Arkivbild.Foto: Hanna Brunlöf Windell/TT
En av Sveriges viktigaste trafikleder, E6 utanför Stenungsund, förvandlades till ett katastrofområde när ett massivt jordskred drog med sig vägen, bilar och mark under natten. Flera personer skadades, men mirakulöst nog omkom ingen. Nu avslöjar Statens haverikommissions färska rapport att orsaken bakom skredet inte bara var naturens krafter – utan människans ignorans.
"Det skulle aldrig ha hänt – om reglerna följts"
Rapporten från SHK lämnar få tveksamheter. Stora mängder schaktmassor – cirka 170 000 ton – hade transporterats till området öster om E6 utan att korrekta tillstånd verkade finnas på plats. Enligt lagen krävs marklov för att ändra markens höjd, särskilt när det rör sig om större schaktning eller fyllning i detaljplanelagt område. Och det här området var just ett sådant.
Fyllningen som genomfördes på platsen översteg i flera fall tio meter i höjd och låg på mark som tidigare klassats som skredkänslig. Enligt SHK:s rapport hade kommunen vare sig begärt in marklovsansökan, geotekniska analyser eller haft någon löpande tillsyn. Trots att området redan 2020 pekats ut av SGI som hög riskzon för ras och skred.
Tickande bomb: "Massorna blev droppen"
Hade man inte fyllt på med dessa massor hade skredet aldrig inträffat
Alexander Hurtig (under SHK:s presskonferens)
Enligt honom var masspåfyllnaden den avgörande faktorn som utlöste katastrofen, i kombination med en period av ovanligt kraftiga regn.
Den tekniska analysen visar att det var just belastningen från schaktmassorna som fick lergrunden att ge vika – inte någon naturlig erosion. Det innebär att skredet kunde ha förhindrats med korrekt marklov, kontroll och uppföljning.
Vem bär ansvaret?
Tre personer med koppling till byggprojektet är i dagsläget misstänkta för miljöbrott, grov oaktsamhet och vållande till kroppsskada. Åklagaren utreder om det rör sig om medvetna regelbrott eller grova försummelser. Klart är att både kommunen och entreprenörer pekas ut som ansvariga för att inte ha följt gällande tillståndsprocesser.
Till saken hör också att kommunen godkänt förenklade planhandlingar, där flera av de tidigare varningarna för skred tagits bort. Någon ny geoteknisk utredning gjordes aldrig, trots att en ny plan upprättades för området.
“Det här är ett skrämmande exempel på hur livsfarligt det kan vara att tumma på tillståndsprocesserna,” säger en anonym källa inom Länsstyrelsen Västra Götaland.
Skador för hundratals miljoner
Skredet orsakade omfattande materiella skador. Vägsträckan förstördes totalt och flyttades bokstavligt talat 40–50 meter i sidled. Flera fastigheter skadades och delar av en bensinmack kollapsade. Räddningstjänsten evakuerade snabbt boende, men konsekvenserna blev långvariga.
Trafikverket har i efterhand uppskattat kostnaderna för att återställa E6 till över 550 miljoner kronor. Under flera månader tvingades tusentals trafikanter ta omvägar – med samhällsekonomiska kostnader som fortfarande analyseras.
Vad är marklov – och varför är det så viktigt?
Marklov är ett ofta förbisett tillstånd som krävs för att förändra marknivåer – till exempel vid schaktning, fyllning eller avbaning – i detaljplanelagt område. Syftet är att undvika förändringar som kan skada miljön, påverka grannar eller skapa rasrisker.
I det här fallet visar SHK:s rapport tydligt att avsaknaden av marklov – eller överskridande av det tillstånd som möjligen fanns – var det som direkt bidrog till katastrofen.
Hos Bygglov.se menar man att denna händelse bör bli en väckarklocka:
Det här skredet är ett fruktansvärt exempel på vad som händer när man ignorerar marklov. Vi ser ofta att byggherrar inte ens vet att det krävs, eller tror att det bara är “en pappersgrej”. Men det är precis sådant som förhindrar tragedier
säger en talesperson från sajten.
Bygglov.se hjälper dagligen både privatpersoner och företag att ansöka om bygglov och marklov, i rätt ordning och med stöd från erfarna arkitekter och tekniska konsulter.