Ett uterum är ett perfekt sätt att förlänga säsongen och skapa en ljus och trivsam yta i hemmet. Men krävs bygglov för uterum? Och vad kostar det att bygga? I denna guide går vi igenom regler, kostnader och vad som är viktigt att tänka på om du ska bygga uterum själv.
Bygglov kan behövas
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckorKostnad: ca 7000 - 16000 kr
Du behöver alltid bygglov om
tillbyggnaden överskrider 15 kvadratmeter
tillbyggnadens takhöjd överstiger den av huset
Du behöver inte bygglov om
tillbyggnaden byggs i anslutning till huset
tillbyggnaden är inom 15 kvadratmeter (anses som attefallstillbyggnad)
Dessa handlingar behöver du för din anmälan
anmälan via e-tjänst
situationsplan på tomtkarta
byggnadsritningar, som plan-, fasad- och sektionsritningar
förslag på kontrollplan.
I vissa fall behöver du även följande handlingar
godkännande från berörda grannar, som signerar alla handlingar, om du bygger närmare än 4,5 meter från en gräns.
konstruktions- och grundläggningsritningar (krävs inte vid enkla byggnader så som växthus och carport)
redovisning av byggnadens genomsnittliga så kallade U-värde. Detta behöver du ange om byggnaden ska värmas upp till mer än 10 grader, det gäller till exempel för en gäststuga eller ett bostadshus
redovisning av ventilation, när byggnaden är ett bostadshus.
Mer om Uterum
Uterum – allt du behöver veta
Ett uterum är en fantastisk lösning för att förlänga sommarsäsongen och skapa en trivsam plats året om. Men vad gäller för regler kring bygglov för uterum? Behöver du till exempel bygglov om du vill ha ett inglasat uterum eller ett vinterbonat? I denna guide går vi igenom allt du behöver veta om kostnader för att bygga uterum, regler och bygglovsfria alternativ.
Viktiga faktorer att tänka på
Innan du börjat bygga uterum är det viktigt att planera vilken typ av tillbyggnad eller nybyggnad du vill ha, storlek, material och huruvida du vill bygga uterum utan bygglov eller om du behöver ansöka om det. Det finns olika sätt att uppföra ett uterum, bland annat fristående, vilket då anses som en nybyggnad, eller så kan du bygga uterum mot en vägg. Fördelen med att bygga mot fasaden är att uterummet då kan dra nytta av värmen som passerar genom väggen. Byggs uterummet mot fasaden räknas det som en tillbyggnad. Vad som gäller bygglov för uterummet går vi in på mer detaljerat längre ner. Andra faktorer som är viktiga att fundera över:
Vinterbonat uterum. Om du vill kunna använda uterummet året runt behöver det vara vinterbonat, alltså isolerat och uppvärmt, precis som ett vanligt rum i huset. Det andra alternativet är att rummet har en värmekälla men saknar isolering, vilket gör det praktiskt under vår- och sommarhalvåret, men kallt under vintern. Vinterbonade uterum kostar mer än oisolerade alternativ, samtidigt höjer ett isolerat uterum värdet på bostaden mer och du får mer användning av det.
Bygga själv. Tänker du bygga själv? I så fall behöver du bra bygglovsritningar för uterum, vilket en arkitekt kan hjälpa till med. Du sparar in en del kostnader om du bygger i lösvirke själv, dock får du inte betalt för tiden du arbetar.
Köpa nyckelfärdigt. Det finns många leverantörer av uterum. Du kan även välja att anlita hantverkare för att bygga ett mer platsanpassad och specialdesignat uterum utifrån dina preferenser.
Kostnad. Som med alla byggnadsprojekt styr ofta budgeten över vad som är möjligt att göra.
Bygglov för uterum
Huruvida du behöver bygglov för uterum eller inte beror på storleken och utformningen. Du kan exempelvis bygga en tillbyggnad på max 15 m2, då kan du bygga uterum mot vägg. Den typen av bygglovsbefriad åtgärd kallas för attefallstillbyggnad. Du kan även bygga ett fristående uterum om de faller inom reglerna för attefallshus (max 30 m2). Du behöver ändå göra en anmälan och få ett startbesked. Tänk på att om uterummet ska kunna falla inom reglerna för attefallshus eller attefallstillbyggnad måste du även uppfylla alla krav som finns. Olika kommuner kan även ha olika bestämmelser kring vad som räknas som bygglovspliktigt. I Orust kommun behöver du bygglov om du ska bygga ett inglasat uterum.
Bygglovsfritt uterum – Mindre uterum kan i vissa fall byggas utan bygglov, men reglerna varierar mellan kommuner. Om du bygger uterum mot fasad räknas det som tillbyggnad, då får det inte överskrida 15 m2. Bygger du uterummet fristående kan du behöva bygglov om det inte faller inom reglerna för attefallshus eller friggebod.
Bygglov för uterum på landet – Om du bor utanför detaljplanerat område kan reglerna vara mer flexibla.
Kostnader & ekonomi
Vad kostar det att bygga ett uterum? Priset för uterumvarierar beroende på storlek, material och konstruktion. Här är några faktorer som påverkar kostnaden:
Material – Ett uterum i glas är ett populärt alternativ och praktiskt eftersom många använder det som vinterträdgård för växter. Glas är dock dyrare än exempelvis trä. Du kan måttbeställa glas från cirka 450 kronor per kvadratmeter. Exakta priser varierar beroende på ytbeläggning och leverantör. Köper du lösvirke i tryckimpregnerat trä ligger meterpriser från cirka 15 kronor.
Tak – Beroende på vilken typ av tak du vill ha till uterummet kan priserna variera. Till exempel kan du bygga ett uterum med sadeltak, vilket ofta är dyrare än ett pulpettak. Även takmaterialet påverkar kostnaden. Oisolerade uterum har ofta tak i kanalplast, vilket är ett billigt alternativ.
Isolering – Ett vinterbonat uterum kräver mer investering i isolering, dock kan du spara in på uppvärmningskostnaderna eftersom värmen bevaras inomhus.
Bygga själv. Planerar du att bygga uterum själv? I så fall behöver du endast räkna ut kostnaderna för själva virket. Räkna med cirka 40 000 kronor i materialkostnader (12 m2). Då är kostnaderna för isolering inräknat.
Köpa nyckelfärdigt. Det finns ett stort utbud färdigbyggda uterum att köpa, priser börjar på cirka 25 000 kronor (9 m2) för fasadmonterat uterum och med tak i kanalplast.
Anlita hantverkare. Behöver du hjälp av snickare ligger timpriset på cirka 400 och 650 kronor.
Bygglov – Om du behöver ansöka om bygglov ligger kostnaden för tillbyggnad från cirka 7 000 kronor. Kostnaderna varierar beroende på uterummets utformning och storlek, om det stämmer med detaljplan, samt vilken kommun det gäller.
Byggprocessen – steg för steg
Steg 1: Planering & materialval
Välj mellan ett fristående uterum eller ett uterum mot vägg.
Fundera på om du vill ha ett isolerat eller inglasat uterum.
Kontrollera om bygglov krävs för uterum.
Steg 2: Kostnadskalkyl & anbud
Beräkna kostnaden för att bygga uterum och jämför materialpriser.
Begär offerter och jämför anbud om du inte vill bygga själv.
Steg 3: Utförande
Om du ska bygga uterum mot fasad, se till att konstruktionen är stabil.
Om du vill bygga uterum utan bygglov, kontrollera lokala bestämmelser först.
Se till att hämta ordentligt med inspiration till ditt uterum så att du enklare kan ta fram exakt den design du vill ha.
Vanliga misstag & hur du undviker dem
Ett vanligt misstag är att inte kolla bygglovsregler i tid. Om du bygger ett vinterbonat uterumutan att säkerställa isolering och dimensionera värmebehovet kan du få onödigt höga uppvärmningsutgifter, eller riskera att uterummet blir för kallt.
Checklista – har du allt du behöver?
Har du kontrollerat om bygglov eller anmälan behövs?
Har du valt material och design för ditt uterum?
Har du kontaktat flera hantverkare och jämfört offerter?
Vanliga frågor och svar om uterum
Det beror på storlek och placering. Ofta kan du uppföra ett bygglovsfritt uterum men det beror på flera faktorer.
Priser för uterum varierar och baseras bland annat på storleken, materialåtgång, kostnad för arbetskraft och bygglov. Om du väljer att bygga uterum själv ligger kostnad för lösvirke som tryckimpregnerad furu på cirka 15 kronor per löpmeter. Måttbeställda glas kostar från cirka 450 kronor per m2.
Ja, om altanen har tillräcklig bärighet.
Ofta bygger man uterummet mot fasaden, vilket gör att man kan ta vara på husets värmespill genom väggen. Växthus bygger man ofta fristående och fokus ligger på tillräckligt med solinsläpp för att kunna förlänga odlingssäsongen.
En vinterträdgård är avsett att hålla temperaturer på mellan 8 och 10 grader vintertid.
Det krävs oftast bygglov för att ändra användningen av en byggnadsdel i huset.
I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.
För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.
När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.
Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.
Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.
När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.