Startbesked – vad innebär det?

Plan- och bygglagen 8 juli 2025
Innan du kan börja bygga rent praktiskt krävs mer än bara ett beviljat bygglov.
startbesked

I den här artikeln går vi igenom vad ett startbesked innebär, hur det skiljer sig från bygglovet, vad du får (och inte får) göra innan det ges, samt vilka konsekvenser det kan få om du bygger utan ett startbesked.

Vad innebär ett startbesked?

Många tror att det är fritt fram att börja bygga så snart bygglovet är beviljat – men så är det inte. För att påbörja själva byggarbetet krävs ett startbesked, vilket är ett skriftligt godkännande från kommunen som visar att alla tekniska krav är uppfyllda. Boverket förklarar att byggnadsnämnden prövar frågor som kontrollplan, tillsyn och tekniska handlingar innan beskedet kan ges. Oavsett om du söker bygglov eller gör en anmälan för bygglovsbefriade åtgärder, behöver du i regel invänta ett startbesked från Boverket via kommunen innan du sätter igång.

Så, när får man startbesked? Det sker efter att byggnadsnämnden har granskat att projektet uppfyller alla krav enligt plan- och bygglagen. Du måste själv lämna in en ansökan om startbesked tillsammans med de tekniska handlingar som krävs, ofta i samband med det tekniska samrådet. Utan startbesked riskerar du både byggstopp och sanktionsavgifter, så det är en avgörande del av byggprocessen att ha koll på.

Skillnad på startbesked och bygglov

Många blandar ihop startbesked och bygglov, men det är faktiskt två olika beslut i byggprocessen och båda är lika viktiga. Skillnaden på startbesked och bygglov är att bygglovet ger dig tillstånd att uppföra en byggnad enligt detaljplanen, medan startbeskedet är ett tekniskt klartecken för att få påbörja själva bygget. Efter beviljat bygglov krävs i de flesta fall en ansökan om startbesked, som kommunen prövar utifrån tekniska krav. I vissa enklare fall, där det inte krävs bygglov, räcker det med en startbesked vid bygganmälan, men även då måste kommunen godkänna projektet innan arbetet får starta.

Bygglov eller startbesked

  • Bygglov: Prövar om byggprojektet är förenligt med planbestämmelser och arkitektoniska krav.
  • Startbesked: Säkerställer att tekniska krav uppfylls, till exempel bärighet, brandskydd och kontrollplan.

Viktiga moment i processen

  • Tekniskt samråd: Möte mellan byggherre och kommunen för att gå igenom tekniska lösningar.
  • Ansökan om startbesked: Görs efter eller i samband med det tekniska samrådet.
  • Slutbesked bygglov: Det formella avslutet – du får börja använda byggnaden först när detta är utfärdat.

Det här får du göra innan startbesked

Innan du har fått ett startbesked finns det begränsningar i vad du får påbörja på byggarbetsplatsen. Enligt Boverket får du till exempel förbereda marken, ansöka om avstängning av gator, uppföra byggstängsel eller göra enklare mätarbeten. Men det är viktigt att du inte startar själva byggnadsarbetet – det vill säga gräva för grund, gjuta platta eller resa stomme – förrän du har fått ett formellt startbesked från kommunen. Att påbörja arbetet innan dess kan leda till sanktionsavgifter.

I mer omfattande projekt krävs ett tekniskt samråd innan startbeskedet kan ges. Då träffas byggherren, kommunen och ibland kontrollansvarig för att gå igenom kontrollplan, tekniska lösningar och andra krav. Syftet är att säkerställa att projektet uppfyller alla tekniska regler innan bygget drar i gång. Ett godkänt tekniskt samråd är i dessa fall en förutsättning för att få startbesked enligt Boverkets regelverk.

Om du bygger utan startbesked

Att påbörja ett byggprojekt utan att ha fått ett formellt startbesked från kommunen är ett allvarligt misstag som kan bli både kostsamt och tidskrävande. Enligt plan- och bygglagen får inte några byggåtgärder inledas innan kommunen gett sitt godkännande i form av ett startbesked, även om du har fått bygglov. Om du trots detta bygger ändå, riskerar du att få en sanktionsavgift för startbesked, som kan uppgå till tiotusentals kronor beroende på byggnationens omfattning. I många fall kan du få startbesked inom 4 veckor efter att alla handlingar är kompletta och eventuellt tekniskt samråd har hållits men handläggningstiden kan variera mellan olika kommuner.

I vissa fall kan man ansöka om ett startbesked i efterhand, men det finns inga garantier att det beviljas. Om kommunen anser att bygget strider mot gällande regler kan du tvingas riva det du redan byggt. För att undvika både juridiska och ekonomiska problem är det därför avgörande att vänta in startbeskedet innan arbetet påbörjas.

Vanliga frågor och svar om startbesked

Nej, bygglov är ett tillstånd att bygga, medan startbesked är ett godkännande att faktiskt börja bygga.
Startbeskedet är kommunens beslut om att du uppfyller alla krav för att påbörja byggarbetet.
Tiden varierar, men ofta krävs ett tekniskt samråd först. Startbesked ges först när alla tekniska handlingar är godkända.
Ja, du får börja bygga först när du fått ett skriftligt startbesked från kommunen.
Du kan få en sanktionsavgift och i värsta fall tvingas riva det du byggt.
Innan startbesked får du planera och förbereda – men inte påbörja några byggåtgärder.

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.

Vi använder cookies för att analysera trafik och förbättra din upplevelse. Genom att acceptera godkänner du vår cookiepolicy.