Attefallshus – kostnader, regler och planlösning

Bygga nytt 30 mars 2025
Planerar du att bygga attefallshus?
Attefallshus och friggebodar får uppföras utan bygglov

Med de nya bygglovsreglerna som troligtvis träder i kraft till hösten blir det enklare att bygga till och renovera. Här går vi igenom vad attefallshus betyder, vad ett rimligt pris för attefallshus kan ligga på och vilka planlösningar som kan fungera.



Regler för attefallshus

Just nu gäller fortfarande regler för attefallshus från 2020, men längre ner kan du läsa om de nya bygglovsreglerna och vad det innebär för attefallshus längre ner.

Ett attefallshus är en komplementbyggnad som får vara högst 30 m2. Det krävs inget bygglov för attefallshus, däremot behöver du oftast lämna en bygglovsanmälan och få ett startbesked innan du börjar bygga. Attefallshus får endast uppföras på en tomt som redan har ett en- eller tvåbostadshus. Med andra ord kan man inte köpa en obebyggd tomt och bygga ett attefallshus och bo i det permanent. Andra regler för attefallshus:

  • Får som mest ha 4 meter till taknock.
  • Måste byggas minst 4,5 meter från tomtgräns, annars krävs grannens medgivande.
  • Huset måste vara fristående och får alltså inte byggas ihop med huset.

Förutsatt att attefallshuset uppförs i enlighet med utformningskraven går det bra att exempelvis bygga källare, takterrass, takkupor eller loft.



Nya regler för attefallshus

De nya bygglovsreglerna tros träda i kraft i oktober 2025 och innebär ganska stora förändringar. För privatpersoner kommer det bli enklare att få bygga nytt utan bygglov och i många fall även utan anmälningsplikt. När det gäller attefallshus innebär de nya reglerna mer flexibilitet och större byggnadsarea. Friggebodregler kommer att slås samman med regler för attefallshus, vilket innebär att husägare får slå ihop byggnadsareorna till en och fritt disponera ytan. Det innebär att du kan bygga attefallshus på upp till 45 m2 (attefallshus: 30 m2 + friggebod: 15 m2) inom detaljplan och attefallshus upp till 65 m2 utanför detaljplanerat område.



Planlösning för attefallshus – med eller utan loft?

Beroende på hur du vill kunna använda ett attefallshus på 30 kvm finns det olika typer av planlösningar som kan fungera. Många bygger poolhus i attefall. Sådana kan till exempel inredas med omklädningsrum/spa och bastu. Om attefallshuset ska kunna användas som gäststuga är det populärt att man istället bygger badrum, kök, sovrum och vardagsrum på bottenplan och sedan bygger till ett loft. Det finns många smarta attefallshus planlösningar för 30 kvm. Efter att de nya reglerna träder i kraft kommer möjligheterna för vad som blir möjligt att göra bli ännu fler. Några saker som är bra att tänka på när du planerar planlösning för attefallshuset:

  • Byggnadshöjd och taklutning – Ett attefallshus får ha en nockhöjd på max 4 meter, vilket gör att det går att bygga ett loft. Taklutningen spelar också in; en brantare lutning ger mer utrymme på loftet.
  • Loftets funktion och tillgänglighet – Ett loft kan användas som sovutrymme eller extra förvaring. Tänk på att lofttrappor och stegar behöver vara säkra och platsbesparande.
  • Isolering och uppvärmning – Om attefallshuset ska användas året runt är det viktigt att tänka på isolering och uppvärmningssystem, särskilt om det finns ett loft där värmen stiger uppåt.
  • Ljusinsläpp och ventilation – Fönsterplacering påverkar ljusinsläpp och ventilation. Ett loft kräver ofta takfönster eller ventilationslösningar för att undvika kondens och överhettning.

Planerar man planlösningen till attefallshuset väl finns många möjligheter.

Attefallshus kostnad

Kostnaden för attefallshus påverkas av flera faktorer, bland annat om det gäller färdiga attefallshus, attefallshus som byggsats eller om du själv planerar att bygga attefallshus i lösvirke. Andra kostnader kan också tillkomma, som markförberedande åtgärder, indragning av vatten och el och installation av solceller. Om du vill köpa ett nyckelfärdigt attefallshus kan du räkna med priser från cirka 800 000 kronor. Då är kök, badrum och loft inräknat. Hustillverkarna sätter olika pris men priset brukar börjar där.


Köper du däremot attefallshus i byggsats kan det kosta från cirka 300 000 kronor. Är du själv duktig på att bygga kan du spara in kostnaderna på att anlita snickare. Förutom själva huset får du räkna med övriga utgifter på cirka 200 000 kronor eller mer, då ingår kostnader för markarbete, installationer, kommunala avgifter och liknande. Du kan troligtvis hitta billigare attefallshus än vad vi skrivit om, men tänk på att hustillverkaren då förmodligen använt.



Byggsats, skalhus eller nyckelfärdigt attefallshus?

Osäker på om du ska välja  byggsats, skalhus eller ett nyckelfärdigt attefallshus? Vi går igenom för- och nackdelarna med de olika alternativen.

  • Attefallshus skalhus. Skalhus innebär att attefallshuset är färdigbyggt på utsidan men inte klart invändigt. Det betyder att du själv måste göra klart interiören. Det ställer krav på byggkunnighet men ger samtidigt större frihet då du kan anpassa planlösningen och välja de material och fasta inredning du själv vill ha. Anlitar du hantverkare för att färdigställa insidan kan du använda ROT-avdraget.
  • Attefalshus byggsats. Byggsats innebär att attefallshuset levereras i delar som sedan monteras på plats. Väggarna är färdiga med isolering och fönster och kan även vara målade. Det är billigare att köpa byggsats än nyckelfärdiga hus men byggsatsen tar längre tid att montera och kan dessutom bli dyrare om du anlitar hantverkare.
  • Attefallshus nyckelfärdigt. Ett nyckelfärdigt attefallshus, till exempel ett attefallshus på 30 kvm med loft, är alltså helt färdigt när det levereras.

Oavsett om du planerar ett gästhus, en bostad eller ett poolhus i attefallshus, är det viktigt att jämföra alternativen för att hitta den lösning som bäst passar dina behov och din budget.



Vanliga frågor och svar om attefallshus


Priset varierar beroende på utförande – byggsatser startar runt 300 000 kronor medan nyckelfärdiga attefallshus kan kosta från cirka 800 000 kr.
Ett attefallshus får vara max 30 kvm utan bygglov, men en bygganmälan och startbesked krävs. Kom ihåg att de nya bygglovsreglerna träder i kraft i oktober 2025, då kommer du kunna bygga större attefallshus utan bygglov.
Ett attefallshus på 30 kvm kostar från cirka 300 000 kr för en byggsats och cirka en miljon kronor för ett nyckelfärdigt hus.
Ja, du kan bygga både ett attefallshus och en attefallstillbyggnad på samma tomt, förutsatt att reglerna följs.
Ett vinterbonat attefallshus kan kosta mellan 800 000 och 1 200 000 kr beroende på isolering, uppvärmning och materialval. De flesta nyckelfärdiga attefallshusen i Sverige är vinterbonade.
Nej, men om det ska användas som bostad eller gäststuga är det vanligt att dra in vatten och avlopp.
Ja, ett attefallshus får användas som permanentbostad om det uppfyller kraven för bostadsstandard och det redan finns ett boningshus på tomten.
Man får bygga hur många attefallshus man vill på sin tomt, förutsatt att den totala byggnadsarean inte överstiger 30 kvm.

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.