Som kontrollansvarig, besiktningsman eller arkitekt är du väl medveten om den frustration som uppstår när reglerna inte överensstämmer. Det är därför h ög tid att samla organisationerna i en gemensam våtrumskonklav, en plats där branschreglerna kan enas till ett sammanhängande och lättförståeligt ramverk.
Från flera regelsamlingar till ett samlat regelverk
Idag finns det flera parallella regelsamlingar för våtrumsarbete, exempelvis från GVK, BKR och Säker Vatten, som ofta innehåller olika tolkningar, till exempel golvbrunnsplacering, trots att det är av samma byggmoment. Det leder till regelmässiga otydligheter, misstag i utförande och ökade tvister.
När Boverkets allmänna råd i BBR skrotas blir branschens eget ansvar större än någonsin. Det gör ett tydligare, samlat regelsystem avgörande för att upprätthålla fackmässighet och minska återkommande skillnader.
Ett gemensamt regelverk som förenar branschen
För att lösa dagens splittring föreslås ett gemensamt regelverk, ett slutet forum där representanter från GVK, BKR, Säker Vatten och andra relevanta aktörer samlas. Målet är att ta fram ett sammansatt regelverk som täcker alla aspekter av våtrumsarbete, från golvbrunnens placering till elgenomföringars försegling.
En gemensam regelsamling skulle minska regelbördan för utförare och beställare, öka rättssäkerheten och minska risken för felaktiga bedömningar i överlåtelsebesiktningar.
Vad bör kontrollansvariga, besiktningsmän & arkitekter göra nu?
- Reflektera över det nuvarande regelverket: Identifiera konflikter i befintliga branschregler när ni granskar nya våtrumsprojekt.
- Pådrivande roll: Som kontrollansvarig bör du aktivt bidra till tydlighet i våtrumsprojekten. Det innebär att du ska efterfråga tydliga hänvisningar till vilken branschstandard som följs och gärna en gemensam standard om det finns.
- Utbildning och kunskapsspridning: Se till att ni och era kollegor känner till skillnaderna mellan systemen och deras inverkan på fackmässigheten i utförande.
Svensk våtrumsbransch befinner sig i ett regelmässigt kaos där branschspecifika dokument står i konflikt. Ett gemensamt regelverk för våtrum skulle drastiskt förbättra projektering, öka transparensen och stärka rättsäkerheten. Det ligger i intresset för alla parter, särskilt för kontrollansvariga, besiktningsmän och arkitekter, att driva detta tillsammans.