Nya bygglovsregler 2025

Nyheter, Bygglov och undantag 30 mars 2025
Regeringen har lämnat ett nytt förslag om bygglov och i korthet handlar det om att man vill lätta på kraven. De nya bygglovsreglerna 2025 väntas börja gälla 1 oktober i år.
Nya bygglovsregler

Lättare att bygga och förstå reglerna

Nya bygglovsregler har tagits fram eftersom det funnits ett stort behov av att förtydliga och förenkla reglerna. Andreas Carlson, infrastruktur- och bostadsminister (KD) sa nyligen i en pressträff:


-  Regelverket är i dag alldeles för komplext och svårt att överblicka.


Det finns det nog många som håller med, inte minst privata bostadsägare som betalar höga avgifter för bygglov och bygglovsanmälan.


Förutom att de nya bygglovsreglerna kommer att ska bli enklare att förstå kommer det även bli mer flexibelt för privatpersoner att bygga. Idag får man till exempel bygga ett attefallshus på 30m2 och en friggebod på 15 m2, men med de nya reglerna för bygglov kommer man istället själv få bestämma hur man vill disponera ytan. Då kan man välja att exempelvis slå ihop arean och då bygga en komplementbyggnad på totalt 45 m2 (eller hela 65 m2 utanför detaljplanerat område).


Utanför detaljplanerat område kommer reglerna bli ännu mer generösa. Idag får man uppföra attefallshus på upp till 30 m2, men efter att reglerna trätt i kraft får man alltså bygga 50 m2 istället. Eller totalt 65 m2 om man väljer att slå ihop den totala ytan för friggebod och attefallshus.


Andra ändringar i de nya bygglovsreglerna:

  • Bygglov för fasadändringar ska slopas (gäller för en- och tvåbostadshus). Det kommer underlätta för den som vill installera solceller på taket.
  • Man ska få bygga tillbyggnader samtidigt som man bygger ett- och tvåbostadshus (om tillbyggnaderna är lovfria).

Här kan du läsa hela regeringens förslag.



Vanliga frågor och svar om de nya bygglovsreglerna

De innebär förenklade och mer flexibla regler för byggande, med fokus på hållbarhet och effektivitet.
Ja, under attefallsreglerna får du bygga upp till 30 m2 utan bygglov, men bygganmälan krävs.
De nya reglerna 2025 förenklar bygglovsprocessen, anpassar kraven för hållbart byggande och ger mer flexibilitet.
Ändringar som påverkar byggnadens exteriör, bärande konstruktion eller användningsområde kräver bygglov.
Det är ett initiativ för att modernisera och förenkla byggreglerna, med fokus på innovation och hållbarhet. Reglerna gör det enklare för den som vill renovera och bygga nytt eftersom processen blir smidigare.

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.