Dags för ett gemensamt regelverk inom våtrum

Nyheter 23 juli 2025
Skillnaderna mellan dagens branschregler för våtrumsinstallationer har blivit ett stort hinder för yrkesverksamma.
gemensamt regelverk

Som kontrollansvarig, besiktningsman eller arkitekt är du väl medveten om den frustration som uppstår när reglerna inte överensstämmer. Det är därför hög tid att samla organisationerna i en gemensam våtrumskonklav, en plats där branschreglerna kan enas till ett sammanhängande och lättförståeligt ramverk.

Från flera regelsamlingar till ett samlat regelverk

Idag finns det flera parallella regelsamlingar för våtrumsarbete, exempelvis från GVK, BKR och Säker Vatten, som ofta innehåller olika tolkningar, till exempel golvbrunnsplacering, trots att det är av samma byggmoment. Det leder till regelmässiga otydligheter, misstag i utförande och ökade tvister.

När Boverkets allmänna råd i BBR skrotas blir branschens eget ansvar större än någonsin. Det gör ett tydligare, samlat regelsystem avgörande för att upprätthålla fackmässighet och minska återkommande skillnader.

Ett gemensamt regelverk som förenar branschen

För att lösa dagens splittring föreslås ett gemensamt regelverk, ett slutet forum där representanter från GVK, BKR, Säker Vatten och andra relevanta aktörer samlas. Målet är att ta fram ett sammansatt regelverk som täcker alla aspekter av våtrumsarbete, från golvbrunnens placering till elgenomföringars försegling.

En gemensam regelsamling skulle minska regelbördan för utförare och beställare, öka rättssäkerheten och minska risken för felaktiga bedömningar i överlåtelsebesiktningar.

Vad bör kontrollansvariga, besiktningsmän & arkitekter göra nu?

  • Reflektera över det nuvarande regelverket: Identifiera konflikter i befintliga branschregler när ni granskar nya våtrumsprojekt.
  • Pådrivande roll: Som kontrollansvarig bör du aktivt bidra till tydlighet i våtrumsprojekten. Det innebär att du ska efterfråga tydliga hänvisningar till vilken branschstandard som följs och gärna en gemensam standard om det finns.
  • Utbildning och kunskapsspridning: Se till att ni och era kollegor känner till skillnaderna mellan systemen och deras inverkan på fackmässigheten i utförande.

Svensk våtrumsbransch befinner sig i ett regelmässigt kaos där branschspecifika dokument står i konflikt. Ett gemensamt regelverk för våtrum skulle drastiskt förbättra projektering, öka transparensen och stärka rättsäkerheten. Det ligger i intresset för alla parter, särskilt för kontrollansvariga, besiktningsmän och arkitekter, att driva detta tillsammans.

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.

Vi använder cookies för att analysera trafik och förbättra din upplevelse. Genom att acceptera godkänner du vår cookiepolicy.