Arkitekt

Bostadsbyggande 16 april 2025
När du ska bygga nytt, rita om, bygga till eller göra en större renovering kan du behöva anlita en arkitekt.
arkitekt

En arkitekt hjälper dig att ta fram genomtänkta ritningar som både är funktionella och estetiskt tilltalande – och som samtidigt uppfyller alla krav från kommunen. I denna artikel går vi igenom vad en arkitekt gör, hur du hittar rätt arkitekt, vilken typ av utbildning och behörig en arkitekt bör ha, samt vad det kostar att anlita en arkitekt. Vi går även igenom skillnader mellan olika arkitekter, som arkitekt SIR/MSA, vad som gäller vid bygglov och vad som är viktigt att tänka på vid exempelvis utbyggnad av hus eller arkitektritat hus.

Vad gör en arkitekt?

Kortfattat är en arkitekt expert på arkitektur, byggnadsdesign och planering. Arkitekten omvandlar dina idéer till arkitektritningar och skapar en byggnad som fungerar både tekniskt och visuellt. De tar hänsyn till allt från ljusinsläpp och rumsflöde till byggnadens placering, miljöpåverkan och gällande byggregler.

Arkitekten kan hjälpa dig med:

  • Skisser och idéförslag
  • Planritningar och fasadritningar
  • Konstruktionsritning i samarbete med ingenjörer
  • Handlingar till bygglovet
  • Kontakt med kommunen
  • Samordning med andra yrkesgrupper som konstruktörer och kontrollansvarig

Målet är att skapa ett hem eller en byggnad som både fungerar praktiskt och känns unik för dig som ska bo eller arbeta där.

När behöver man en arkitekt – och varför?

Du behöver inte alltid anlita en arkitekt, men det är ofta en mycket god idé vid:

  • Nybyggnation av hus
  • Utbyggnad av hus
  • Större ombyggnader och renoveringar
  • Byggprojekt i områden med höga krav på utformning
  • Byggnadsvård eller anpassning av kulturhistoriska byggnader

Vid enklare projekt kan du ibland klara dig med en bygglovsritare. Men om du vill få en unik lösning, optimera planlösningen eller skapa ett arkitektritat hus, är det fördelaktigt att hitta en arkitekt som hjälper dig ta fram exakt det du vill ha. De vet också vilka krav kommunen ställer och kan hjälpa dig ta fram rätt handlingar – exempelvis vid bygglov.

Olika typer av arkitekter – och vad de betyder

Det finns flera olika typer av arkitekter och titlar. Några av de vanligaste:

  • Arkitekt SAR/MSA – En medlem i branschorganisationen Sveriges Arkitekter, med godkänd utbildning och yrkeserfarenhet.
  • Arkitekt SIR/MSA – Inriktad på inredningsarkitektur.
  • Byggnadsarkitekt – Den typ av arkitekt som ritar bostäder och andra byggnader.
  • Planeringsarkitekt – Arbetar med stadsplanering och övergripande miljöer.
  • Arkitekt bygg – Fokuserar på bygglovsritningar och byggtekniska lösningar.

Tänk på att "arkitekt" är en skyddad titel i Sverige om den används i kombination med medlemskap i Sveriges Arkitekter (t.ex. SAR/MSA). Det innebär att personen har gått en godkänd arkitektutbildning och uppfyller vissa krav på behörighet.

arkitekt

Arkitekt utbildning och krav – hur blir man arkitekt?

För att bli arkitekt krävs vanligtvis en femårig universitetsutbildning på exempelvis KTH, Chalmers eller LTH. Efter utbildningen kan man ansöka om medlemskap i Sveriges Arkitekter, vilket ger titeln SAR/MSA. Det finns också krav på viss arbetslivserfarenhet för full behörighet.

Arkitekt är alltså både ett kreativt och tekniskt yrke – man behöver förstå byggnormer, ritteknik, estetik och hållbarhet.

Arkitektpris och kostnader – vad kostar en arkitekt?

Priset för att anlita en arkitekt beror på omfattningen av ditt projekt. Arkitekter kan ta betalt per timme eller ge ett fast pris. Här är några riktlinjer:

  • Timpris arkitekt: cirka 900 – 1 500 kronor/timme
  • Kostnad för arkitekt vid renovering: 20 000 – 50 000 kronor
  • Kostnad för arkitekt när du ska bygga hus: 70 000 – 150 000 kronor beroende på husets storlek och komplexitet
  • Kostnad för arkitekt för utbyggnad: 30 000 – 80 000 kronor beroende på omfattning

Det är ofta en klok investering att ta in en arkitekt tidigt i projektet – det kan spara både tid, pengar och huvudvärk längre fram. Genomtänkta arkitektritningar minskar risken för problem i bygglovsprocessen och byggskedet.

Hitta rätt arkitekt för ditt projekt

Att hitta arkitekt som förstår dina behov är avgörande för ett lyckat resultat. På Bygglov.se hjälper vi dig att hitta rätt arkitekt oavsett om du bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller någon annanstans i Sverige. Vi samarbetar med arkitektbyråer i hela landet – inklusive arkitekter i Malmö, arkitektbyråer i Stockholm och specialister inom exempelvis byggnadsvård.

Vi matchar dig med rätt kompetens utifrån:

  • Projektets typ och omfattning
  • Budget
  • Plats i landet
  • Eventuella krav på stil, hållbarhet eller bygglov

Tjänsten är kostnadsfri och sparar dig både tid och research.

 

Oavsett om du planerar att bygga nytt, bygga ut, renovera eller göra ett arkitektritat hus är en arkitekt ofta en ovärderlig resurs. Du får hjälp med idéer, ritningar, myndighetskontakt och en lösning som fungerar i verkligheten. Genom att anlita en certifierad arkitekt med rätt behörighet får du trygghet i hela processen – från skiss till färdig byggnad.

 

Vanliga frågor och svar om arkitekter

En arkitekt planerar och utformar byggnader – från första skiss till färdiga bygglovsritningar.
Nej, inte alltid, men kommunen ställer ofta krav på professionella ritningar, särskilt vid nybyggnation eller större ombyggnader.
Priset varierar beroende på projektet, men räkna med 20 000 kronor och uppåt.
Vanligtvis ingår idéskisser, planritningar, fasader, bygglovsunderlag, samt dialog med kommunen.
På Bygglov.se hjälper vi dig hitta erfarna arkitekter i Stockholm, Göteborg, Malmö eller där du bor.
Vissa är specialiserade på bygglov, andra på byggnadsvård, utbyggnader, eller inredningsarkitektur.
Ett kostnadsexempel för bygglovsritningar för en arkitektritad villa på 200 m2 är cirka 16 000 kronor. Priserna kan dock skilja sig mellan aktörer och projektets komplexitet.
Det är upp till arkitekten att bestämma. Många arkitekter erbjuder en första kostnadsfri konsultation.
Cirka 1 000 kronor.
En skiss på en utbyggnad kan kosta cirka 10 000 – 25 000 kronor. Det kan förstås bli dyrare om det handlar om en stor och komplicerad tillbyggnad.
Det beror på vilken typ av projekt det gäller. Ett riktpris för nybyggnation av villa är cirka 6 000 – 20 000 kronor och för tillbyggnad/ombyggnad ligger motsvarande priser på cirka 4 000 – 15 000 kronor. Notera att en arkitektritning och en bygglovsritning inte är samma sak.
Arkitektritningar är designfokuserade ritningar där det saknas fasta regler om hur allt ska se ut. Bygglovsritningar är ett mer officiellt underlag som kommunen kräver vid bygglovsansökan.
De inkluderar ofta tekniska instruktioner, rumsbeskrivningar och liknande. Bygghandlingarna ska utförligt beskriva i detalj vilka material som ska användas, vilka mått olika delar ska ha och hur bygget ska utföras.

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.

Vi använder cookies för att analysera trafik och förbättra din upplevelse. Genom att acceptera godkänner du vår cookiepolicy.