Välj din kommun för en mer specifik guide

Ventilation

Publicerad: 1 april 2025
En väl fungerande ventilation är avgörande för en hälsosam inomhusmiljö. Oavsett om du ska installera en ny FTX ventilation, byta ut gamla ventiler inomhus eller bara förbättra ventilation badrum, är det viktigt att följa rätt regler och välja ett system som passar ditt hem.

Bygglov krävs ej

Ventilation
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckorKostnad: ca 4000 - 13000 kr

Du behöver inte bygglov om

  • du ska installera eller byta ut ventilationssystem, så länge du inte behöver göra ingrepp i husets bärande konstruktioner


Du behöver alltid bygglov om

  • installationen innebär ingrepp i bärande konstruktioner eller brandskyddet på något sätt förändras


Du behöver göra en anmälan om

  • du ska byta ut gammal eller installera ny ventilation


Dessa handlingar behöver du för din anmälan

  • Brandskyddsbeskrivning
  • Fasadritning
  • Konstruktionsritning
  • Kontrollplan
  • Planritning
  • Projekteringsutlåtande för ljud
  • Tillverkarens produktblad
  • Ventilationsritning


I vissa fall behöver du även följande handlingar

Skulle ytterligare handlingar krävas för att byggnadsnämnden ska kunna ta beslut om startbesked, kontaktar de dig

Osäker på vad som gäller för just din fastighet?

Beskriv ditt projekt och vart din fastighet befinner sig...
Jag godkänner dessa villkor

Mer om Ventilation

Ventilation – allt du behöver veta


En välfungerande ventilation är avgörande för ett hälsosamt inomhusklimat. Oavsett om du bor i villa eller bostadsrätt påverkar rätt ventilationssystem luftkvaliteten, energiförbrukningen och byggnadens livslängd. Det finns olika typer av system, som FTX-ventilation, ventilation med självdrag och ventilation frånluft. Boverkets regler för bygglov av ventilation kan påverka din installation.



Viktiga faktorer att tänka på


Eftersom vi människor tillbringar större delen av våra liv inomhus är det viktigt att skapa de bästa förutsättningarna som möjligt för vår hälsa. På bara ett dygn behöver vi 15 kilo luft och det spelar roll hur ren den är. Utan välfungerande ventilationssystem kan dessutom huset drabbas av mögel och röta, vilket ytterligare påverkar hälsan negativt.

Det kan verka svårt att välja rätt typ av ventilation, men idag byggs i princip endast mekanisk ventilation. Det beror på att husen är bättre isolerade än de var förr, vilket innebär att det är svårt för ventilation med självdrag att fungera som det är tänkt. När du planerar att installera eller byta ut ett ventilationssystem finns det flera aspekter att beakta:


  • Lagkrav och bygglov: Enligt Boverkets ventilationskrav behöver vissa ventilationsåtgärder anmälas till kommunen. I vissa fall krävs även bygganmälan för ventilation.
  • Ventilationssystemets typ: Ska du välja FTX ventilation, ventilation med frånluft, eller ventilation med självdrag? Varje system har sina för- och nackdelar som vi går in på längre ner.
  • Underhåll och kostnader: Ventilationsaggregat, ventilationsfläkt och andra komponenter påverkar driftskostnaden och kräver regelbundet underhåll.


Ventilationssystem


Det första du behöver göra är att bestämma dig för vilken typ av ventilation du vill ha, här går vi igenom de vanligaste typerna, deras egenskaper och respektive för- och nackdelar.



FTX-ventilation


FTX-ventilation (till- och frånluftsventilation med återvinning), är dagens mest kompletta ventilationssystem. I korthet fungerar FTX genom att värmen som finns i frånluft värmer upp den filtrerade och rena tilluften som sedan blåses ut i bostaden, vilket sänker uppvärmningskostnaderna. Systemet är ett fläktstyrt till- och frånluftssystem med värmeåtervinning. En nackdel med FTX-system är att den initiala installationskostnaden är förhållandevis hög, jämfört med andra ventilationssystem.



Ventilation med frånluft


Ventilation med frånluft fungerar som så att luften sugs ut från huset genom fläktar (från kök, badrum och tvättstuga). Det finns i regel två typer av frånluftssystem: en centralt placerad fläkt som suger ut luften (den sitter vanligtvis på taket), eller en fläkt per rum. Fördelen med frånluftssystem är att de är förhållandevis enkla och billiga att installera. Dock finns en stor nackdel med systemet: värmeförluster. Då systemet saknar värmeåtergivning går fastigheten miste om uppvärmd luft. Det finns även risk för kallras.



Ventilation med självdrag


Självdragsventilation är den äldsta typen av ventilationssystem i Sverige och användes fram till 1970-talet. Det är ett enkelt system som saknar fläktar och som bygger på termik, med andra ord att varm luft stiger uppåt. Hus med självdrag har luftkanaler i väggar, tak eller murstock. När luften stiger uppåt bildas ett undertryck, vilket gör att luft utifrån sugs in genom fönster, ventiler eller andra otätheter.


Ventilation

Kostnader & ekonomi


Priset för att installera ett nytt ventilationssystem varierar beroende på bostadens storlek och systemtyp, här är några exempel på en villa på cirka 130 m2.

  • FTX ventilation: 90 000 – 120 000 kronor
  • Ventilation frånluft: 30 000 – 60 000 kronor
  • Ventilation självdrag: Ofta billigast men ger sämre energieffektivitet. Idag bygger man sällan hus med självdrag, istället vill många villaägare byta från självdrag till mekanisk frånluft eller FTX-system.
  • Ventilationsrör, ventilationsgaller och ventilationsaggregat kan kosta extra beroende på systemval.

Du kan utnyttja ROT-avdraget för installation av ventilation till hus, vilket ger dig 30 % avdrag på upp till 50 000 kronor.



Bygglov för ventilation


I regel krävs en anmälan för att ändra en ventilationsanordning eller installera en ny. Det beror på att man vill skydda människor mot dålig och skadlig luftkvalitet. Det krävs i regel inte bygglov för ventilation. Boverket har dock satt upp många regler om ventilation som ska följas. Det handlar exempelvis om att ventilation inomhus ska ha ett uteluftsflöde som lägst ska motsvara 0,35 liter per sekund och m2 bostadsyta. Dessutom finns det en obligatorisk funktionskontroll av ventilationssystem sedan 1992. Den innebär att:

  • En första kontroll utförs i alla nybyggda hus
  • En kontroll utförs av alla nyinstallerade system
  • Kontroller ska ske regelbundet (intervallen är bestämda för olika byggnader och ventilationssystem).

Undantaget från den obligatoriska ventilationskontrollen är äldre en- och tvåbostadshus med självdragsventilation eller frånluftsventilation som saknar värmeåtergivning.


Byggprocessen – steg för steg


Steg 1: Planering & materialval

  • Bestäm system: Ska du byta ut ventilation med självdrag? I så fall till vad? Överväg vad som passar dig och din bostad bäst, ventilation med tilluft eller FTX-ventilation?
  • Ventiler inomhus: Välj rätt typ av ventil och ventilationsgaller för ditt hem.
  • Kontrollera bygglov: Lämna in bygganmälan för ventilation i tid.

Steg 2: Kostnadskalkyl & anbud

  • Begär offerter: Jämför priser för ventilationsaggregat, ventilationsrör och installation.
  • Undersök ROT-avdrag: Se om du kan spara pengar på arbetskostnaden.

Steg 3: Utförande

  • Anlita installatörer eller gör det själv: Installation av ventilationsrör och ventilationsfläktar kan vara svårt att utföra själv.
  • Se över ventilation i badrum: Det är extra viktigt att ha fungerande ventilation i badrum för att undvika fuktproblem.


Vanliga misstag & hur du undviker dem


  • Fel dimensioner: Utan rätt kunskap kan det vara svårt att veta hur dimensionerna för det nya ventilationssystemet ska vara.
  • Ignorera bygglovskrav: Ventilation kräver anmälan och startbesked innan du kan påbörja installationen.
  • Dåligt underhåll: Smutsiga ventiler inomhus och ventilationsrör kan försämra luftflödet.

Checklista – har du allt du behöver?


  • Har du undersökt vad du behöver för att lämna din anmälan för ventilation?
  • Har du valt rätt ventilationssystem för ditt hem?
  • Har du tagit in offerter för ventilation där du bor?

Vanliga frågor och svar om ventilation

Det beror på åtgärden. FTX bygglov kan krävas vid större installationer. Men oftast krävs endast en anmälan.
FTX ventilation återvinner värme, medan ventilation frånluft enbart suger ut luft.
Kostnaden för ett ventilationssystem varierar mellan 20 000 – 120 000 kr beroende på system.
Tecken på dålig ventilation lägenhet inkluderar fukt, dålig lukt och kondens.
Ventilation hus fungerar bäst med FTX ventilation, eftersom det ger bra luftflöde och energieffektivitet.
Ett sätt är att kontrollera om det finns en eller flera fläktar som ständigt står på. Har du inte det? Då har du troligtvis självdrag (om du inte köpt ett nytt hus som har FTX).
Grundregeln är att det ska tillsättas 0,35 liter ny uteluft till bostaden varje sekund och per kvadratmeter.
Ja, det enda undantaget är äldre en- och tvåbostadshus med självdrag eller frånluft utan värmeåtergivning.
Rum måste ha kontinuerlig luftväxling när de används (grundregeln är att 0,35 liter per kvadratmeter ny luft ska tillsättas i bostaden per sekund).
Ljud från ventilationer får inte överstiga 35 dBa enligt Arbetsmiljöverket.
I de rum vi använder mest ska det finnas möjlighet för frisk luft att ta sig in, exempelvis genom friskluftsventiler (tilluftsventiler).
En bra tumregel att utgå ifrån är att installera en ventil/25 m2 boyta.
FTX-system, mekanisk och icke-mekanisk frånluftsventilation och ventilation med självdrag.

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.