan ta fram en bygglovsritning för tillbyggnaden. Det behövs för att ansöka om bygglovet. Andra dokument du kan behöva lämna i samband med din ansökan är:
Situationsplan. Visar tomten och byggnaderna ovanifrån.
Planritning. Visar byggnaden ovanifrån och rumsfördelning, dörrar, fönster, skorsten, trappor, altaner och liknande.
Fasadritning. Beskriver byggnadens utsida, exempelvis material och färg.
Sektionsritning. En genomskärning av byggnaden som visar golv, bjälklag, tak och liknande.
Kontrollplan. Obligatorisk vid ansökan av bygglov, här beskrivs vilka kontroller som måste utföras i byggprojektet och ofta skriver man även vem som är KA (kontrollansvarig).
Steg 2: Ansökan & handläggning
Eftersom det tar ett par månader att få besked gällande bygglov är det viktigt att så tidigt som möjligt ansöka. Det är byggnadsnämnden i kommunen som tar beslut och deras handläggningstid ska ske skyndsamt (i normalfall tas beslut inom 10 veckor).
Steg 3: Byggstart & kontroll
När du väl har fått ditt startbesked från kommunen får du lagligen påbörja bygget. I startbeskedet kommer även byggnadsnämnden att bestämma vilka handlingar som byggherren och KA ska lämna in, det kan exempelvis handla om:
Kontrollplan
KA:s utlåtande
Protokoll från täthetsprovning
Protokoll från funktionskontroll av ventilationssystem
Brandskyddsdokumentation
Steg 4: Färdigställande & slutbesked
Alla åtgärder som omfattas av ett startbesked kräver även ett slutbesked. Byggherren bevisar att alla krav är uppfyllda och om allt ser bra ut ska slutbesked ges.
Vanliga misstag och hur du undviker dem
Ett av de vanligaste misstagen är att påbörja bygget innan bygglov är godkänt, vilket kan leda till sanktioner och extra kostnader. Många glömmer också att informera grannar vid gränsbyggnation, vilket kan skapa onödiga konflikter. Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till bärande konstruktion vid tillbyggnad för att säkerställa stabilitet och säkerhet.
Checklista – har du allt du behöver?
Anlitat arkitekt
Tagit fram ritningar och andra relevanta handlingar
Skickat in bygglovsansökan
Räknat på budget
Anlitat hantverkare
Anmälan om startbesked
Vanliga frågor och svar om tillbyggnad
Handläggningstiden är vanligtvis cirka 10 veckor beroende på kommun.
Ja, du kan få 30 % av arbetskostnaden i ROT-avdrag om du anlitar en hantverkare.
Bara om du bygger närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.
I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.
För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.
När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.
Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.
Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.
När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.