Välj din kommun för en mer specifik guide

Stenläggning

Publicerad: 31 mars 2025
Med denna guide kan du planera och genomföra din stenläggning i trädgården på bästa sätt. Oavsett om du vill skapa en uteplats i sten, en uppfart eller en gångstig, kan rätt förberedelser och teknik ge ett snyggt och hållbart resultat!

Bygglov kan behövas

stensättning
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckorKostnad: ca 4000 - 15000 kr

Du behöver alltid marklov om

  • du ska schakta eller fylla på så att markens höjd ändras mer än +/- 0,5 meter från ursprunglig marknivå inom detaljplanelagt område
  • du kan också behöva marklov för stenläggnin om åtgärden påverkar vattenavrinningen


Du behöver inte marklov om

  • du ändrar marknivån till föreskrivna höjder i en detaljplan
  • din fastighet är utanför detaljplanelagt område
  • minskad marklovsplikt gäller i en detaljplan. Det innebär att vissa ändringar av marken får utföras utan lov.


Du kan behöva andra tillstånd

  • För sprängning behöver du oftast söka tillstånd. Tillstånd för sprängning görs hos Polismyndigheten.
  • Du kan även behöva tillstånd av Länsstyrelsen om området ligger inom landskapsbildsskydd eller på annat sätt är skyddad natur.

Osäker på vad som gäller för just din fastighet?

Beskriv ditt projekt och vart din fastighet befinner sig...
Jag godkänner dessa villkor

Mer om Stenläggning

Stenläggning – allt du behöver veta


Med en stensatt yta i trädgården eller vid entrén skapar du en mer exklusiv atmosfär utomhus. Stenläggning i trädgården har dessutom praktiska fördelar. Oavsett om du vill ha en uteplats med stenläggning, en stensatt uppfart eller en gångstig runt huset, kräver projektet noggrann planering och rätt teknik. Här går vi igenom allt du behöver veta, inklusive bygglovsregler och kostnader för stenläggning samt en enkel steg för steg-guide i hur du lägger marksten själv.



Viktiga faktorer att tänka på

Innan du påbörjar ditt projekt är det viktigt att fundera på syfte, material och förarbete:

  • Användningsområde. Ska du skapa en uteplats i sten, en uppfart eller en gångväg?
  • Materialval. Det finns många typer av stenplattor för trädgården, som marktegel, marksten, natursten eller kullersten.
  • Underlag. Ett korrekt utfört bärlager förhindrar sättningar och ogräs.
  • Bygglov. I vissa fall kan marklov eller bygglov för stenläggning krävas, särskilt om markens avrinning påverkas.
  • Hantverkare. Tänker du anlita stensättare för arbetet eller planerar du att göra jobbet själv? I så fall behöver du veta vilka redskap och material du behöver.

quote
Minigrävare! Det är ett tungt jobb att arbeta med marksten, du kommer snabbt upp i stora volymer med hög vikt. Ett tips är att hyra en minigrävare så slipper du gräva ut hela ytan för hand. Det sparar dig tid och energi.

Bygglov för stenläggning

I de flesta fall krävs inget bygglov för att lägga marksten på privat tomt. Dock kan det finnas undantag:

  • Vattenavrinning. Du kan behöva bygglov för stenläggning om åtgärden påverkar vattenavrinningen eller ligger nära en väg.
  • Nivåskillnader. I vissa fall krävs bygglov om stensättningen innebär att du förändrar markens nivå avsevärt.  
  • Särskilda bestämmelser. I detaljplanerade områden kan särskilda regler gälla – kolla med kommunen.
  • Mur. Om du bygger en mur eller annan konstruktion i samband med stenläggningen kan bygglov krävas.


Kostnader för stenläggning

Vad kostar stenläggning på uppfart eller en uteplats i sten? Priset varierar mycket beroende på hur stor yta som ska stensättas och framförallt vilket material du ska använda.


  • Material. Marksten finns att köpa i många material, bland annat granit, skiffer, betong och terrakotta. Du kan även köpa exklusiv natursten eller traditionell kullersten. Priset varierar mycket, billigare betongsten kostar cirka 200 – 400 kronor per m2, medan natursten har priser mellan 800 och 1 500 kronor per m2. Kullersten kostar mellan 500 och 700 kronor per m2.
  • Arbetskostnad. Stenläggare tar ofta mellan 400 och 800 kronor i timmen (exklusive moms). Hur mycket kostnaden blir för stenläggning beror mycket på vilket material stenläggaren ska arbeta med. Kullersten och småsten tar betydligt längre tid att lägga än större marksten.
  • ROT-avdrag. Du kan använda ROT-avdraget till såväl stensättning som grävning. ROT-avdraget ger dig en kostnadsreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor.
  • Förarbete. Om du ska stenlägga uppfarten eller en större yta i trädgården blir det en hel del markarbete. Om du ska gräva själv är det rekommenderat att hyra en minigrävare, eller anlita en grävmaskinist för det krävande arbetsmomentet. Grävning kostar mellan 400 och 1 500 kronor per kvadratmeter, beroende på markförhållanden.
  • Marklov eller bygglov. Kostnaden för bygglov för mur med tekniskt samråd ligger från cirka 15 000 kronor. Krävs inget tekniskt samråd är kostnaden cirka 4 000 kronor. Om du behöver marklov ligger kostnaden utan tekniskt samråd från cirka 4 000 kronor och med tekniskt samråd från cirka 11 000 kronor.

Totalt kan stenläggning kosta mellan 500 och 2 000 kronor per m2, beroende på materialval och arbetsinsats.


stensättning

Byggprocessen – steg för steg


Steg 1: Förberedelse & materialval

  • Välj mellan olika typer av marksten och planera läggningsmönstret.
  • Om du vill lägga marksten själv, se till att ha rätt verktyg.
  • Bestäm om du ska använda sättsand eller fogsand.


Steg 2: Förbered marken

  • Grävning. Schakta bort cirka 30 – 40 cm av den befintliga jorden.
  • Bärlager. Lägg ett 20 – 30 cm tjockt lager av makadam (stenkross) och packa med markvibrator.
  • Sättsand. Lägg ett cirka 3 – 5 cm tjockt lager som utjämningsyta.


Steg 3: Lägg markstenen

  • Placera stenarna enligt det valda mönstret.
  • Använd fogsand för att fylla i mellan stenarna och förhindra ogräs.


Vanliga misstag & hur du undviker dem

  • Att lägga marksten direkt på jord. Kan leda till sättningar och ogräs.
  • Att skippa lutning. Bärlagret bör ha ett litet fall på 1 – 2 centimeter så att vatten lättare kan rinna bort.


Checklista – har du allt du behöver?

  • Har du planerat underlaget och valt rätt stenläggning bland alla olika typer?
  • Har du köpt sättsand och fogsand?
  • Har du kontrollerat behovet av marklov eller bygglov för stenläggning?


Vanliga frågor och svar om stensättning


I de flesta fall nej, men vid förändringar i vattenavrinning eller stora konstruktioner kan stenläggning bygglov krävas.
Kostnad för stenläggning varierar från cirka 500 kr/m² för enklare projekt med billigare marksten upp till 2 000 kr/m² för en avancerad stenläggning till uppfart och mer exklusiva stensorter.
Det rekommenderas inte, eftersom packning av bärlager är avgörande för att förhindra sättningar.
Nej, ett korrekt förberett bärlager med dränering behövs för en stabil och hållbar yta.
Ja, du kan använda ROT-avdraget för stenläggning.
Bergkross och stenmjöl läggs innan stenplattorna. Stenmjölet används för att lätta få en jämn yta.
För stenläggning på en uppfart (som ska tåla högre laster) krävs schaktat djup på cirka 35 – 45 centimeter. För en stenlagd trädgårdsgång räcker det med 15 – 25 centimeter.

Relaterade guider

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.