Vill du bygga pool? En egen pool omvandlar trädgården till en härlig plats för lek och bad. Här går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska bygga egen pool själv, anlita hantverkare och vad som gäller när det kommer till bygglov för pool.
Bygglov krävs ej
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckorKostnad: ca 0 - 0 kr
Du behöver inte bygglov om
det krävs i regel inget bygglov för pool
Du behöver alltid bygglov om
det krävs i regel inget bygglov för pool, det kan dock krävas marklov
Du behöver göra en anmälan om
det krävs i regel ingen anmälan för att bygga pool
Dessa handlingar behöver du för din anmälan
fasadritning som visar byggnadens utvändiga utseende
byggnadsritningar, som plan-, fasad- och sektionsritningar
förslag på kontrollplan.
I vissa fall behöver du även följande handlingar
godkännande från berörda grannar, som signerar alla handlingar, om du bygger närmare än 4,5 meter från tomtgräns.
konstruktions- och grundläggningsritningar (krävs inte vid enkla byggnader så som växthus och carport)
redovisning av byggnadens genomsnittliga så kallade U-värde. Detta behöver du ange om byggnaden ska värmas upp till mer än 10 grader, det gäller till exempel för en gäststuga eller ett bostadshus
redovisning av ventilation, när byggnaden är ett bostadshus.
Mer om Pool
Pool – allt du behöver veta
Går du i tankarna på att bygga pool? En egen pool förvandlar uteplatsen till en semesteroas där familj och vänner kan samlas. Men det finns mycket att tänka igenom innan du kan komma igång med din swimmingpool. Du behöver bestämma om du vill ha en pool ovan mark eller nedgrävd, vilken storlek den ska ha samt vad poolen får kosta. Dessutom behöver du ta reda på om du behöver bygglov för pool. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta när du ska bygga eller köpa pool.
Viktiga faktorer att tänka på
När du planerar att bygga pool är det viktigt att förstå de regler och förordningar som gäller i din kommun. Enligt Boverket krävs i regel inte bygglov för pool, men vissa undantag finns, särskilt om du planerar att installera ett pooltak eller om poolen ska grävas ned. Längre ner går vi igenom vad som gäller bygglov för pool. Andra faktorer som är viktiga att begrunda är:
Typ av pool. Man pratar generellt om pool ovan mark eller nedgrävd pool. Ovanmarkspooler är självbärande, vilket innebär att de inte kräver någon stöttning från marken runtom. De är oftast billigare än nedgrävd pool eftersom du slipper gräv- och schaktningsarbetet. Genom att bygga in poolen i altanen kan du skapa ett intryck av att den är nedgrävd.
Form och storlek. Den vanligaste typen av pool är rektangulär och cirka 3 x 6 meter, men du kan även välja på ovala pooler, friformspooler, kvadratisk eller rund. Här är det viktigt att utgå från tomtens förutsättningar och se vad som passar bäst till husets karaktär. Hur många ska kunna bada samtidigt? Vill du kunna motionssimma i poolen? I så fall kan en längre rektangulär pool vara att föredra.
Material. Pooler ovan mark byggs ofta i PVC, trä, glasfiber eller stål. PVC-pooler, alltså plastpooler, är billigare men har lägre livslängd än andra material (cirka 15 år). Glasfiberpooler är vanliga som ovanmarkspooler, de levereras färdiga som ett stort gjutet badkar. De har betydligt längre livslängd, cirka 30 år. Om poolen kommer vara synlig och inte byggas in i exempelvis en altan, kan en pool i trä vara snyggt. De tillverkas av tryckimpregnerat furu och får sedan en så kallad vakuumimpregnering vilket gör karet helt vattentätt. En fördel med träpooler är att de är enkla att montera. Ytterligare material är betong och rostfritt stål. Betongpooler känns ofta exklusiva och går att få i valfri form, det är dock ett dyrare material men har samtidigt lång livslängd (egentligen hur länge som helst om de underhålls). Rostfritt stål är inte så vanligt för privat pool då materialet är dyrt. Dock har det många fördelar: lång livslängd (minst 30 år), stor formvariation, motståndskraftigt och förhållandevis underhållsfritt.
Markarbete. För dig som vill bygga pool under mark, alltså en nedgrävd pool, krävs en del förarbete, framförallt grävning. Det är ett stort arbete och kostnaden ökar beroende på tomtens förutsättningar. Har du bergig tomt kommer du behöva spräcka eller spränga marken först. Kostnaden ökar ju större poolen ska vara och hur svårarbetad marken är. I runda slängar kostar enbart grävning och bortforsling av schaktmassorna cirka 15 000 kronor (4 x 8 meter).
Kostnader & ekonomi
Det är många faktorer som påverkar kostnaden för att bygga pool, bland annat:
Storlek. Ju större poolen är, desto dyrare blir den eftersom det går åt mer material, fler arbetstimmar och större yta av markförberedelser.
Material. Som vi nämnt ovan finns det många material att välja bland och de skiljer sig mycket i pris. Men tänk på att väga priset mot livslängd och underhåll också. Ibland är den billigaste poolen inte billigast i längden.
Hantverkare. Vilken typ av hantverkare du behöver anlita varierar beroende på vilken typ av pool du vill anlägga. Grävmaskinister tar cirka 1 000 kronor i timmen. Men ofta kommer man överens om ett totalpris för hela arbetet (då brukar allt från grävning och bortforsling av material till förberedande åtgärder som tilljämning och markduk ingå).
Tillbehör. Det finns många typer av tillbehör till pool som kan vara intressant, som belysning, poolrobotar, stege, filter, poolpump och överdrag.
Bygglov eller marklov. I regel krävs inget bygglov för pool, men om du ska gräva ner poolen kan du behöva marklov.
Bygga pool själv. Om du är händig kan du bygga poolen själv, vilket du sparar pengar på. Men du som väljer att anlita hantverkare kan dra av 30 % på arbetskostnaden (ROT-avdrag).
Pris på pool varierar mycket, men kan kosta från cirka 80 000 kronor för mindre, enklare pooler i PVC. Det finns egentligen inget pristak för pooler eftersom de kan byggas i exklusiva material och med många funktioner. En standardpool på 3 x 6 meter kostar ofta mellan 90 000 – 300 000 kronor beroende på material (kvadratmeterpriser mellan 15 000 – 50 000 kronor).
Bygglov för pool
Pooler räknas inte som en konstruktionsåtgärd enligt Boverket och kräver därför inte bygglov. Men det finns förstås alltid undantag från regeln. Om du ska bygga ett pooltak kan bygglov krävas beroende på hur högt taket är. Marklov kan också behövas om du ska gräva på tomten, särskilt om du ändrar nivån avsevärt.
Även om bygglov för pool sällan krävs är det viktigt att du följer de regler och lagar som finns, det handlar framförallt om säkerhetsaspekten av pooler. Bland små barn hör drunkningsolyckor till en av de vanligaste dödsorsakerna, därför är det väldigt viktigt att det finns säkerhetstänk när du planerar poolen. Det behövs till exempel staket på minst 0,9 meter och som är utformat på ett sätt som inte tillåter barn att krypa igenom. Poolen behöver även ett skyddstäcke, exempelvis en presenning eller ett skyddsnät och det ska klara av vikten av ett barn. Boverket har flera säkerhetslösningar du kan följa.
Byggprocessen – steg för steg
Steg 1: Planering & materialval
Välj rätt pooltyp: Beroende på budget och önskemål kan du bland annat välja mellan pool i glasfiber, plastpool eller pool ovan mark.
Kontakta kommunen: Ta reda på om du behöver bygglov för pool eller om det finns specifika regler i din kommun. Ska du anlägga en nedgrävd pool behöver du möjligtvis ansöka om marklov.
Steg 2: Kostnadskalkyl & anbud
Undersök kostnader: Jämför priser för olika pooltyper och tillbehör.
Begär offerter: Kontakta flera leverantörer för att få en uppfattning om pris på pool och installation.
Steg 3: Utförande
Bygga själv eller anlita proffs: Om du väljer att bygga egen pool själv, se till att du har rätt verktyg och kunskap. Annars kan det vara klokt att anlita en professionell installatör.
Säkerhet: Se till att poolen uppfyller säkerhetskraven för att förhindra olyckor, särskilt om det finns barn i hushållet.
Vanliga misstag & hur du undviker dem
Det finns några vanliga misstag när man bygger pool, men som du lätt kan undvika:
Felbedöma poolens väggar. Om poolen grävs ner är ett vanligt misstag att man inte packar jorden tillräckligt runtomkring, vilket kan resultera i att poolen buktar ut eller går sönder.
Sättningar i altanen. Om du ska bygga in poolen i altanen behöver marken under komprimeras ordentligt. Annars finns risk att den sätter sig med tiden. Det kan resultera i att jorden som plintarna står i komprimeras över tid (jorden sjunker ner), vilket kan orsaka sättningar i altanen. Var noga med att sätta träreglar i poolens krönbalk, det ger mer stadga till altanen samtidigt som poolen blir mer motståndskraftig mot hög vikt.
Välja de billigaste lösningarna. Det kan vara oklokt att endast välja de billigaste lösningarna när du ska köpa pool eftersom de ofta blir dyrare med tiden. En billigare poolstomme har sällan bra isolering (vilket resulterar i högre uppvärmningskostnader). Livslängden i billiga pooler är ofta låg (10 – 15 år), vilket då innebär att du behöver köpa en ny eller bygga om poolen.
Checklista – har du allt du behöver?
Bygglov: Har du kontrollerat om du behöver bygglov för pool i din kommun?
Marklov: Ska du ha en nedgrävd pool har du då kontrollerat om du behöver marklov?
Budget: Har du en klar bild av kostnad för pool inklusive tillbehör och underhåll?
Säkerhet: Har du planerat för säkerhetsåtgärder som staket eller poolskydd?
Vanliga frågor och svar om pool
Vanligtvis inte, men det beror på kommunens regler och omständigheterna kring poolbygget.
En pool ovan mark är ofta det mest kostnadseffektiva alternativet.
Ja, med rätt kunskap och verktyg kan du bygga pool själv, men det är viktigt att följa säkerhetsföreskrifter och lokala regler.
Det beror på pooltypen och om du bygger själv eller anlitar proffs. En glasfiberpool kan installeras på några dagar, medan en betongpool kan ta flera veckor.
Grundläggande pooltillbehör inkluderar pump, filter, poolskydd och eventuellt uppvärmningssystem.
Det finns inga begränsningar gällande poolens storlek. Dock kan du behöva rådgöra med kommunen om du planerar att bygga en stor pool som är högt upp eller som avsevärt förändrar tomten eller fastighets utseende.
Ja, det finns inga regler som säger att du inte får bygga pool vid tomtgräns. Tänk dock på att poolen inte får påverka grannens mark.
Säkerhetsregler från Boverket innefattar bland annat att poolen måste ha någon form av staket runtom där barn inte kan ta sig igenom. Den ska även täckas med poolskydd.
Nej, i regel krävs inget bygglov för spabad.
Det finns inga restriktioner om storleken på pool – så länge den inte avsevärt förändrar marken eller utseendet för fastigheten.
Det beror på tomtens förutsättningar och dina egna preferenser. I en mindre trädgård kan en rund pool passa bättre, medan en oval pool är lättare att använda vid motionssimning.
Det beror på dina egna preferenser. En pool innebär en del jobb i form av poolskötsel. Den kan samtidigt bli en härlig oas varma sommardagar. Om du bor långt ifrån badplats kan det vara en fördel att ha pool.
I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.
För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.
När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.
Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.
Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.
När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.