Här får du svar på allt – inklusive vad som gäller för höjt ROT-avdrag 2025, skillnaderna mellan rut och rot, samt hur du undviker fallgropar.
Så fungerar ROT-avdrag
Regeringen införde ROT-avdraget för att minska svartarbete, främja och stimulera bygg- och hantverkssektorn och främja vita jobb. Avdraget underlättar för privatpersoner att anlita hjälp i hemmet och samtidigt bekämpa skattefusk. Det gör det billigare för dig som husägare eller bostadsrättsinnehavare att anlita yrkespersoner.
När du anlitar ett företag för ROT-arbeten dras avdraget direkt på fakturan. Företaget ansöker sedan om att få resterande belopp från Skatteverket. Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till avdrag, inte material eller resekostnader. Under 2025 är det totala taket för ROT- och RUT-avdrag 75 000 kronor per person och år, varav högst 50 000 kr får vara ROT-avdrag. ROT-avdraget är endast avsett för privatpersoner, företag kan alltså inte dra nytta av skattereduktionen.
Du behöver uppfylla följande regler för ROT-avdrag:
- Du måste vara minst 18 år och betala skatt i Sverige.
- Du måste ha tjänat och betalat in tillräckligt med skatt för att kunna använda ROT-avdraget.
- Arbetet ska utföras i din permanentbostad eller fritidshus som du äger.
- Företaget du anlitar måste ha F-skatt.
- Betalningen ska ske elektroniskt.
- Arbetet får inte ha gett rätt till annan skattereduktion eller bidrag.
När kan man använda ROT-avdrag?
Rotavdraget är en skattereduktion för tjänster som innefattar renovering, ombyggnad eller tillbyggnad i en bostad som du äger. Du kan därför inte använda ROT-avdraget till åtgärder i hyresrätt eller bostad som du inte äger. Men i bostadshus, fritidshus och bostadsrätt går det bra. Du kan även använda det till tjänster inom reparation och underhåll. Här är några exempel på arbeten som du kan använda ROT för:
- Badrumsrenovering
- Köksrenovering
- Målning och tapetsering
- Byte av fönster och dörrar
- Installation av värmepumpar
- Dränering och markarbeten i anslutning till bostaden
Arbeten som inte täcks av ROT:
- Arbeten på hyresrätter
- Nybyggnationer
- Arbeten som ger rätt till annan skattereduktion
- Arbeten utförda av nära anhöriga

ROT-avdrag 2025 kontra 2024
Under 2025 har regeringen beslutat om en tillfällig höjning av ROT-avdraget. Grunden till beslutet handlar om att stötta byggbranschen i den nuvarande konjunkturen, vilken har drabbat många branscher, varav byggbranschen har varit en av de mer utsatta.
- ROT-avdraget 2025 procent: 50 % (gäller från 12 maj till 31 december 2025)
- Max ROT-avdrag per år: 50 000 kronor
- Totalt tak för ROT och RUT tillsammans: 75 000 kronor per person och år
Observera: Den tillfälliga höjningen till 50 % är just tillfällig och väntas återgå till 30 % efter årsskiftet 2025/2026.
- ROT avdrag 2024: 30 % av arbetskostnaden, max 50 000 kronor per person och år.
- ROT-avdrag 2025: 50 % av arbetskostnaden mellan 12 maj och 31 dec 2025, max 50 000 kronor per person och år.
Skillnaden är alltså procenten, inte taket. Detta kallas ibland för rot-avdrag 50, vilket syftar på de 50 procenten.
RUT och ROT – hur används de?
RUT-avdraget är en skattereduktion för hushållsnära tjänster och fungerar på liknande sätt som ROT-avdraget, men gäller andra typer av arbeten. RUT står för Rengöring, Underhåll och Tvätt, och täcker exempelvis städning, fönsterputs, barnpassning, trädgårdsarbete, flyttjänster och IT-hjälp i hemmet. Du som är privatperson och betalar skatt i Sverige kan använda RUT-avdrag för att minska arbetskostnaden med upp till 50 %, direkt på fakturan.
Avdraget gäller bara arbetskostnaden och görs av företaget du anlitar, medan du själv kan räkna ut RUT-avdraget via Skatteverket. Under 2025 är det totala taket för ROT och RUT tillsammans 75 000 kr per person och år, där max 50 000 kr får vara ROT-avdrag – resten kan användas till RUT. RUT är särskilt fördelaktigt för pensionärer eller personer som ofta anlitar hjälp i hemmet.
Här är arbeten som inte ger rotavdrag, men som ibland omfattas av rut-avdrag:
- Trädgårdsarbete (RUT)
- Städning (RUT)
- IT-tjänster i hemmet (RUT)
- Flyttjänster (RUT)
Exempel på ROT-avdrag – procent och åtgärd
Låt oss säga att du vill renovera ditt badrum och anlitar en hantverkare för arbetet. Den totala arbetskostnaden landar på 80 000 kronor, exklusive material. Eftersom det är arbetskostnaden som ROT-avdraget baseras på, är det just den delen du kan få skattereduktion för. Under perioden 12 maj till 31 december 2025 gäller det tillfälligt höjda ROT-avdraget på 50 %. Det innebär att du har rätt att dra av halva arbetskostnaden – alltså 40 000 kronor – i form av skattereduktion via Skatteverket. Det är företaget du anlitar som gör avdraget direkt på fakturan, vilket betyder att du bara betalar 40 000 kronor i arbetskostnad istället för 80 000 kronor.
Materialkostnader, till exempel för kakel, golv, toalett och duschvägg, är inte avdragsgilla och tillkommer på fakturan. Kom ihåg att det finns ett tak på 50 000 kronor per person och år – om ni är två ägare av bostaden kan ni tillsammans få upp till 100 000 kronor i avdrag under året, så länge ni båda uppfyller villkoren för ROT-avdrag. Du kan räkna ut rotavdrag för ditt projekt genom att använda Skatteverkets ROT-räknare. Där kan du enkelt se hur mycket rot avdrag du får per år och hur mycket avdraget blir på den åtgärd du ska göra.