Välj din kommun för en mer specifik guide

Strandskydd

Publicerad: 24 april 2025
I denna artikel får du en detaljerad guide om strandskydd och vad som gäller vid byggnation eller markarbeten inom strandskyddade områden. Vi går igenom varför strandskyddet finns, vilka regler som styr det och när du kan ansöka om dispens för att bygga eller förändra inom ett strandskyddat område.

Bygglov krävs

stranddispens
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckor
Kostnad: ca 2000 - 6000 kr

Du behöver alltid dispens om

  • du ska uppföra nya byggnader
  • du ska ändra byggnader eller sätta upp anläggningar som förhindrar allmänheten från att röra sig där
  • du ska gräva eller spränga
  • utföra andra åtgärder som på något sätt kan skada djur- eller växtlivet

Du behöver inte stranddispens om

  • du bedriver jordbruk, skogsbruk, rennäring eller yrkesfiske om följande kriterier är uppfyllda: byggnaden behövs för näringen, byggnaden måste ligga inom strandskyddsområdet, byggnaden är inte utformad för boende

Du kan behöva andra tillstånd

  • För sprängning behöver du oftast söka tillstånd. Tillstånd för sprängning görs hos Polismyndigheten.
  • Du kan även behöva tillstånd av Länsstyrelsen om området ligger inom landskapsbildsskydd eller på annat sätt är skyddad natur.

Osäker på vad som gäller i ditt fall?

Beskriv ditt projekt och vart din fastighet befinner sig...
Jag godkänner dessa villkor

Strandskydd – allt du behöver veta

Strandskydd är en viktig del av Sveriges miljöskyddslagstiftning och syftar till att bevara natur- och kulturvärden längs våra sjöar, vattendrag och hav. Om du funderar på att bygga nära vatten eller göra andra förändringar på mark vid en strand, är det avgörande att förstå strandskyddets regler och vad som krävs för att få bygga. I denna artikel går vi igenom vad strandskydd innebär, vad som gäller när du vill bygga inom ett strandskyddsområde och hur du kan ansöka om strandskyddsdispens om det behövs.

Viktiga faktorer att tänka på

Innan du påbörjar några åtgärder vid en strand är det viktigt att tänka på både de ekologiska och juridiska aspekterna. Strandskyddet omfattar normalt 100 meter från strandlinjen, både inåt land och ut i vattnet. I vissa fall kan skyddet utökas till 300 meter. Avståndet varierar beroende på områdets känslighet och lokala bestämmelser. När det gäller strandskydd och avstånd är det alltså viktigt att kontrollera vad som gäller i just din kommun.

Här ska naturvärden bevaras och områdena är viktiga för att skydda djur- och växtliv, såväl som för att säkerställa god vattenkvalitet. Vid byggnation eller markarbeten i dessa områden krävs särskild försiktighet och ofta krävs dispens för att genomföra förändringar. Det är också viktigt att förstå att strandskydd kan vara striktare beroende på hur nära vattnet du befinner dig och vilken typ av vatten det handlar om – till exempel sjöar, vattendrag eller hav.

Inom strandskyddat område får man inte bygga, sätta upp stängsel, fälla träd eller utföra andra åtgärder som kan påverka naturmiljön negativt – om du inte har fått dispens från strandskyddet. Dessa regler finns i strandskydd miljöbalken, och syftet är att bevara områdets biologiska mångfald samt garantera allmänhetens tillgång till strandområden. Undantag kan finnas, men de kräver tydliga och särskilda skäl för strandskydd.

Strandskydd 2025 – nya regler och lättnader

Regeringen har föreslagit lättnader i strandskyddet som träder i kraft från 2025. Bland annat ska små sjöar och smala vattendrag kunna undantas från skyddet, vilket innebär att strandskydd enligt regeringen ska skapa större flexibilitet för landsbygdsutveckling. Detta innebär också att vissa områden kan bedömas olika beroende på naturvårdsverket syn på strandskydd och länsstyrelsens tolkningar.

quote
Undantag från strandskydd - Det finns vissa undantag inom strandskyddet. Exempelvis om en plats redan är godkänd för bebyggelse eller om det finns särskilda lokala regler. Dessa strandskyddsundantag gäller dock endast i specifika fall och ska alltid tolkas restriktivt.

Bygglov för strandskydd

Bygglov och strandskydd är två olika prövningar. Du kan alltså behöva både ett bygglov och en strandskyddsdispens. Du får inte bygga attefallshus inom strandskydd utan dispens, även om det normalt sett inte kräver bygglov. Det gäller också andra mindre åtgärder som altaner, bryggor eller friggebodar. Regler för strandskydd finns i både miljöbalken och plan- och bygglagen och om du vill bygga eller göra andra markförändringar inom strandskyddat område, behöver du i de flesta fall ansöka om dispens. I vissa fall kan det även vara möjligt att få lov att utföra mindre åtgärder utan att behöva dispens, till exempel om det handlar om åtgärder som inte påverkar naturen negativt. Kommunen handlägger ansökningar om dispens och bedömer om den föreslagna åtgärden kan genomföras utan att skada de ekologiska värdena i området.

stranddispens

Lagar kring strandskydd och dispens

Strandskyddet regleras enligt Miljöbalken (1998:808), där det stadgas att ett område 100 meter från strandlinjen vid sjöar, vattendrag och hav ska skyddas för att bevara naturvärden och främja goda livsvillkor för djur och växter. Detta skydd innebär att det generellt är förbjudet att bygga eller förändra markanvändningen inom strandskyddade områden. Syftet med denna lagstiftning är att värna om den biologiska mångfalden, landskapsbilden och vattenkvaliteten, och att skapa tillgång för allmänheten till våra vattendrag och kuster.

Dispens från strandskyddet kan beviljas om åtgärden inte skadar de skyddade naturvärdena eller om det finns särskilda skäl som väger tyngre än strandskyddets syften. Enligt Plan- och bygglagen (2010:900) kan kommunen bevilja dispens för byggnationer eller förändringar inom strandskyddat område, men dispens får endast ges om det inte innebär en påtaglig skada på naturvärden eller strider mot syftet med strandskyddet. Det innebär att alla ansökningar om dispens noggrant måste prövas, och kommunen kan kräva en miljökonsekvensbeskrivning för att bedöma åtgärdernas påverkan.

För att få dispens måste den sökande visa att åtgärden inte försämrar natur- eller kulturvärden i området och att det inte strider mot den ekologiska balansen. För mindre åtgärder, som till exempel en mindre brygga eller en enklare väg, kan dispens ibland beviljas om det bedöms att åtgärden inte påverkar områdets naturvärden på ett negativt sätt.

Handläggning av dispensansökningar sker genom kommunen, som ansvarar för att pröva ansökningar enligt de riktlinjer som fastställts av länsstyrelsen. Kommunen gör en bedömning av hur det föreslagna projektet påverkar de skyddade områdena och om det finns alternativa lösningar som skulle kunna minimera påverkan. Vid behov kan kommunen begära en miljökonsekvensbeskrivning eller andra utredningar för att göra en mer ingående bedömning.

stranddispens

Kostnader för strandskydd

Vad kostar strandskydd? Kostnaderna relaterade till strandskydd beror på flera faktorer, framförallt på om du behöver ansöka om strandskyddsdispens och om projektet kräver externa tjänster såsom miljöbedömningar eller planering. Här är några exempel på potentiella kostnader som kan uppkomma:

  • Ansökningskostnad för dispens: Det kan vara kostnader för att ansöka om dispens från strandskyddet, beroende på kommunens taxa. Vanligtvis är det en administrativ avgift som kan variera, men det kan ligga på mellan 2 000 – 6 000 kronor beroende på projektets omfattning.
  • Planeringskostnader: Om du behöver ta fram en miljökonsekvensbeskrivning eller annan dokumentation kan detta medföra extra kostnader för miljökonsulter, som kan variera mellan 10 000 – 50 000 kronor beroende på projektets omfattning.
  • Byggkostnader: Om dispens beviljas kan du behöva betala för bygglov och andra administrativa kostnader beroende på omfattningen av byggprojektet, vilket kan kosta mellan 10 000 – 50 000 kronor beroende på projektets storlek.

Checklista - har du allt du behöver?

För att underlätta processen när du ansöker om dispens eller ska genomföra byggnation inom strandskyddsområde, här är en checklista på vad du bör ha koll på:

  • Kontrollera via strandskydd på karta om din fastighet omfattas
  • Bedöm om åtgärden kräver strandskyddsdispens
  • Se över vilka strandskydd och särskilda skäl som kan åberopas
  • Skicka in komplett ansökan till kommunen
  • Var beredd på kostnader för strandskydd
  • Följ upp projektet och invänta beslut

Vanliga frågor och svar om strandskydd

Strandskydd är ett område längs sjöar, vattendrag och hav där det är förbjudet att bygga eller genomföra vissa åtgärder för att skydda naturvärden och bevara landskapet.
Ja, i de flesta fall krävs dispens för att genomföra byggåtgärder inom strandskyddade områden, men det finns vissa undantag beroende på vilken typ av projekt du planerar.
Dispensansökan görs hos kommunen. Du behöver vanligtvis lämna in ritningar och en miljöbedömning som visar hur ditt projekt påverkar omgivningen.
Handläggningstiden varierar mellan olika kommuner, men normalt tar det mellan 4 och 10 veckor att få ett beslut.
Det beror på om fastigheten ligger inom strandskyddat område. I många fall krävs dispens från strandskyddet för att bygga på sådana platser.
Det är enklare att svara på vad du inte får göra på en strandskyddad tomt (utan dispens). På en tomt som omfattas av strandskydd är det till exempel förbjudet att: bygga nya byggnader, ändra marknivåer, ta bort träd (strandskydd för trädfällning kan kräva särskild prövning) och att anlägga bryggor, stigar eller stängsel. Vissa lättnader kan finnas om det finns särskilda skäl eller om området omfattas av undantag i strandskyddet.
Du kan enkelt kontrollera strandskydd på karta via kommunens eller länsstyrelsens webbplats. Där kan du se om din fastighet ligger inom skyddat område. Det är alltid en god idé att kontrollera detta innan du planerar byggnation, även för små projekt som ett attefallshus eller förråd.
Nej, du måste i de flesta fall ha en godkänd strandskyddsdispens innan kommunen kan bevilja bygglov. Ett bygglov för strandskydd hänger alltså nära ihop. Utan dispens, får du inte bygga – även om själva byggnaden annars skulle vara tillåten enligt plan- och bygglagen.
En strandtomt gränsar direkt till vattnet, medan en sjötomt kan ha viss mark mellan tomten och själva vattnet. Båda typerna omfattas ofta av strandskydd, men skillnaden kan ha betydelse vid bedömning av dispens från strandskyddet.
Om du genomför en åtgärd inom strandskyddet utan att ha fått dispens, kan kommunen kräva att du återställer marken. Du kan även få vite eller andra juridiska konsekvenser. Därför är det mycket viktigt att följa reglerna – även om det bara handlar om att sätta upp en liten friggebod.
Ja, men bara om det inte ligger inom strandskydd – eller om du har fått strandskyddsdispens. Du måste också följa andra regler kring bygglov och avstånd till vatten.
Endast med dispens.

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.

Vi använder cookies för att analysera trafik och förbättra din upplevelse. Genom att acceptera godkänner du vår cookiepolicy.