Tillfälligt höjt ROT-avdrag 2025

Nyheter 14 april 2025
Från och med den 12 maj 2025 till den 31 december 2025 höjs subventionsgraden för ROT-avdraget från 30 % till 50 % av arbetskostnaden.
höjt ROT

Den tillfälliga höjningen av avdraget innebär att du som privatperson kan få tillbaka halva arbetskostnaden för renoverings-, ombyggnads- och tillbyggnadsarbeten, förutsatt att arbetet betalas efter den 11 maj 2025.

Vad innebär det höjda ROT-avdraget?

Du som planerar att renovera, bygga om eller bygga till din bostad under perioden kan få en större del av arbetskostnaden subventionerad. Det är dock viktigt att notera att avdraget endast gäller för arbetskostnaden och inte för material, resor eller utrustning. ​

  • Ökad subvention: Från 30 % till 50 % av arbetskostnaden.​
  • Gäller för arbeten betalda mellan 12 maj och 31 december 2025.
  • Maxbelopp: 50 000 kronor per person och år, vilket är oförändrat. ​
  • Totalt tak för ROT och RUT: 75 000 kronor per person och år. ​

Hur fungerar det?

ROT-avdraget fungerar genom att företaget du anlitar gör avdraget direkt på fakturan. Du betalar alltså ett lägre belopp från början, och företaget begär sedan utbetalning från Skatteverket för den avdragna summan.

Viktigt att tänka på

  • Betalningstidpunkt: Endast arbeten som betalas efter den 11 maj 2025 omfattas av det höjda avdraget.
  • Skattebetalning: För att kunna utnyttja avdraget måste du ha betalat tillräckligt med skatt under året.
  • Planering: Om du har planerade renoveringar kan det vara fördelaktigt att schemalägga betalningen efter den 11 maj för att dra nytta av det höjda avdraget.​

För mer information och detaljerade regler, besök Skatteverkets officiella sida.

Detta tillfälliga höjda ROT-avdrag är en möjlighet för dig som planerar renoveringar att minska dina kostnader. Genom att planera dina projekt inom den angivna perioden kan du maximera fördelarna med det höjda avdraget.

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.

Vi använder cookies för att analysera trafik och förbättra din upplevelse. Genom att acceptera godkänner du vår cookiepolicy.