Energi – lär dig mer och ta reda på vilken energikälla som passar dig bäst

Energi, Solenergi 30 mars 2025
Energi är grunden för allt vi gör – från att värma våra hem och ladda våra mobiltelefoner till att driva industri och transporter. Men hur fungerar energi egentligen, vilka energikällor finns och vilken är bäst för dig?
Vindkraft är en populär förnybar energikälla i Sverige.

Här får du en komplett guide till olika energiformer, energiprincipen och de bästa alternativen för förnybar energi: solenergi, bergvärme och vindkraft.



Vad är energi?

Energi är något som rör sig eller som har förmåga till rörelse. Det finns i allt från mat till vatten och kan se ut på många sätt. Till exempel kan det handla om elektrisk energi, kemisk energi, värmeenergi och lägesenergi, för att nämna några.



Olika energiformer

  • Elektrisk energi – det är ett mått på elektrisk laddning. Det är det arbete som krävs för att förflytta de elektriska laddningarna till en särskild punkt. Elektrisk energi mäts i joule och används i hushåll, industri och transport.
  • Kemisk energi – finns lagrad i exempelvis trä, olja och mat och energin frigörs vid förbränning.
  • Lägesenergi – det är den energi ett föremål har på grund av höjden den befinner sig på. Exempelvis vattnet i en damm innan det släpps igenom en kraftstation.
  • Rörelseenergi – det är energin som ett föremål har när det rör sig. Ju mer eller snabbare föremålet rör sig, desto mer energi har det. Ett exempel är vattnet i punkten ovan, fast under den tid som det rör sig igenom kraftstationen. Andra exempel på rörelseenergi är vindkraft - vindens rörelse driver vindturbiner.
  • Värmeenergi – det är energin som uppstår genom partiklar i rörelse. Ju snabbare partiklarna rör sig, desto högre temperatur och mer värmeenergi. Exempel på värmeenergi är solens värme som värmer upp jorden och en kopp varmt te, där vattnets molekyler rör sig snabbt och på så sätt avger värme till omgivningen.


Energiprincipen – vad innebär den?

Enligt energiprincipen kan man varken skapa eller förstöra energi, den kan endast omvandlas mellan olika former, som vi nämnt ovan. I ett vindkraftverk kan exempelvis rörelseenergin omvandlas till elektricitet. I maten som vi äter finns kemisk energi som omvandlas till rörelseenergi och värme när vi äter den. Vid omvandling av energi kan vi få fram olika egenskaper, som ljus, kraft, rörelse, värme och kyla. Men vid energiomvandling går en del av energin förlorad.



Hur mäter man energi?

Beroende på vilken typ av energi det rör sig om mäter man energin på olika sätt:

  • Joule (J) – används för att mäta elektrisk energi
  • Kilowattimmar (kWh) – används oför att mäta el och värme.

En kilowattimme är den energi som krävs för att kunna driva något som drar en watt i tusen timmar, eller tusen watt i en timme. Watt i sin tur är måttenheten för effekten i ett föremål som drar el. Effekten är måttenheten på hur snabbt en energiomvandling sker.



Energikällor och energibärare

Energikällor är själva ursprunget till energin, exempelvis solen, havet, vinden eller fossila bränslen. Energibärare är det som lagrar och transporterar energin från en energikälla till dit den ska, exempelvis el, vätgas och bensin.


Genom att välja förnybara energikällor tänker vi samtidigt på miljön.

Energikällor – förnybara och icke förnybara

Energikällor delas in i förnybara och icke förnybara.



Förnybara energikällor

Förnybara energikällor, eller förnybar energi som man ofta benämner det, är sådana energikällor som ständigt fylls på och som aldrig tar slut. Ett exempel är solen. Vi kan inte använda för mycket av solen, eftersom den inte tar slut. Visste du till exempel att solen strålar in mer än 10 000 gånger så mycket energi till planeten än det vi människor använder? Den stora fördelen med att använda sig av förnybar energi är att den inte släpper ut koldioxid, eller mycket låg mängd koldioxid. Den släpper heller inte ut några skadliga gaser i atmosfären. Det innebär i sin tur att förnybar energi inte bidrar till växthuseffekten och klimatförändringen i den utsträckning som fossila bränslen gör. Vanligaste förnybara energikällorna:

  • Solenergi – fångas in med solceller och solfångare och genererar el eller värme.
  • Vindkraft – utnyttjar vindens rörelseenergi för att skapa elektricitet.
  • Vattenkraft – energi från strömmande vatten, en av Sveriges största energikällor.
  • Geotermisk energi (bergvärme) – använder jordens inre värme för uppvärmning.
  • Biobränslen – som ved och pellets från organiskt material.


Icke förnybara energikällor

Icke förnybara energikällor är en begränsade energikällor som kommer att ta slut, alternativt bildas så oerhört långsamt att de ur ett mänskligt perspektiv kommer att ta slut. Hit hör bland annat olja, kol, naturgas och uran (kärnkraft). Ett stort problem med de ämnena är att de släpper ut stora mängder koldioxid vid användning, vilket bidrar till uppvärmningen av jorden.

  • Fossila bränslen – olja, kol, torv och naturgas som bildats under miljontals år.
  • Kärnkraft (uran) – en kontroversiell energikälla med hög effektivitet men utmaningar gällande avfallshantering.

Vindkraftverk

Vilken energikälla är bäst?

Det finns inget rätt svar eftersom det beror på vad du själv anser vara viktigast. Om du vill välja energi som är bra för miljön är det förstås bäst att välja en förnybar energikälla, som sol-, vind- eller vattenkraft, alternativt bergvärme eller jordvärme. Vilken källa som passar dig bäst handlar dels om kostnaden, dels om din tomts eller husets förutsättningar. Bergvärme är en av de dyrare alternativen sett till själva installationskostnaden men kan ge dig höga besparingar efter några år. Du kan minska uppvärmningskostnaderna med så mycket som 80 % genom att byta från direktverkande el till bergvärme/jordvärme. Om du vill kunna generera egen el kan solceller vara ett bra alternativ. Med ett tillhörande solcellsbatteri kan du dessutom lagra eller sälja vidare överskottselen.



Vanliga frågor och svar om energi

Förnybar energi kommer från källor som återbildas naturligt och snabbt, som sol, vind, vatten, biomassa och geotermisk energi. Dessa energikällor tar inte slut på samma sätt som fossila bränslen, vilket gör dem hållbara på lång sikt.
Energiprincipen, eller energins bevarande, säger att energi inte kan skapas eller förstöras, utan bara omvandlas från en form till en annan. Totalt sett är mängden energi konstant i ett slutet system.
Energiprincipen innebär att all energi som finns på jorden har funnits där från början och aldrig försvinner. Den omvandlas bara från en form till en annan, till exempel från kemisk energi i fossila bränslen till rörelseenergi i en bilmotor.
Enheten för elektrisk energi är Joule (J) och kilowattimme (kWh) (för elektricitet och värme).
Energi är förmågan att utföra arbete eller orsaka förändringar. Det kan vara i form av rörelse, värme, ljus eller elektricitet. Energi är det som driver alla processer i naturen och samhället.
Det finns många olika energikällor, men de kan kategoriseras i två huvudgrupper: Förnybara energikällor: Solenergi, vindkraft, vattenkraft, biomassa och geotermisk energi. Icke förnybara energikällor: Fossila bränslen som olja, kol, naturgas och kärnenergi.
En energikälla är den ursprungliga platsen eller materialet som innehåller energi som kan omvandlas till användbar form, som elektricitet, värme eller mekaniskt arbete. Det kan vara fossila bränslen, förnybara resurser eller en annan källa.
De fyra största energikällorna i Sverige är vattenkraft, kärnkraft, vindkraft och biomassa (t.ex. träpellets och biogas).
Det beror på hur man mäter effektiviteten. Generellt sett är vindkraft och solenergi mycket effektiva när det gäller energiutvinning per installerad enhet (exempelvis solceller och vindturbiner). Effekten är störst på de platser där resurserna finns, exempelvis länder med mycket sol eller vind.
Den säkraste energikällan anses vara solenergi. Den är inte bara förnybar utan också helt fri från direkta faror som radioaktivitet (som vid kärnkraft) eller luftföroreningar (som vid fossila bränslen).
Solenergi och vattenkraft har båda sina fördelar beroende på omständigheterna. Vattenkraft kan generera mycket stabil och kontinuerlig energi, men påverkar miljön genom förändringar i ekosystem och kan vara beroende av geografi. Solenergi är mer flexibel och kan installeras på olika typer av ytor, men är beroende av att solen skiner.

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.