Bygga nytt – tips om planering, kostnader och utförande

Bygga nytt 31 mars 2025
Ska du bygga nytt hus, växthus eller någon annan komplementbyggnad? Här går vi igenom vad det kostar att bygga nytt, vilka bygglov du behöver och annat som är viktigt att tänka på inför ett stort byggnadsprojekt.
Bygga nytt hus kräver stora förberedelser

Bygga nytt – vilka bygglov krävs?

Huvudregeln när det gäller bygglov för att bygga nytt är att det alltid krävs, men det finns undantag. Bygglov för nybyggnad gäller allt från att uppföra en ny byggnad till att flytta en befintlig byggnad. Men vad kostnaden för bygglov är för att bygga nytt varierar en del beroende på åtgärd samt kommun.

Bygglov för hus krävs egentligen alltid, likaså bygglovsanmälan och startbesked. Det är enklare att lista undantagen, som uppförandet av ett attefallshus eller en friggebod. Här är några exempel på kostnad för bygglov för nybyggnad:

  • Bygglovstaxa för att bygga nytt hus (Melleruds kommun): cirka 27 000 kronor. Då ingår bygglovsavgift, startbesked, situationsplan, utstakning och lägeskontroll.
  • Bygglovstaxa för att bygga nytt hus (Stenungsunds kommun): cirka 30 000 kronor för samma åtgärder som ovan.

I prisexemplen ovan utgår vi från nybyggda hus på en total byggnadsarea mellan 150 och 160 m2. Bygglovet blir dyrare ju större byggnad som ska uppföras. Pris för bygglov skiljer sig även en del beroende på kommun. Du kan använda vår bygglovsguide för att se vad bygglovet kostar i din kommun.


Förutom kostnaden för bygglov tillkommer andra kostnader. Om du inte själv är arkitekt eller byggnadskonstruktör behöver du sannolikt anlita en arkitekt som kan ta fram de ritningar som krävs vid bygglovsansökan.



Rivning och förarbeten när du ska bygga nytt

Det är lätt att glömma bort markarbetet när man tar fram en budget för att bygga hus. Förutom kostnad av bygglov för att bygga nytt kostar förarbetet pengar. Det kan bland annat vara rivning och röjning av tomten, markundersökning för att kontrollera markens bärighet, planering och projektering och en kostnadsuppskattning. Dessutom kan du behöva planera för indragning av fiber, el och vatten, om det inte redan finns.


Om du ska köpa ett färdigt hus (nyckelfärdigt hus) ingår sällan kostnader för själva markarbetet. Byggföretaget står för huset och leveransen, men du förväntas förbereda tomten så att den är redo för monteringen av huset. Om du däremot köper ett nybyggt hus brukar tomten vara klar. Däremot bör du kontrollera om vatten och el finns indraget eller om det tillkommer. Anslutning till det kommunala vattenverket kostar från cirka 200 000 kronor (för en normalstor tomt).


Det kan ibland bli billigare att köpa ett fallfärdigt hus där vatten, avlopp och el redan är indraget eftersom kostnaden för rivning kan bli lägre än för anslutningsavgiften, om du bygger hus på en tom tomt.


Ritningar inför husbygge

Bygga nytt hus – steg för steg

Att bygga nytt hus är ett omfattande projekt som ofta tar mer än ett år. Det är inte helt enkelt att svara på hur man bygger hus eftersom det innefattar väldigt många steg och listan kan göras hur lång som helst beroende på hur detaljerad man vill vara. Här har vi försökt att lista de viktigaste huvudmomenten i att bygga hus steg för steg. Kom ihåg att det kan se olika ut om du ska bygga nytt hus i gammal stil, ta hänsyn till k-märkning eller bygga våningshus eller enplanshus.


  1. Budget. Det första du bör göra är en kostnadsberäkning, för att se hur mycket huset får kosta. Det är budgeten som styr alla andra moment.
  2. Bygglov. För att kunna ansöka och få ett beviljat bygglov för att bygga hus behöver du lämna in flera olika sorters ritningar. Det handlar bland annat om planlösningsritning, konstruktionsritning och lägesritning. För ritningar behöver man ofta ta hjälp av en arkitekt. Om du ska bygga nyckelfärdigt hus ingår arkitektens arbete.
  3. Detaljer. Här listar du saker som bland annat byggnadsmaterial och byggmetod. Ska du till exempel bygga nytt hus i gammal stil kanske du vill använda en viss typ av fasadmaterial eller takbeklädnad som inte hör till de vanliga sorterna.
  4. Entreprenörer. Den här punkten bör du lägga ordentligt med tid på. Var noga med att jämföra anbud och läs framförallt omdömen. Du behöver bestämma om du vill anlita totalentreprenad, delad entreprenad eller generalentreprenad. Du kan också sköta varje enskild del på egen hand.
  5. Tidplan. Om du själv är byggherre kan det vara bra att sätta upp en tidsram för projektet, det blir lättare att då följa processen. Skriv till exempel olika delmoment och datum för när dessa ska vara klara samt fasta byggmöten som du har med entreprenören.
  6. Slutbesiktning. När huset är färdigt är det dags för slutbesiktning, då kontrolleras det att inga brister förekommer i bygget. På slutbesiktningen ska både du som byggherre, och entreprenören och kontrollansvarig närvara.
  7. Slutdokumentation. Se till att du fått alla viktiga papper och dokument efter slutbesiktningen (bruksanvisningar, garantier, fakturakopior och liknande).


Bygga nytt garage eller komplementbyggnad

Något som är bra att veta om du ska bygga nytt garage eller en komplementbyggnad som växthus, redskapsbod eller liknande är att många av dessa mindre byggnader räknas som attefallshus. Med andra ord kan du slippa ansöka om bygglov för mindre byggnader. Men det gäller att du uppfyller vissa villkor för att undantagsregeln ska gälla.

  • Friggebod. Du kan till exempel bygga en redskapsbod eller ett litet växthus om byggnaden uppfyller villkoren för friggebod (mindre än 15 m2). Då behöver du varken bygglov eller bygglovsanmälan.
  • Attefallshus. Du kan bygga en fristående komplementbyggnad på upp till 30 m2 utan bygglov. Du behöver dock bygglovsanmälan och startbesked. Du kan till exempel bygga ett garage eller liknande, som är högst 30 m2 skulle du till exempel kunna bygga garage eller liknande.

Du kanske kan bygga nytt eller renovera utan bygglov genom att utnyttja de undantagsregler som PBL satt upp.



Bygga nytt badrum

Ett nytt, fräscht badrum är mångas dröm. Vad bygglovet kostar och vad pris för att bygga nytt badrum hamnar på beror på projektet i fråga. En del vill bygga nytt badrum i ett gammalt hus, andra bygger nytt helt från grunden och åter andra kanske vill renovera ytskikten och byta ut badrumsinventarierna. Reglerna varierar beroende på hur omfattande renoveringen eller byggnadsprojektet är.


Om du endast vill renovera ett gammalt badrum och exempelvis utföra en ytskiktsrenovering, går projektet snabbare och är billigare än att bygga från grunden. Om du vill flytta badrummet och därmed flytta avloppsbrunnen innebär det ett större arbete och här kan även bygglov krävas.


Om du ska bygga ett helt nytt badrum krävs vanligtvis inte något bygglov, men det kan ibland krävas en bygglovsanmälan. Kostnad för att bygga nytt badrum varierar främst beroende på vilka material som används och om du lejer bort hela arbetet eller utför delar själv.

  • Pris för att bygga nytt badrum: cirka 18 000 – 46 000 kronor per kvadratmeter.

Modernt badrum

Bygga hus i lösvirke eller byggsats?

Du måste bestämma om du vill bygga hus i lösvirke eller byggsats. Lösvirke innebär att du köper materialet till huset själv, det vill säga allt från reglar, takstolar, plankor, fönsterskivor, spik och isolering. En byggsats är färdiga husdelar som tillverkas i en fabrik och som sedan monteras på plats. Vad är billigast, att bygga hus i lösvirke eller byggsats?

  • Lösvirke. Om du ska bygga nytt hus själv blir troligtvis lösvirke billigare, men inte om du lejer bort arbetet åt hantverkare eftersom det tar längre tid att bygga i lösvirke än att montera ihop en byggsats.
  • Byggsats. Eftersom man ofta producerar husdelarna i många exemplar blir priset ofta lägre än när man köper styckvis. Byggsats går även mycket snabbare att montera än att bygga från början i lösvirke. Ofta billigare än lösvirke.

Kom ihåg att du får mer flexibilitet och frihet om du bygger hus i lösvirke än om du väljer prefabricerade hus.



Pris för att bygga nytt hus

Snittpriset för att bygga nytt hus ligger på cirka 22 500 kronor per kvadratmeter, men det finns hus från för 17 500 kronor/m2. Dyrare hus kan kosta mer 35 000/ m2. I priserna ingår allt som har med själva bygget att göra, däremot inte arkitekt och bygglovsansökan. Det tillkommer även kostnader för själva tomten. Här är ett prisexempel för vad kostnaden för att bygga nytt hus kan hamna på. I exemplet är bygglov för hus och tomtkostnad inkluderat.

  • Hus 250 m2. 5,6 miljoner kronor
  • Tomt. Pris för tomt varierar mycket beroende på geografiskt område och om tomten exempelvis har havsutsikt. Vanliga prisnivåer ligger på cirka 500 – 2 000 kronor (inlandet) så här räknar vi med 1 500 kronor/m2. En normal villatomt är cirka 700 – 1 000 m2 (vi räknar med 850 m2).
  • Bygglov. Cirka 50 000 – 70 000 kronor (vi räknar med 60 000 kronor)
  • Arkitekt. Kostnaden hamnar ofta på cirka 5 – 6 % av totalkostnaden. I detta fall:  348 000 kronor
  • Totalt pris. 7,3 miljoner kronor (tomt: ca 1,3 miljoner kronor, hus: 5,6 miljoner kronor, bygglov: 60 000 kronor och arkitekt:  348 000 kronor).

Som sagt kan priset för att bygga nytt variera beroende på var i landet du köper tomten, anslutningsavgift för vatten, avlopp och el, vilka material du väljer och mycket annat. De flesta finansierar ett husbygge genom att ta ett bolån. Om du ska bygga nytt hus och ta lån är det viktigt att du jämför bankernas räntor och funderar på om du vill ha fast eller rörlig ränta, sådant kommer påverka vad du behöver betala månadsvis när bygget väl är klart.


Kostnaden på att bygga hus kan variera en hel del.


Vanliga frågor och svar om att bygga nytt


Byggkostnaden brukar ligga på cirka 22 500 kr per kvadratmeter, men kan variera beroende på materialval och tomtens kostnad.
Ja, men det beror på husets storlek, tomtens kostnad och materialval.
Byggsats är oftast billigare, eftersom delarna tillverkas i större volymer och monteringen är snabbare än lösvirke. Om du bygger själv blir dock lösvirke oftast billigare.
Bygglov krävs nästan alltid och ofta förarbeten, till exempel markundersökningar.
Priserna varierar, men för ett hus på 250 m² kan det kosta mellan 5,6 och 7,3 miljoner kronor beroende på tomtens kostnad och andra faktorer.
Det kan vara billigare om du själv bygger, men det beror på faktorer som geografiska områden, tomtkostnad, material och byggmetod och om du måste installera vatten, avlopp och el.
Ett av de billigare nyckelfärdiga husen är husmodellen Lasse från Älvsbyhus. Det är en 1,5-plansvilla med 63 m2 boyta. Det kostar från 1,7 miljoner kronor (men det tillkommer kostnader för tomt, markarbeten, myndighetsavgifter och målning).
Markarbete, tomtkostnad och anslutningar till kommunalt vatten och el kan bli de största kostnaderna, förutom själva huset.
Nyproduktion kan vara dyrare och sakna den charm eller det läge som ett äldre hus erbjuder.
Du kan behöva ansöka om retroaktivt bygglov eller i värsta fall riva byggnaden.
Det tar vanligtvis 12–18 månader beroende på projektets omfattning och entreprenadform.
Planlösningen kan ändras, men om det påverkar bärande väggar eller fasaden krävs bygglov.
Förutom bygglov kan marklov, rivningslov och anslutningar för el och vatten krävas.

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.