Batteri till solceller – är det värt det?

Solenergi 30 mars 2025
Fördelen med ett batteri till solceller är uppenbar, med det kan du lagra din egenproducerade el.
Solcellsbatterier är ett bra komplement till din solcellsanläggning.

Eftersom solenergi endast producerar elektricitet på dagen kan du med ett solcellsbatteri lagra elen och sedan använda den under dygnets mörka timmar. Men hur mycket el ska produceras för att du ska tjäna på att investera i ett batteri?



Snabbfakta om solcellsbatteri

  • Självurladdning innebär att batteriet förlorar laddning över tid, även när det inte används. Detta händer ofta när batteriet är fulladdat och kan leda till att en del av den lagrade energin går förlorad.
  • Lagringskapacitet anger hur mycket el som kan lagras i ett batteri och mäts i kWh. För solcellsbatterier i villor ligger kapaciteten vanligtvis mellan 5 och 15 kWh beroende på batteriets storlek och behovet av lagring.
  • kW-märkningen anger toppeffekten.
  • DoD (death of discharge) anger hur stor del av batteriets maxkapacitet som har laddats ur. Ju lägre DoD, desto längre livslängd för batteriet. Att använda batteriet mer skonsamt, exempelvis genom att ladda till 80 – 90 % och använda 40 – 50 %, kan förlänga dess livslängd.
  • C-tal anger hur snabbt batteriet kan laddas eller tömmas. Ett högre C-tal innebär snabbare laddning/urkoppling, vilket är viktigt om batteriet ska användas för att hantera effektuttag och toppar i elförbrukningen.


Vad är ett batteri för solceller och hur fungerar det?

I korthet är ett solcellsbatteri ett batteri som lagrar den överskottsel dina solceller eller solfångare producerar. Den elen som inte används under dagen lagras alltså på solcellsbatteriet. Elen kan sedan användas under kvällen och natten eller följande dag. Hur mycket elektricitet du kan lagra på batteriet beror på hur stor lagringskapacitet det har, den anges i kWh. Ett batteri med en lagringskapacitet på 10 kWh kan alltså lagra 10 kilowattimmar el. Det motsvarar förbrukningen av att:

  • Köra diskmaskinen 5 gånger
  • Ha tv:n på i 50 timmar
  • Ladda elbilen för 5 – 7 mils körning

Det är svårt att bli självförsörjande på solenergi i Sverige eftersom vintrarna är så långa. Däremot kan du med hjälp av batterier till solpaneler och solceller bli mer självförsörjande. Du minskar ditt beroende av inköpt el från elbolagen och kan använda egen överskottsel när solen går i moln.



quote
I vissa fall kan det krävas bygglov för att installera solceller och batterilagring, särskilt om anläggningen påverkar byggnadens utseende eller om du bor i ett område med särskilda regler. Det är därför bra att kontrollera om du behöver bygglov för solceller innan du påbörjar installationen.

Solceller på tak.

Solcellsbatteri eller inte – hur lönsamma är batterierna?

Det finns både för- och nackdelar med solcellsbatterier. Känner du exempelvis till vilka systemtjänster som svenska kraftnät erbjuder? En av de förmånligaste för dig som privatperson är avtal om frekvensstabilitet. Det är ett avtal du kan ingå om du äger solceller med batteri.


Frekvensstabilitet innebär att solcellsbatterier kan hjälpa till att stabilisera elnätets frekvens. Det är viktigt för att elnätet ska fungera problemfritt. I Sverige, såväl som i många andra länder i Europa, ska elnätets frekvens ligga på 50 Hz. Enkelt förklarat så svänger frekvensen när elproduktionen och elanvändningen ligger i obalans. Genom att då kunna utnyttja lagrad el från solcellsbatterier kan man parera störningarna. Vid hög elförbrukning sjunker frekvensen och då används den lagrade elen. Vid låg elförbrukning stiger frekvensen och solcellsbatterier hos privatpersoner kan ta emot och lagra överskottselen.


Om du tecknar ett systemtjänstavtal får du betalt från elbolag eller aggregatorer* som tillhandahåller den typen av avtal.


*Aggregatorer är företag som samlar ihop och koordinerar flera mindre energilagringsenheter (som solcellsbatterier) och gör det möjligt för privatpersoner att delta i programmen.



Fördelar med solcellsbatteri

  • Ökad egen elproduktion och självförsörjning.
  • Möjlighet att sälja överskottsel till elnätet när priserna är höga.
  • Skydd mot strömavbrott eller elbrist under nätavbrott.
  • Lägre elräkningar.

Nackdelar med solcellsbatteri

  • Höga initiala kostnader för inköp och installation.
  • Begränsad livslängd (vanligtvis 10 – 15 år).
  • Du måste vara ansluten till elnätet, annars får du inte ta del av grönt avdrag (20 % på solceller och 50 % på batterier).

Om du väljer att installera solcellsbatteri är det viktigt att installationen aktuella gällande krav och standarder, det kan därför vara bra att anlita en certifierad fackman. Få hjälp att hitta en kontrollansvarig som kan hjälpa dig genom processen.


Med solcellsbatterier kan du spara överskottsenergi

Olika typer av solcellsbatterier

Solcellsbatterier kan kopplas ihop med solceller på två olika sätt: antingen på likströmssidan (DC) före växelriktaren, eller på växelströmsidan (AC) efter växelriktaren. Om batteriet kopplas in på DC-sidan krävs en hybridväxelriktare, som omvandlar likström från solcellerna till växelström för hushållet. Hybridväxelriktaren hanterar också laddningen av batteriet.


Fördelarna med denna lösning är att solenergin lagras i sin ursprungliga form (likström), vilket minimerar energiförlust vid omvandling. Om batteriet placeras på AC-sidan krävs att det har en inbyggd växelriktare och laddregulator, eftersom batteriet då måste konvertera växelström till likström vid laddning och omvänt vid urladdning. Detta innebär något högre energiförlust, men en fördel är att du kan installera batteriet senare utan att behöva byta ut växelriktaren.


Det finns olika typer av batterier som kan användas för solcellsinstallationer. De vanligaste är litiumbatterier, nickelmetallhydridbatterier (NiMH) och blybatterier.

  • Litiumbatterier, som ofta används i solcellsanläggningar för villor, är kända för sin prestanda och snabba laddnings- och urladdningscykler. Det är samma typ av batteri som används i mobiltelefoner och elbilar. Litiumbatterier är effektiva och relativt lämpliga för solenergisystem eftersom de kan hantera många laddcykler utan att tappa kapacitet. Litiumjärnfosfat (LFP) är den vanligaste och säkraste litiumteknologin för solcellsbatterier.
  • Nickelmetallhydridbatterier (NiMH) är en driftsäkrare batteriteknik jämfört med litium, men dessa batterier är större och dyrare per lagrad energienhet (kWh).
  • Blybatterier är billigare än de andra batterierna, men de är också tunga, skrymmande och har sämre prestanda när det gäller laddning och urladdning. Blybatterier används ofta i fritidshus eller andra offgrid-situationer där hushållet inte är anslutet till elnätet.

Valet av batteri beror på faktorer som pris, kapacitet, prestanda och säkerhet. Litiumbatterier är ofta det bästa valet för de flesta solcellsinstallationer i villor.



Vad kostar solcellsbatterier?

Det går inte att säga exakt vad kostnaden för solcellsbatterier ligger på eftersom många faktorer spelar in, till exempel batteriets kapacitet, typ av batteri och installationskostnaden. Som tidigare nämnts är litiumbatterier den vanligaste typen av solcellsbatterier och de kostar mellan 3 000 och 7 000 kronor per kWh (beroende på vilken tillverkare du väljer). Hur stor kapacitet solcellsbatteriet har påverkar i allra högsta grad den totala batterikostnaden.



Vanliga frågor och svar om solcellsbatterier


Mellan cirka 50 000 och 75 000 kronor, men priset kan variera beroende på leverantör och om du räknar in installationen eller inte.
Det kan vara lönsamt om du vill kunna lagra överskottsel. Den elen kan du använda när elpriserna är dyra eller på natten, alternativt sälja.
Mellan cirka 200 000 och 300 000 kronor, men priset kan variera beroende på leverantör och om du räknar in installationen eller inte.
Mellan cirka 40 000 och 60 000 kronor, men priset kan variera beroende på leverantör och om du räknar in installationen eller inte.
De kostnader som tillkommer om du vill köpa ett batteri är först och främst inköpspriset för batteriet. Sedan tillkommer installationen. Kanske behövs även extra komponenter, som en hybridväxlare, om du inte redan har en. Allt detta påverkar totalkostnaden och beror på hur mycket varje komponent och tjänst kostar.
Ett solcellsbatteri på 5 kWh brukar räcka för de flesta hushåll. Då kan du lagra en full dags produktion för att sedan använda elen på natten när solen inte lyser.
Det beror på flera faktorer, bland annat hur mycket el du förbrukar, vad batteriet kostar och om du kan få statliga bidrag för grön el. Batterilagring är praktisk av flera anledningar, exempelvis kan du lagra överskottsel som du kan använda om det blir strömavbrott eller på natten då solcellerna inte producerar någon el. Du kan även sälja överskottsel.
Det beror på behov och budget, men litiumbatterier (ofta litiumjärnfosfat, LFP) är det vanligaste valet för villor eftersom de batterierna har lång livslängd, hög verkningsgrad och kräver lite underhåll. Nickelmetallhydridbatterier (NiMH) kan vara ett säkrare/stabilare alternativ, medan blybatterier främst används i offgrid-system där kostnaden är en avgörande faktor.
När taket ligger i skugga stora delar av dagen eller täcks av träd och andra hinder. Eller om taket är i dåligt skick och måste bytas inom ett par år. Om du redan har låg elförbrukning eller om elpriset i ditt området är förhållandevis lågt kan det vara onödigt att köpa solceller.
Det beror på självurladdning, kapacitet och hur mycket elektricitet du använder. Batterierna till solceller är utformade för att lagra överskottsel på kort sikt (daglig lagring). Om batteriet inte används kan det tappa 5 – 10 % av laddningen inom ett dygn och upp till 10 – 20 % per månad, beroende på batterityp.

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.