Det medför både kostnader för den sökande samt längre handläggningstid hos kommunerna. Men varför ser det ut så här? Hos vem ligger ansvaret?
Krångliga och otydliga regler
Det är inte någon hemlighet att bygglovsreglerna är förhållandevis svåra att tyda. Många av reglerna, eller i vissa fall – rekommendationerna, är tvetydiga och går att förstå på flera sätt. Det ställer till det för såväl den sökande samt för andra inblandade som kontrollansvariga. Det här är en av de stora anledningarna till att regeringen nu föreslår förenklade bygglovsregler. De ska träda i kraft den 1 oktober 2025.
Ny taxa för felaktig ansökan
Tidigare kostade det inte någonting extra att komplettera sitt ärende, men eftersom byggnadsnämnden behöver lägga resurser på att gå igenom samma ärende om och om igen, har många kommuner nu en avgift för att ändra i sin ansökan. I Skellefteå kommun införde man exempelvis avgifter för kompletteringar i januari 2023.
Det ska löna sig att göra rätt, varken vi eller kunderna tjänar på att vi ska handlägga samma ärende fyra gånger.
Enar Nordvik
Så säger Enar Nordvik, bygglovschef i Skellefteå kommun. Han förklarar även att fokuset bör ligga på att kommunen talar klarspråk, ger rådgivning och utbildning så att den som söker ett bygglov förstår vad som behövs.
Vanliga misstag i bygglovsansökan
Det finns flera fallgropar att hålla utkik för när man skickar in en ansökan. En viktig sak är att först och främst ha koll på detaljplanen (om man bor inom den), där specificeras exakt vad man får bygga. En annan sak som många upplever som svårt är kontrollplanen och att tyda denna. Ett värdefullt tips är att anlita fackkunniga personer som kontrollansvariga och arkitekter och inte snåla med den biten. En kontrollansvarig upprättar kontrollplanen och ser till att den följs genom hela bygget. Arkitekten kan ta fram bygglovsritningar som är skalenlig och som innehåller den information som byggnadsnämnden behöver för att kunna bevilja ett bygglov.