Nya bygglovsregler 2025 – förenklade och mer flexibla regler på väg!Regeringen har föreslagit lättnader i bygglovsreglerna, vilket kan göra det enklare att bygga utan bygglov och anmälan. De nya reglerna väntas träda i kraft den 1 oktober 2025.
Välj din kommun för en mer specifik guide
Attefallstillbyggnad
Publicerad: 31 mars 2025
Den här guiden hjälper dig att förstå reglerna för attefallstillbyggnad, samt kostnader och byggprocessen. Oavsett om du bygger själv eller väljer en nyckelfärdig lösning, kan du enkelt anpassa din attefallstillbyggnad efter dina behov.
Bygglov krävs ej
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckorKostnad: ca 0 - 0 kr
Du behöver inte bygglov
Det finns ett undantag från kravet på bygglov när du vill göra en tillbyggnad. Då handlar det om en så kallad attefallstillbyggnad för en- och tvåbostadshus. Det innebär att du kan göra en tillbyggnad som är max 15 kvadratmeter utan att du behöver söka bygglov. Däremot behöver du fortfarande skicka in en anmälan och få startbesked.
Du behöver alltid bygglov om
du vill bygga ut eller bygga till befintlig byggnad (större än 15 kvadratmeter)
du vill bygga ovanpå befintlig byggnad
du vill bygga ut byggnader utan väggar, exempelvis carport eller större skärmtak.
Dessa handlingar behöver du för din ansökan via e-tjänst
förslag på kontrollplan
situationsplan på tomtkarta
byggnadsritningar , som plan-, fasad- och sektionsritningar.
I vissa fall behöver du även följande handlingar
Anmälan av kontrollansvarig (för större byggnadsprojekt).
Mer om Attefallstillbyggnad
Attefallstillbyggnad – allt du behöver veta
En attefallstillbyggnad är ett enkelt sätt att utöka boytan utan att behöva ansöka om bygglov. Tillbyggnaden kan bland annat användas som ett extra rum, garage eller förråd. Men vilka regler gäller? Hur går anmälan till? Vad kostar det att bygga en attefallstillbyggnad? I den här guiden går vi igenom allt från vad Boverket säger om bygglov för attefallstillbyggnad och vilka regler du behöver följa, till kostnader och byggprocess.
Viktiga faktorer att tänka på
Innan du börjar bygga en attefallstillbyggnad är det viktigt att förstå de regler som gäller. En attefallstillbyggnad är en bygglovsbefriad tillbyggnad på högst 15 m2 på ett en- eller tvåbostadshus. Du behöver alltså inte bygglov, däremot behöver du en anmälan och startbesked innan du får börja bygga. Tänk på att lokala bestämmelser kan påverka reglerna för attefallstillbyggnad där du bor. Du har förhållandevis fria händer när det kommer till tillbyggnadens utformning. Till exempel kan du använda en attefallstillbyggnad för att bygga uppåt, så länge tillbyggnaden inte är högre än husets taknockshöjd. Om du vill bygga ett garage behöver det vara i anslutning till huset om det ska falla inom reglerna för attefallstillbyggnad. Ett fristående garage räknas inte som tillbyggnad utan nybyggnad, men då kan du istället följa reglerna för attefallshus. Vad är då skillnaden mellan attefallshus och attefallstillbyggnad?
Attefallshus. Högst 30 m2, fristående byggnad med max 4 meter i taknockshöjd.
Attefallstillbyggnad. Högst 15 m2, byggs i anslutning till huset. För bägge åtgärder krävs bygganmälan och startbesked innan du kan börja bygga.
Bygglov & regler
Du behöver uppfylla vissa kriterier om du ska uppföra en bygglovsbefriad tillbyggnad:
Den får endast byggas på ett en- eller tvåbostadshus
Du får inte tidigare ha byggt en attefallstillbyggnad
Den får som mest vara 15 m2 i bruttoarea*
Den måste vara placerad minst 4,5 meter från tomtgräns
Den får inte byggas i område som anses vara särskilt värdefulla
* Bruttoarea är den mätvärda arean en våning eller ett våningsplan.
När räcker det med anmälan?
Du behöver göra en anmälan för tillbyggnad även om bygglov inte krävs. När du lämnar din anmälan för attefallstillbyggnad till kommunen är det viktigt att den innehåller alla viktiga handlingar, annars riskerar ärendet att ta längre tid. Handlingar som kan behövas är bland annat situationsplan, planritning, fasadritning, sektionsritning och konstruktionsritningar. Du kan få hjälp av en arkitekt, alternativt av leverantören av en nyckelfärdig attefallstillbyggnad om du väljer totalentreprenad.
Efter att du lämnat in din bygganmälan ska kommunen ta ett beslut, oftast inom fyra veckor. Om du behöver komplettera med uppgifter kan ärendet ta längre tid, cirka 10 veckor.
Kostnader & ekonomi
Mellan tummen och pekfingret kan man säga att en attefallstillbyggnad kostar cirka 350 000 – 400 000 kronor (då räknar vi med det genomsnittliga kvadratmeterpriset för nybyggnad: 25 000 kronor). Givetvis kan pris för tillbyggnad variera mycket beroende på vad du bygger och i vilket material. Det kostar exempelvis mer att bygga ett kök eller ett nytt badrum, än att endast bygga till huset med ett sovrum. Du har olika alternativ när du ska bygga attefallstillbyggnad:
Bygga själv. Är du händig kan du spara in en del kostnader på att bygga själv. Då behöver du bara räkna in kostnaden för själva lösvirket. Det är billigare att bygga i trä än i exempelvis betong. Andra faktorer som påverkar kostnaderna är vilken isolering du väljer, vilka fönster och vilken typ av takbeläggning du ska ha.
Byggsats. Fördelen med en byggsats är att såväl ritning som allt material ingår i paketet. Det går oftast snabbare att bygga ihop det eftersom du inte behöver lägga tid eller pengar på att köpa in virket själv eller anlita arkitekt för ritningarna.
Nyckelfärdigt. Även om det är vanligare med nyckelfärdiga attefallshus, finns det även leverantörer som säljer nyckelfärdiga tillbyggnader – rum. Du kan exempelvis köpa färdiga sovrum och vardagsrumsdelar. Tillbyggnaden levereras i moduler som företaget sedan monterar. Kostnaden för nyckelfärdiga alternativ är dyrare än byggsatser och att bygga själv, å andra sidan behöver du inte göra något själv och bygget går snabbt.
Material. Kostnaden varierar mycket för saker som fönster, dörrar, fasader, takbeklädnader och isolering. Vill du dessutom ha särskilda funktioner, som golvvärme, blir priset för attefallstillbyggnad högre.
Byggprocessen – steg för steg
Steg 1: Planering & materialval
Kontrollera reglerna för attefallstillbyggnad i din kommun.
Välj byggmetod: lösvirke, byggsats eller nyckelfärdig attefallstillbyggnad.
Skapa en ritning och beräkna bruttoarea.
Steg 2: Kostnadskalkyl & anbud
Beräkna kostnaden för att bygga attefallstillbyggnad.
Begär och jämför offerter om du ska anlita hantverkare.
Steg 3: Utförande
Få startbesked från kommunen innan du bygger.
Följ reglerna för bland annat höjd av attefallstillbyggnad dess placering.
Om du bygger attefallstillbyggnad som garage, kontrollera brandskyddsregler.
Vanliga misstag & hur du undviker dem
Ett vanligt misstag är att tro att attefallstillbyggnader alltid är bygglovsfria. Men det finns alltid undantag och om du inte gör en anmälan för attefallstillbyggnad, kan kommunen kräva att du river bygget.
Har du räknat ut kostnaden för att bygga attefallstillbyggnad?
Har du bestämt om du vill använda lösvirke, byggsats eller nyckelfärdigt alternativ?
Vanliga frågor och svar om attefallstillbyggnad
Oftast räcker en anmälan för attefallstillbyggnad, men i vissa fall kan bygglov krävas.
Priset varierar, men att bygga attefallstillbyggnad själv kostar oftast mellan 20 000 och 25 000 kronor per m2.
Ja, men du måste hålla dig inom reglerna för attefallshus och den totala byggnadsarean.
Tillbyggnad på som mest 15 m2 kräver i regel inget bygglov.
Det finns ingen begränsning för antalet byggnader man får ha på sin tomt.
Nej, attefallshus måste vara en fristående byggnad (om du vill slippa bygglovet).
Ja, förutsatt att taknockshöjden inte överskrider fyra meter. Många väljer att bygga ett sovloft eftersom det inte riktigt får plats med en riktig andra våning.
I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.
För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.
När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.
Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.
Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.
När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.