Pris för solceller – vad kostar det att installera solceller 2025?

Solenergi 30 mars 2025
Vill du investera i solel? I så fall är du säkert nyfiken på vad priset för solceller ligger på.
Solceller på tak är en allt vanligare syn på svenska hus.

Det går vanligtvis att köpa solceller för mellan 10 000 och 15 000 kronor per kW. Men för att ta reda på det exakta priset behöver du känna till solcellsanläggningens inköpspris, livslängd och förstås den mängden el som produceras. Och hur mycket el som kan produceras beror i sin tur på faktorer som solinstrålning och panelens riktning och lutning.



Vad påverkar priset på solceller?

Det är flera saker som påverkar det totala priset för solceller, här är en sammanfattning:

  • Anläggningens storlek. Ju fler solceller du installerar, desto dyrare blir inköpspriset. Men samtidigt blir priset lägre per installerad kW.
  • Typ av solceller. De vanligaste typerna av solceller är monokristallina, polykristallina och tunnfilmssolceller, varav de två förstnämnda har högst verkningsgrad. Monokristallina solceller är allra dyrast men har högst verkningsgrad (22 % jämfört med polykristallina solceller som har 17 % verkningsgrad av hur stor andel av den infallande solenergin som solcellen kan omvandla till elektricitet.). Tunnfilmssolceller används ofta på ojämna ytor eftersom de är flexibla. Dock har de en lägre verkningsgrad (10 – 16 %).
  • Installationskostnad. Påverkas av takets utformning (många vinklar, eller ett särskilt stort tak kostar mer i arbetskostnad än ett mindre sadeltak utan några komplicerade arbetsmoment). Den vanligaste solcellsanläggningen är på 10 kW och kostar generellt mellan 100 000 och 150 000 kronor (50 kvadratmeter takyta).
  • Om du har batterilagring. Ett batteri med lagringskapacitet på 10 kWh och en effekt på 10 kW kostar cirka 60 000 kronor.
  • Bidrag och avdrag. Du kan få ner kostnaden för solceller genom att utnyttja ROT-avdraget för arbetskostnaden samt använda bidrag för solceller, så kallat grönt avdrag, vilket ges till privatpersoner som installerar grön teknik. Sedan 1 januari 2023 är avdraget 20 % (gäller för arbetskostnad och material). ROT-avdraget har sedan 1 januari 2025 återgått till det vanliga taket på 50 000 kronor per person och år.


Är solceller lönsamt? – så lång är återbetalningstiden för solceller

Att investera i solceller är ofta lönsamt på både kort och lång sikt, särskilt om du tar hänsyn till långsiktiga besparingar på elräkningar, statliga bidrag och ökat fastighetsvärde. Här är några viktiga faktorer att tänka på när det gäller lönsamheten för solceller:

  • Initial kostnad: Priset för solcellssystem varierar beroende på storlek, märke och installation. En vanlig installation kan kosta mellan 80 000 och 150 000 kr.
  • Elproduktion: Systemens effektivitet påverkar hur mycket el de kan producera. De mest effektiva systemen kan producera upp till 940 kWh per installerad kW och år.
  • Energipriser: Om elpriserna är höga blir solceller en mer lönsam investering eftersom du kan producera och använda din egen el, vilket minskar behovet av att köpa dyr el.
  • Solenergi bidrag: Ett solcellsbidrag kan minska installationskostnaden med upp till 20 %, vilket förbättrar lönsamheten på kort sikt.
  • Besparingar på elräkningen: Efter installationen kan du förvänta dig att sänka din elräkning med 30 – 50 %, beroende på hur mycket solenergi du producerar och använder.

Du får bidrag för installation av solceller från staten.

Återbetalningstid för solceller

Den genomsnittliga återbetalningstiden för solceller är mellan 10 och 15 år beroende på installationens storlek och effektivitet samt hur mycket egenproducerad el du använder. Efter att systemet har betalat av sig själv har du gratis el under systemets livslängd, vilket ofta är mellan 25 och 30 år.



Maximera lönsamheten

  • Välj rätt system: Se till att du väljer ett solcellssystem med hög effektivitet för att maximera elproduktionen.
  • Installera batteri: Ett batteri kan lagra överskottet av producerad el för användning på kvällen eller vid strömavbrott, vilket gör systemet mer självförsörjande.
  • Optimera placeringen: Installera solcellerna på ett tak som är riktat mot söder och i en lutning på 30–45 grader för bästa resultat.
  • Utnyttja statliga bidrag: Ansök om statliga bidrag eller skattereduktioner för att minska installationskostnaden och förbättra lönsamheten.

Eftersom många faktorer påverkar investeringen och hur lång tid det tar innan anläggningen har betalat av sig själv kan det vara bra att titta på Energimyndighetens kalkyl för solel. Där kan du själv fylla i ingångsvärden för din villa för att se exakt hur många år det tar innan du kan producera gratis el.



Solceller pris per kWh – vad kostar egenproducerad el?

När du installerar solceller handlar kostnaden vanligtvis om pris per kW (kilowatt), vilket avser den installerade effekten eller kapaciteten i ditt solcellssystem. Detta pris kan variera beroende på faktorer som anläggningens storlek, kvalitet på panelerna och installationskostnader. En vanlig kostnad för installation av solceller ligger på mellan 15 000 och 25 000 kronor per kW, vilket innebär att om du installerar ett 5 kW-system, kan det kosta mellan 75 000 och 125 000 kronor.


När det kommer till själva produktionen av elektricitet, talar vi om kWh (kilowattimmar), som mäter den mängd el som produceras eller förbrukas. Solceller genererar el baserat på hur mycket solenergi som omvandlas till elektricitet, vilket varierar beroende på väderförhållanden och årstid. Kostnaden för den el som solcellerna producerar kan i vissa fall vara mycket låg, eftersom du i princip ”betalar” för att installera solcellerna och sedan genererar du el utan direkt kostnad per producerad kWh, förutom eventuella drift- och underhållskostnader.


Om du producerar mer el än du behöver, kan du sälja överskottet tillbaka till elnätet. Hur mycket du får betalt kan variera beroende på elmarknaden och elnätsbolaget, men som regel får du mellan 20 och 40 öre per kWh för den el du säljer. Det är också viktigt att komma ihåg att kostnaden för att installera solcellssystemet per kW kan påverka den långsiktiga lönsamheten för att producera egen el, särskilt när man jämför det med elpriser på marknaden.


Trots mörka vintrar lyser solen även här

Jämförelse: Egen el vs. el från elbolag

  • Egen el: Produceras direkt från dina solceller, med låg eller ingen kostnad efter installationen (endast drift och underhåll).
  • El från elbolag: Är beroende av marknadspriser och externa leverantörer. Elpriser varierar men kan vara högre än egenproducerad el, särskilt under perioder med hög efterfrågan.
  • Kostnad per kWh med solceller: Mellan 0,50 och 1,50 kr per kWh beroende på faktorer som installation, anläggningens storlek och underhåll. Efter installation kan produktionen av egen el vara mycket billig, vilket ger en långsiktig besparing.


Bidrag för solceller och skattereduktion – så sänker du kostnaden

Solenergi är generellt sett en stor investering för privatpersoner, men det finns sätt att installera solceller billigt. Genom att utnyttja statens gröna avdrag sparar du in 20 % av den totala installationskostnaden. Du kan även söka regionala bidrag, vissa kommuner erbjuder extra stöd för grön el. Kom även ihåg att du kan använda ROT-avdraget för arbetskostnaden av installationen. Skattereduktionen är upp till 50 000 kronor per person och år. Ytterligare ett sätt att få ner kostnaden för solceller är att sälja överskottselen.



Sälj överskottsel och få betalt

Att sälja överskottsel från din solcellsanläggning är en enkel process som kan ge extra inkomster. Gör såhär för att komma igång:

  1. Installera en mätare: Efter installationen kontaktar du ditt elnätsbolag för att byta ut din elmätare mot en som kan mäta både den el du köper och den du producerar.
  2. Teckna ett produktionsavtal: För att sälja överskottselen behöver du ett elhandelsavtal för din produktion. Detta avtal är separat från ditt vanliga elavtal för hushållsbruk.
  3. Sälj överskottselen: När din anläggning är i drift och mätaren är installerad, kommer överskottselen automatiskt att matas ut på elnätet och köpas tillbaka av ditt elbolag. Ersättningen för denna el baseras på aktuellt spotpris på elbörsen, vilket kan variera.
  4. Utbetalning: Ersättningen för såld el betalas ut av ditt elbolag, vanligtvis genom att den dras av på din elräkning. Om du har större intäkter än kostnader under en månad kan du få en utbetalning.

Kom ihåg att inkomster under 40 000 kronor/år är skattefria och du behöver inte betala moms på inkomster under 80 000 kronor/år. Du får även skattereduktion på 60 öre/såld kWh (max upp till 30 000 kWh/år). Om anläggningen är mindre än 500 kW slipper du betala energiskatt.


Solceller på tak.

Behövs bygglov för solceller?

I nuläget krävs inget bygglov för solceller eller solfångare för byggnader utanför detaljplan. Inte heller krävs något bygglov för solfångare eller solceller för byggnader eller områden som är särskilt värdefulla ur en historisk, kulturhistorisk eller miljömässig synpunkt. Det kan dock krävas bygglov för solceller som är integrerade i taket eller monterade på fasaden, eftersom åtgärden då räknas som byte av färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial, vilka är bygglovspliktiga. De nya bygglovsreglerna förmodas dock träda i kraft i oktober 2025 och då kommer dessa åtgärder inte längre kräva bygglov. Osäker på om du behöver bygglov eller göra en bygglovsanmälan gällande dina solceller? Få hjälp att hitta rätt kontakt i din kommun.



Vanliga frågor och svar om kostnad för solceller


Kostnaden för solceller ligger generellt sett på mellan 16 000 och 20 000 kronor per kW.
Vad kostar solceller till en normalstor villa?
Får man bidrag för solceller 2025?
Eftersom du fortfarande kan utnyttja bidraget för grön el (vilket ger dig en rabatt på 20 % på hela installationskostnaden) och vi fortsatt har relativt höga elpriser, kan det absolut vara lönsamt med solceller.
Oftast mellan 100 000 och 150 000 kronor, men det är flera faktorer som påverkar kostnaden för solceller, bland annat om du väljer till batterilagring.
Det beror helt och hållet på hur stort överskott av el du producerar. En medelstor solcellsanläggning på 10 kW generar cirka 7 000 – 11 000 kWh per år. Kontrollera din elförbrukning per år så kan du enkelt göra en uträkning och se om det skulle bli något överskott.
Den genomsnittliga livslängden för solceller är 25 – 30 år.

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.