Här går vi igenom vad som gäller när du vill ändra användning av en byggnad eller byggnadsdel, exempelvis omvandla ett garage till bostad eller ett sovrum till badrum. Lär dig mer om när bygglov krävs, vilka tekniska krav som måste uppfyllas samt vilka kostnader som kan tillkomma.
Bygglov kan behövas
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckor
Kostnad: ca 8000 - 35000 kr
Du behöver alltid bygglov om
du vill ändra användning av exempelvis ett garage till ett bostadshus
ändringen innebär att byggnaden inte längre uppfyller de krav som gäller för den nya användningen
ändringen påverkar byggnadens yttre utseende eller konstruktion, exempelvis om du behöver bygga om fönster för att skapa ventilation i ett rum som ska bli kontor.
Du behöver inte bygglov om
ändringen inte innebär någon avsevärd ändring på fasadens utseende
ändringen inte verkar några bärande konstruktioner
ändringen inte påverkar brandskyddet
Dessa handlingar behöver du för din ansökan via e-tjänst
förslag på kontrollplan
situationsplan på tomtkarta
byggnadsritningar , som plan-, fasad- och sektionsritningar.
I vissa fall behöver du även följande handlingar
Anmälan av kontrollansvarig (för större byggnadsprojekt).
När du planerar en ändrad användning av byggnad, till exempel från garage till bostad, måste du följa specifika regler och riktlinjer. Oavsett om du vill genomföra en ändrad användning av ekonomibyggnad eller ändrad användning av lokal till bostad, är det viktigt att förstå kraven på bygglov, bygganmälan och hur bygglovsprocessen ser ut enligt ändrad användning hos boverket och boverkets byggregler. Här går vi igenom allt du behöver veta om ändrad användning, från kostnad av bygglov för ändrad användning till när det är möjligt med ändrad användning utan bygglov.
Viktiga faktorer att tänka på
Ändrad användning innebär att en byggnad eller del av en byggnad används på ett sätt som avviker från dess tidigare ändamål. Exempel är ändrad användning av lokal till kontor, garage till bostad eller ändrad användning av fastighet från industri till bostad. Detta omfattas av reglerna i ändrad användning hos PBL (Plan- och bygglagen) och kan kräva att du måste ansöka om bygglov. Att genomföra en ändrad användning av en byggnad innebär att man måste beakta en rad faktorer för att säkerställa att det är både praktiskt och lagligt genomförbart. Några viktiga faktorer att tänka på är:
Byggnadens befintliga konstruktion – Är byggnaden anpassad för den nya användningen? Till exempel, om du omvandlar ett sovrum till ett badrum måste du kontrollera om det finns tillräcklig avloppsanslutning och vattentillgång.
Brandskydd – En ändrad användning kan kräva nya brandskyddsåtgärder, som branddörrar eller ökad ventilation.
Byggnormer och säkerhet – Olika användningar av en byggnad kan ställa krav på ändringar i byggnormer för att möta säkerhetskrav, särskilt om det handlar om att göra om en del av en byggnad till en bostad.
Kommunens regler och riktlinjer – Olika kommuner kan ha specifika regler för ändrad användning, så det är viktigt att kontrollera med kommunen innan du påbörjar ombyggnationen.
Bygglov för ändrad användning
Enligt Plan- och bygglagen (PBL) kan det vara nödvändigt att ansöka om bygglov för ändrad användning av en byggnad. Det beror på vilken typ av ändring du planerar. Enligt ändrad användning hos boverket krävs bygglov om:
Byggnaden ska användas för ett helt annat syfte än vad den tidigare har använts för. Till exempel om du vill omvandla ett garage till en bostad.
Ändringen innebär en helt ny användningskategori, som vid ändrad användning av lokal till bostad.
Ändringen innebär att byggnaden inte längre uppfyller de krav som gäller för den nya användningen, som krav på tillgång till toalett och dusch om du ska göra om ett rum till ett badrum.
Ändringen påverkar byggnadens yttre utseende eller konstruktion, exempelvis om du behöver bygga om fönster för att skapa ventilation i ett rum som ska bli kontor.
Exempel är när ett förrådblir en bostad (ändrad användning av garage till bostad) eller en ekonomibyggnad används för annat än jordbruk (ändrad användning av ekonomibyggnad).
I områden utanför detaljplan gäller ibland andra regler. Vid ändrad användning utanför detaljplan kan det ibland krävas bygganmälan istället för bygglov, men du måste alltid samråda med kommunen. Det finns vissa situationer där ändrad användning utan bygglov är möjlig. Detta gäller oftast när ändringen inte påverkar byggnadens säkerhet, brandskydd, tillgänglighet eller när användningen är mycket snarlik den tidigare. Dock krävs ofta en bygganmälan även i dessa fall.
För att ta reda på vad kräver inte bygglov, kan du rådfråga din kommun eller läsa om undantag i boverkets byggregler. För att genomföra ändringar i Stockholm kan du läsa mer om bygglov för ändrad användning i Stockholm på stadens officiella webbplats.
Bygglovsprocessen vid ändrad användning
Att ändra användningen av en byggnad följer en tydlig bygglovsprocess:
Planering och förstudie: Utred om din ändrade användning av byggnad kräver bygglov eller bygganmälan.
Ansöka om bygglov: Skicka in en ansökan tillsammans med nödvändiga handlingar som ritningar och tekniska beskrivningar.
Handläggning: Kommunen handlägger ärendet enligt Plan- och bygglagen (ändrad användning hos PBL).
Startbesked: Efter godkänt bygglov ges ett startbesked för att påbörja ombyggnationen.
Slutbesked: När arbetet är klart gör kommunen en slutbesiktning och utfärdar ett slutbesked.
Kostnader för ändrad användning
Priset kan variera beroende på kommun, projektets omfattning och om en anmälan behövs. Generellt sett ligger kostnad för bygglov av ändrad användning mellan 5 000 och 25 000 kronor, beroende på om det krävs omfattande handläggning och teknisk granskning. Det är också viktigt att räkna med kostnader för byggkonsult, ritningar och eventuella tekniska anpassningar.
Här är några exempel på faktorer som kan påverka kostnaderna:
Bygglov och ansökningsavgifter – Om bygglov krävs kan avgifterna variera beroende på kommunen och typ av projekt.
Konstruktion och anpassningar – Om du exempelvis ska göra om ett sovrum till ett badrum krävs det oftast att du installerar vatten- och avloppssystem, vilket kan innebära betydande kostnader för rörläggning.
Brandskydd och säkerhet – Om det krävs installation av nya brandskyddssystem eller anpassningar för att uppfylla säkerhetskrav kan det medföra ytterligare kostnader.
Ventilation – Om det är en större ändring, som att göra om ett utrymme till bostad, kan det krävas installation av mekanisk ventilation för att uppfylla dagens krav på inomhusklimat.
Specifika exempel på ändrad användning
Ändrad användning av lokal till bostad
En mycket vanlig förändring är ändrad användning av lokal till bostad. Här krävs ofta större åtgärder som isolering, ventilationslösningar och tillgång till dagsljus.
Ändrad användning av garage till bostad
Vid ändrad användning av garage till bostad behöver du ofta förstärka isoleringen, installera vatten och avlopp och säkerställa brandskydd enligt boverkets byggregler.
Ändrad användning ekonomibyggnad
Om du planerar en ändrad användning av ekonomibyggnad, exempelvis att göra om ett stall till ett kontor eller bostad, gäller särskilda regler och du behöver oftast ansöka om bygglov.
Checklista – har du allt du behöver?
Bygglov eller anmälan bekräftad (om tillämpligt)
Ritningar och konstruktionsplaner klara
Budget för ändrad användning satt
Säkerställ att de tekniska systemen är anpassade för den nya användningen
Kontrollera att säkerhetsåtgärder som brandskydd och ventilation uppfyller de nya kraven
Slutbesiktning bokad (om tillämpligt)
Vanliga frågor och svar om ändrad användning
Bygglov krävs när ändringen innebär att byggnaden inte längre uppfyller de krav som gäller för den nya användningen, exempelvis när ett utrymme görs om till bostad.
Om du genomför ändrad användning utan att ha bygglov eller anmälan kan kommunen kräva att du återställer byggnaden till sitt ursprungliga skick eller ålägga dig böter.
I vissa fall, exempelvis om du omvandlar ett rum utan att ändra på byggnadens konstruktion eller använda det för ett helt nytt syfte, kan du göra ändringen utan bygglov. Men det kan fortfarande krävas anmälan till kommunen.
Kostnaden beror på projektets omfattning, inklusive bygglov, anpassningar av konstruktion och installation av nya system som el, vatten och brandskydd. Kostnaderna kan variera mellan 10 000 och 100 000 kronor eller mer beroende på ändringens omfattning.
Det kan kosta mellan 5 000 och 25 000 kronor beroende på kommun och projektets omfattning.
Det innebär att en byggnad används på ett annat sätt än tidigare, vilket kan kräva bygglov enligt ändrad användning hos PBL.
Att flytta bärande väggar, ändra rumstyper eller avsevärt förändra inredningen kan räknas som ändrad planlösning, vilket ibland också kan kräva bygglov.
En förändring som påverkar byggnadens konstruktion, brandskydd, tillgänglighet eller användningsområde räknas som en väsentlig ändring.
I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.
För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.
När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.
Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.
Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.
När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.
Vi använder cookies för att analysera trafik och förbättra din upplevelse. Genom att acceptera godkänner du vår cookiepolicy.