Välj din kommun för en mer specifik guide

Inreda vind

Publicerad: 31 mars 2025
Att inreda vinden är ett smart sätt att maximera boytan och skapa ett unikt rum med charmig atmosfär. Men vad gäller egentligen när det kommer till bygglov för att inreda vind? Hur påverkar en låg takhöjd möjligheterna för att inreda vinden? Och vad är en rimlig kostnad? I denna guide går vi igenom allt du behöver veta – från regler och bygglov till inspiration och smarta lösningar för att göra vinden till en trivsam del av ditt hem.

Bygglov krävs

inreda vind
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckorKostnad: ca 8500 - 16000 kr

Du behöver inte bygglov om

  • vinden redan är godkänd som boyta


Du behöver alltid bygglov om

  • vinden inte är godkänd som boyta, du gör förändringar i bärande konstruktioner eller höjer taket


Du behöver göra en anmälan om

  • du ska byta funktion på vinden

Dessa handlingar behöver du för din anmälan

  • fasadritning som visar byggnadens utvändiga utseende
  • byggnadsritningar, som plan-, fasad- och sektionsritningar
  • förslag på kontrollplan.


I vissa fall behöver du även följande handlingar

  • godkännande från berörda grannar, som signerar alla handlingar, om du bygger närmare än 4,5 meter från tomtgräns. 
  • konstruktions- och grundläggningsritningar (krävs inte vid enkla byggnader så som växthus och carport)
  • redovisning av byggnadens genomsnittliga så kallade U-värde. Detta behöver du ange om byggnaden ska värmas upp till mer än 10 grader, det gäller till exempel för en gäststuga eller ett bostadshus
  • redovisning av ventilation, när byggnaden är ett bostadshus.

Osäker på vad som gäller för just din fastighet?

Beskriv ditt projekt och vart din fastighet befinner sig...
Jag godkänner dessa villkor

Mer om Inreda vind

Inreda vind – allt du behöver veta


Det finns många fördelar med att inreda vinden, förutom att det är ett sätt att skapa bättre isolering och därmed minska uppvärmningskostnader, kan utrymmet bli användbart. Men vad kostar det att inreda vind? Krävs bygglov? Och hur gör man om man vill inreda vind med låg takhöjd? I denna guide går vi igenom allt från bygglov för att inreda vind till kostnader och inspiration för olika hustyper, inklusive vad som gäller om du vill inreda vind i radhus eller i ett gammalt hus.



Viktiga faktorer att tänka på

Det finns flera faktorer att beakta om du vill inreda vind, särskilt om du vill slippa ansöka om bygglov. En inredd vind som ska användas som exempelvis ett sovrum, definieras som en våning av Boverket. Det finns exempelvis krav på brandskydd i en inredd vind samt utrymningsvägar. Det kan vara i form av en brandtrappa på utsidan av huset. Andra krav som ska uppfyllas om du vill kunna använda vinden som bostadsrum:

  • Takhöjd. Om du vill inreda vinden och kunna använda det som bostadsrum måste takhöjden vara minst 2,3 meter. I många fall måste man därför höja taket, vilket är en bygglovspliktig åtgärd. Notera att takhöjden inte måste vara 2,3 meter överallt, endast där taket är horisontellt. Om takhöjning krävs behöver du ta fram nödvändiga ritningar, som fasad-, plan- och sektionsritningar, vilket en arkitekt kan hjälpa till med.
  • Ljusinsläpp. Dagljusinsläpp är ett annat krav på utrymmen som ska användas som bostadsrum. Det innebär att fönster ska finnas. Takfönster eller takkupa kan vara praktiska alternativ för just vinden.
  • Bygglov. Det krävs i regel bygglov för att inreda vinden om det är en kallvind*.

En kallvind är ett vindsutrymme som har en temperatur som ligger nära utomhustemperaturen.



Bygglov & regler

Det krävs ofta bygglov för att inreda vind. Om du dessutom ska bygga om vinden till en uthyrningsdel blir reglerna desto mer omfattande. Då måste vindsvåningen vara försedd med egen separat ingång, och vara inredd med alla viktiga huvudfunktioner (kök, badrum, vardagsrum och sovrum). Isolering och ventilation behöver också finnas. Men vad gäller om du vill inreda vinden utan bygglov? I regel krävs inget bygglov för att inreda vind om den redan är godkänd som boyta. Om du vill göra mindre förändringar, som att lägga golv eller måla väggarna, behöver du heller inte bygglov eller anmälan. Reglerna kan variera en del beroende på om du bor innanför eller utanför detaljplan samt beroende på kommun. Om du inte tänker göra några förändringar i husets bärande delar är det inte alltid bygglov krävs.

När krävs bygglov?

  • Om vinden idag räknas som biyta och ska omvandlas till boyta.
  • Om du planerar att ändra takkonstruktionen, exempelvis höja taket.
  • Om du vill sätta in nya fönster.

inreda vind

Kostnader & ekonomi

Vad kostar det att inreda vind? Priset beror på flera faktorer, såsom takhöjd, material och om du behöver göra förändringar i husets bärande konstruktioner. Här är några saker som påverkar kostnaden för att inreda vind:

  • Taket. I vissa fall räcker det att tilläggsisolera taket, men i många fall anser husägare att det är bättre att riva det gamla taket, bygga upp fasaden och lägga ett nytt, högre tak. Det för att uppfylla kriterierna på takhöjd samt för att få mer utrymme. Behöver ett helt nytt tak byggas behöver du möjligtvis förstärka husets bärande konstruktion, vilket ökar kostnaden.
  • Typ av utrymme. Som vi nämnde tidigare är reglerna mer omfattande för den som vill bygga om vindsvåningen till en uthyrningsenhet. Men ska du endast skapa ett extra sovrum, blir kostnaden lägre. Kvadratmeterpriserna för att inreda vind ligger på mellan 8 000 – 28 000 kronor och anledningen till de stora prisskillnaderna beror bland annat på vad som ska göras, vilka material som behövs och om du ska bygga själv eller anlita hantverkare.
  • Bygglov. Kostnaden för bygglov varierar och beror bland annat på om tekniskt samråd behövs eller inte. Om du ska göra ändringar i fasaden (planenligt) ligger bygglovskostnaden från cirka 8 500 kronor. Om det gäller ändringar som avviker från detaljplan börjar kostnaden från cirka 10 500 kronor. Det är priser utan tekniskt samråd. Om tekniskt samråd behövs ligger motsvarande priser på 14 000 kronor, respektive 16 000 kronor.

quote
Tips! För att undkomma ett takbygge men ändå uppfylla kriterierna kan du hitta inspiration för att inreda vind med kraftigt snedtak. Så länge det är 2,3 meter i taknockshöjd behöver du inte höja det övriga taket. Det finns massvis av inspiration för vindsinredning och smarta lösningar för ”compact living”.

Byggprocessen – steg för steg


Steg 1: Planering & materialval

  • Fundera på om du vill ha ett sovrum, kontor eller uthyrningsenhet på vinden.
  • Om du har kraftigt sluttande snedtak, planera för att inreda vind med snedtak på ett funktionellt sätt.
  • Hämta inspiration för att inreda vind genom att titta på liknande projekt.


Steg 2: Bygglov & kostnadskalkyl

  • Kontrollera om du behöver bygglov eller anmälan för att inreda vind.
  • Räkna ut kostnaden, ta in offerter och gör en budget.


Steg 3: Utförande

  • Om du vill inreda vind i radhus, kontrollera vad som gäller för din samfällighet.
  • Se till att konstruktionen klarar av extra belastning om du ska lägga nytt golv eller höja taket.
  • Planera för el, belysning och eventuell uppvärmning.


Vanliga misstag & hur du undviker dem

  • Att inte kontrollera bygglovsregler innan projektstart.
  • Att inte planera för fönster och ventilation.
  • Att underskatta kostnaderna – att inreda vinden i ett gammalt hus kan vara dyrare på grund av äldre konstruktioner som behöver förnyas.


Checklista – har du allt du behöver?

  • Har du kontrollerat regler för att ansöka om bygglov för inredning av vinden?
  • Har du räknat ut vad den sammanlagda kostnaden kommer att bli?
  • Har du funderat på lösningar för att inreda vind med kraftigt snedtak?


Vanliga frågor och svar om att inreda vind


Det beror på om vinden redan är registrerad som boyta. Om du förändrar takkonstruktionen eller fasaden kan bygglov krävas för att inreda vind.
Kostnaden varierar mycket (mellan 8 000 och 28 000 kronor per kvadratmeter är vanligt). Faktorer som material, vilken typ av utrymme du ska skapa på vinden och om du behöver bygga ett nytt tak, påverkar kostnaden.
Ja, men det krävs smarta lösningar för att inreda vind med låg takhöjd, ibland krävs även förändringar i takkonstruktionen för att vinden ska uppfylla kriterier för takhöjd (2,3 meter).
Du får inreda vinden men om den inte redan är godkänd som bostadsyta måste du ansöka om bygglov.
Ja, i regel krävs bygglov om den inte redan är godkänd som bostadsyta.
I genomsnitt kostar det cirka 16 000 kronor per kvadratmeter.
Ja, det krävs bra ventilation i vindsutrymmen eftersom fukt vandrar in från flera håll, både utifrån och inifrån huset.

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.