Välj din kommun för en mer specifik guide

Pergola

Publicerad: 31 mars 2025
En pergola är en stilren och funktionell lösning för att skapa en trivsam uteplats med skugga och skydd. Men krävs det pergola bygglov för att uppföra en? I denna guide går vi igenom allt du behöver veta – från bygglovsregler och kostnader till hur du kan bygga pergola på altan eller som en fristående konstruktion.

Bygglov kan behövas

pergola
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckorKostnad: ca 1000 - 5000 kr

Du behöver inte bygglov om

  • du bygger en pergola utan fast tak


Du behöver alltid bygglov om

  • du bygger en pergola med tak som överskrider 15 kvadratmeter


Du behöver göra en anmälan om

  • du ska bygga en pergola som är större än vad som är tillåtet enligt friggebodsreglerna (15 kvadratmeter)

Dessa handlingar behöver du för din anmälan

  • fasadritning som visar byggnadens utvändiga utseende
  • byggnadsritningar, som plan-, fasad- och sektionsritningar
  • förslag på kontrollplan.


I vissa fall behöver du även följande handlingar

  • godkännande från berörda grannar, som signerar alla handlingar, om du bygger närmare än 4,5 meter från tomtgräns. 
  • konstruktions- och grundläggningsritningar (krävs inte vid enkla byggnader så som växthus och carport)

Osäker på vad som gäller för just din fastighet?

Beskriv ditt projekt och vart din fastighet befinner sig...
Jag godkänner dessa villkor

Mer om Pergola

Pergola – allt du behöver veta


En pergola är en populär och stilren lösning för att skapa en skuggig och trivsam uteplats. Men vad definierar egentligen en pergola, vad är kostnaden för att bygga en pergola själv och krävs det bygglov för att uppföra en? I denna guide går vi igenom allt från regler och bygglov till kostnader för pergola och hur du kan bygga pergola på altan själv.



Viktiga faktorer att tänka på

En pergola per definition är en konstruktion som står på pelare eller pålar som håller upp ett tak, vanligen byggt av bjälkar. Det går att bygga pergola i många utseenden, till exempel med ett öppet tak, täckt av växter, eller med en segelduk. Den kan byggas fristående eller mot husvägg. Innan du börjar bygga är det viktigt att förstå reglerna och bygglov för pergola och vad Boverket säger om konstruktionen. I regel är pergola bygglovsfri så länge den inte skyddar mot yttre klimat. Den räknas ofta som ett växtstöd som kombineras med en spaljé. Om du däremot vill uppföra en pergola med tak, exempelvis skärmtak eller en markis, eller om du vill fästa den i husväggen, kan bygglov krävas.



Kostnader & ekonomi

Vad kostar det att bygga en pergola? Priset för en pergola varierar en hel del beroende på om du ska bygga den själv, anlita hantverkare eller köpa en färdig. Även faktorer som material, design och storlek kan påverka kostnaden för pergola.


pergola

Faktorer som påverkar priset:

  • Material. Trä är det vanligaste materialet att bygga en pergola i, exempelvis tryckimpregnerad furu. Men väljer du mer exotiska träslag blir kostnaden högre. Om du vill köpa en färdig lösning kan du välja bland olika material, förutom trä är även aluminium- och stålprofiler vanliga.
  • Taklösning. Du kan som sagt välja flera typer av tak till pergola. Den vanligaste typen är ett luftig bjälktak. Det kan du exempelvis kombinera med slingrande växter eller en segelduk som kan tas av och på. Vill du ha en mer permanent lösning finns det även pergola med tak i glas, lameller eller plåt. Tänk dock att ett mer robust tak kan kräva bygglov, då pergolan ses som en fast konstruktion.
  • Arbetskostnad. Väljer du att bygga pergola själv blir kostnaden lägre, då behöver du endast räkna in priset för lösvirket. Om du behöver anlita hantverkare tar de cirka 400 – 650 kronor i timmen.
  • Färdig lösning. Du kan köpa en nyckelfärdig lösning hos de stora byggvaruhusen, priserna börjar på cirka 4 500 kronor.
  • Bygglov. Boverkets regler för skyddad uteplats säger att det generellt sett inte krävs något bygglov. Med andra ord har du rätt att uppföra en pergola (utan fast tak). Om du vill bygga en pergola med skärmtak som överstiger 15 m2 (regler för bygglovsbefriat skärmtak), behöver du ansöka om bygglov. Kostnaden för bygglov varierar beroende på hur stor pergolan är, men ligger oftast någonstans mellan 1 000 och 5 000 kronor.


Bygglov för pergola

Om du planerar att bygga en fristående pergola utan fast tak, krävs oftast inget bygglov för pergola. Däremot kan det krävas bygglov om pergolan har väggar, lamelltak eller om den ansluts direkt till huset. Specifikt gäller:

  • Bygglov för pergola med lamelltak – Krävs i vissa fall, särskilt om taket är en fast konstruktion.
  • Bygglov för pergola på altan – Om du ska bygga pergola på befintlig altan, kan det påverka bygglovsplikten beroende på höjd och design. Generellt sätt får du uppföra en pergola på altan eftersom det inte anses vara en tillbyggnad.
  • Olika kommuner kan ha skilda regler, så kontrollera alltid lokala bestämmelser.


Byggprocessen – steg för steg


Steg 1: Planering & materialval

  • Bestäm placering och storlek.
  • Välj material och räkna på kostnaden.
  • Kontrollera om du behöver bygglov för pergola.


Steg 2: Kostnadskalkyl & anbud

  • Beräkna kostnaden för att bygga pergola och jämför materialpriser.
  • Begär offerter från snickare om du inte vill bygga själv.


Steg 3: Utförande

  • Om du bygga pergola på altan, se till att underlaget är stabilt och har tillräcklig bärighet.
  • För en skuggig lösning, överväg att bygga pergola med segelduk.


Vanliga misstag & hur du undviker dem

Ett vanligt misstag är att inte kolla bygglovsregler i tid. Om du bygger en pergola mot husvägg utan att kontrollera om bygglov för pergola på altan krävs, kan du behöva ta bort den i efterhand.



Checklista – har du allt du behöver?

·        Har du kontrollerat regler för bygglov för pergola hos Boverket?

·        Har du valt rätt material och design?

·        Har du räknat ut vad kostanden för att bygga pergola blir?



Vanliga frågor och svar om pergola


Det beror på. En fristående pergola utan tak kräver oftast inte bygglov, men en pergola med tak eller en pergola mot husvägg kan göra det.
Priset på en pergola varierar, men om du väljer att bygga pergola själv hamnar kostnaden oftast någonstans på mellan 5 000 – 50 000 kr beroende på material och storlek.
Ja, att bygga pergola på befintlig altan är möjligt. Tänk dock på att kontrollera altanens bärighet så att den tål den nya lasten.
Det finns inga regler för hur stor pergola du får bygga, så länge den inte har ett tak. Vill du ha ett tak till pergolan gäller regler för skärmtak (15 m2).
Om pergolan har ett fast tak, exempelvis i tegel som följer huset, kan bygglov behövas. Då gäller istället regler för tillbyggnad.
Du behöver generellt sett inget bygglov för pergola, men om du väljer att bygga en konstruktion med fast tak, eller väldigt höga väggar, kan det krävas. Då ligger bygglovskostnaden vanligtvis mellan 1 000 och 5 000 kronor.
Syftet med att bygga en pergola är ofta att man vill skapa en ombonad och skyddad uteplats. Den kan skydda mot vind och regn (om den har tak), eller förse uteplatsen med behaglig skugga.
Ja, generellt sett är det en bygglovsbefriad åtgärd.

Relaterade guider

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.