Ska du bygga utemiljö som altan, lägga nytt tak eller bygga pool, behövs bygglov och anmälningsavgift. Kostnaden kan skilja sig åt, beroende på åtgärd och kommun. Här går vi igenom vad som kräver bygglov ute och vad du kan bygga utan bygglov och bygglovsanmälan.
Vanliga utomhusbyggprojekt som kräver bygglov
Projekt som ofta kräver bygglov är åtgärder som avsevärt förändrar huvudbyggnadens utseende. Vanliga utomhusprojekt som kräver bygglov eller bygglovsanmälan:
- Större byggnader. Det kan handla om både tillbyggnader (som ett bygga en ny våning på huset) eller att uppföra ett fristående garage eller en ny byggnad som är större än vad som är tillåtet enligt attefallsreglerna (30 m2).
- Större uteplatser med tak. Vanligtvis krävs inte bygglov för altan, men är altanen högre än 1,8 meter, har ett riktigt tak (inte skärmtak) och avsevärt påverkar bostadens utseende kan bygglov krävas.
- Inglasade tillbyggnader. Likaså kan det krävas bygglov för inglasade balkonger eller altaner.
- Stora markarbeten. Marklov krävs ofta för stora förändringar på marken, till exempel utgrävning för pool, naturdamm eller om du ska bygga en större infart. Det gäller även för större dräneringsarbeten eller om du förändrar tomtens lutning mycket eftersom det kan påverka regnvattenflödet.
- Rivningsarbeten. Om du ska riva en befintlig byggnad eller del av en byggnad krävs rivningslov. Det behövs även om byggnaden är liten, som ett gammalt garage eller en friggebod.
Marklov fungerar som ett bygglov men är avsett för större markarbeten som påverkar markens struktur eller landskap. Det kan till exempel vara åtgärder som förändrar marknivån, dränering, vattenflöde och omgivande miljöer.
Det är viktigt att komma ihåg att bygglovsreglerna varierar beroende på var i landet du bor. Bygglov i Norrköping krävs exempelvis inte när du ska bygga garage om garaget eller carporten är inom reglerna för attefallshus eller om du bor i ett område utanför detaljplan och bygger en komplementbyggnad på max 60 m2. Här är några vanliga byggnadsprojekt som oftast kräver bygglov:
- Bygglov för staket. Om du vill sätta upp ett staket eller plank som är högre än en meter och med mindre genomsiktlighet än 50 % krävs bygglov.
- Bygglov för mur. Det är ganska olika regler beroende på om det gäller bygglov på landet eller bygglov inom detaljplan. På landet får du exempelvis bygga en mur eller ett plank utan bygglov så länge det uppförs på tomten och minst 4,5 meter från tomtgräns.
Bygglov inom detaljplan
För fastigheter inom detaljplanerat område är reglerna för bygglov betydligt strängare än för den som bor på landet. Anledningen är att kommunen vill kunna kontrollera hur området ser ut och utvecklas så att de kan upprätthålla en önskad stadsbild och infrastruktur. Det är därför man inte får byta färg på huset hur som helst eller sätta upp staket eller andra åtgärder som påverkar utseendet mycket.

När behövs inte bygglov utomhus?
Som nämnt ovan varierar reglerna beroende på om fastigheten är innanför eller utanför detaljplan och lokala bestämmelser kan också gälla. Men vilka åtgärder kräver inte bygglov utomhus?
- Friggebod. Du har rätt att uppföra mindre komplementbyggnader på tomten om dess totala byggnadsarea är som mest 15 m2. Byggnaden får högst ha tre meter till taknock och ska placeras minst 4,5 meter från tomtgräns.
- Attefallshus. Du har rätt att uppföra ett attefallshus* med en maxarea på 30 m2, högst fyra meter i takhöjd och minst 4,5 meter från tomtgräns. Du behöver inget bygglov för attefallshus, däremot måste du lämna en anmälan.
- Altan. Altaner byggda på marknivå kräver i regel inget bygglov och inte heller altanräcken som är under 1,1 meter i höjd.
- Murar och plank. Staket upp till 1,1 meter och plank upp till 1,8 meter kräver i regel inget bygglov.
- Pool. Pool utan tak eller skydd på 1,4 meter kräver inget bygglov men om du installerar ett pooltak som är högre än 1,4 meter kan bygglov krävas.
- Solceller. Får i regel monteras på taket utan bygglov om de inte förändrar fasadens utseende avsevärt. I de nya bygglovsreglerna vill man underlätta för installation av solceller och slopa bygglov för åtgärden.
- Markåtgärder. För mindre schaktningsarbeten och ifyllnad krävs inte bygglov, men förändras marken avsevärt behöver du ett marklov (över 0,5 meter i sänkning eller höjdskillnad).
- Fasadändringar. Du får byta fönster, tak och måla huset, om åtgärderna inte förändrar utseendet på fastigheten. Ska du byta takmaterial eller måla huset i en annan färg kan du behöva bygglov.
- Skärmtak. Du har rätt att uppföra ett skärmtak utanför entré eller ovan altan om taket är högst 15 m2.
Attefallshus* och friggebodar kommer troligtvis få förändrade regler till hösten 2025 då regeringen föreslår att reglerna ska slås ihop. Det ska heller inte behövas bygglovsanmälan för att upprätta attefallshus. Byggnadsarean kommer också att öka från 30 m2 till 45 m2 inom detaljplan och till 65 m2 utanför detaljplan utan att bygglov krävs.
-1.webp)
Bygglovskostnader för utomhusprojekt
Bygglovskostnader för projekt utomhus kan variera beroende på kommun, projektets omfattning och den specifika åtgärden som ska utföras. För enklare byggnationer som en altan kan bygglovskostnaden ligga mellan 1 500 och 5 000 kronor, medan bygglovskostnad för garage kan kosta mellan 7 000 och 20 000 kronor eller mer.
Avgifterna beräknas oftast baserat på byggnadens storlek, typ av åtgärd och kommunens taxa. Vissa kommuner tar även ut extra avgifter för exempelvis detaljplaneprövning eller teknisk handläggning. För att få en exakt kostnad är det bäst att kontakta sin kommun och ta reda på vilka avgifter som gäller för det specifika utomhusprojektet.
Du kan enkelt ta reda på vad som gäller din kommun och ditt projekt genom vår bygglovsguide.