Vad är en detaljplan?

Plan- och bygglagen 2 juli 2025
En detaljplan är ett juridiskt dokument som styr vad som får byggas på en specifik fastighet, hur byggnader får se ut och placeras – och vilka ytor som ska bevaras.
detaljplan

Den kompletterar den övergripande översiktsplanen, som visar hur kommunen vill utveckla hela området. För dig som privatperson innebär det att innan du påbörjar ett bygglovsprojekt måste du kontrollera om ditt hus ligger inom ett detaljplanerat område och i så fall följa detaljplanens regler.

Hitta detaljplan

Detaljplanen kan du vanligtvis hitta via Lantmäteriets e-tjänst för att hitta detaljplan på din fastighet. Det går även att hitta information på din kommuns hemsida, vanligtvis genom att ange fastighets-ID eller din adress. Om du är osäker på hur du ska hitta detaljplanen kan du få hjälp hos såväl Lantmäteriet som en planarkitekt. Planarkitekten vet hur man hittar rätt underlag hos Lantmäteriet.

Situationsplan eller detaljplan?

Situationsplanen är den ritning som visar hur ditt planerade bygge passar in i detaljplanens bestämmelser, exempelvis byggnadens läge, höjd och avstånd till tomtgräns. Den ska ingå i bygglovsansökan i samband med en detaljplan för bygglov och hjälper kommunen att bedöma om ditt projekt följer planens krav. Byggkonsulter eller arkitekter kan ofta ta fram situationsplanen, rita in byggnaden och tolka planbestämmelserna med hjälp av kommunens planhandlingar.

detaljplan

Vad kostar en detaljplan?

Det är viktigt att skilja på kostnaden för framställning av en ny detaljplan, eller om befintlig detaljplan ska ändras. Då betalar du oftast via ett plankostnadsavtal mellan kommunen och exploatören*. Priserna följer Boverkets plankostnadsavtal eller kommunens egen taxa.

När du ansöker om bygglov får kommunen ta ut en planavgift när bygglovet beviljas inom ett detaljplanerat område. Avgiften är avsedd att täcka kommunens kostnader för planläggning men får inte överstiga den genomsnittliga kostnaden. Hur stor kostnaden är beror på kommunens taxa, den beräknas i sin tur utifrån tiden som läggs på arbetet eller på byggåtgärdens omfattning.

*Exploatör. En exploatör är den person eller aktör (ofta ett företag) som planerar att utveckla ett område.

Exempel på planavgift i Göteborg och kostnad för planbesked

Kommunen tar vanligtvis ut en avgift på mellan 1 000 och 2 000 kronor, i enlighet med taxan i varje enskild kommun. Avgiften presenteras vanligtvis i planbeskedet eller vid bygglovsbeslutet. Alltså i inledningen av ditt ärende. Som byggherre betalar du först en avgift vid förhandsbeskedet och återstående summa när du får bygglovet.

Ett planbesked visar om du kan få bygglov på fastigheten, utan att du för den delen behöver skicka in den kompletta bygglovsansökan.

detaljplan

Vem ritar in bygget i planen?

Du ansvarar själv för att ta fram en korrekt situationsplan, alltså den ritning som visar byggprojektet. Du ansvarar således för att rita in bygget i planen. Om du inte vet hur det går till kan du få hjälp av en arkitekt, lantmätare eller byggkonsult, vilket oftast ingår i deras offert. När du skickat in planen till kommunen granskas ritningen för bygglovet. De kontrollerar att du följt detaljplanen för fastigheten och lokala planbestämmelser.

Vad kostar det att ändra detaljplanen?

Förutom att du kan begära en ny detaljplan kan du även betala för ändringar i detaljplanen, vilket man ibland gör för att utöka byggrätten. Då kräver kommunen ett plankostnadsavtal. Ett avtal där du eller andra bidragsgivare står för den totala kostnaden för ändringen. Om inget avtal finns tas en avgift ut via bygglovet och kallas då för planavgift.

Är du osäker på var i bygglovsprocessen du behöver fixa detaljplan, situationsplan eller ansöka om planbesked? Här har du en lättöverskådlig lista:

  1. Hitta detaljplan och kontrollera planbestämmelser
  2. Ta fram situationsplan med projekterat bygge inskrivet
  3. Ansök om planbesked (valfritt steg) – betala planbeskedskostnad
  4. Skicka bygglovsansökan – inklusive ritningar och handlingar
  5. Kommunen beviljar lov och tar ut planavgift om din fastighet har nytta av planen
  6. Vid behov: plankostnadsavtal (vid ny eller ändrad detaljplan)
  7. Bygg och få slutbesked

Vanliga frågor och svar om detaljplan

Själva detaljplanens framtagande täcks via plankostnadsavtal, eller i efterskott via planavgift, baserat på taxa.
Via kommunens e-tjänst eller Lantmäteriets webbplats – sök med fastighetsbeteckning.
Ja, du ansvarar för att skicka in en situationsplan med ritning till bygglovet.
I samband med att bygglovet beviljas, om du bygger inom detaljplan

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.

Vi använder cookies för att analysera trafik och förbättra din upplevelse. Genom att acceptera godkänner du vår cookiepolicy.