Välj din kommun för en mer specifik guide

Skärmtak

Publicerad: 1 april 2025
Med ett skärmtak blir entrén mer inbjudande och du skyddar dessutom ingången mot väder och vind. Här går vi igenom allt du behöver veta när du ska bygga skärmtak som kostnader, typer av skärmtak och om du behöver bygglov för skärmtak.

Bygglov kan behövas

skärmtak
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckorKostnad: ca 4000 - 8000 kr

Du behöver inte bygglov om

  • skärmtaket inte överskrider 15 kvadratmeter


Du behöver alltid bygglov om

  • taket avsevärt förändrar fastighetens utseende, exempelvis om du även bygger till väggar, eller om det är större än 15 kvadratmeter


Du behöver göra en anmälan om

  • skärmtaket är större än 15 kvadratmeter


Dessa handlingar behöver du för din anmälan

  • fasadritning som visar byggnadens utvändiga utseende
  • byggnadsritningar, som plan-, fasad- och sektionsritningar
  • förslag på kontrollplan.


I vissa fall behöver du även följande handlingar

  • godkännande från berörda grannar, som signerar alla handlingar, om du bygger närmare än 4,5 meter från tomtgräns. 
  • konstruktions- och grundläggningsritningar (krävs inte vid enkla byggnader så som växthus och carport)
  • redovisning av byggnadens genomsnittliga så kallade U-värde. Detta behöver du ange om byggnaden ska värmas upp till mer än 10 grader, det gäller till exempel för en gäststuga eller ett bostadshus
  • redovisning av ventilation, när byggnaden är ett bostadshus.

Osäker på vad som gäller för just din fastighet?

Beskriv ditt projekt och vart din fastighet befinner sig...
Jag godkänner dessa villkor

Mer om Skärmtak

Skärmtak – allt du behöver veta


Vill du skydda entrén till huset från väder och vind? Med ett skärmtak får du en snygg entré samtidigt som du slipper stå i regnet när du letar efter nycklarna. Vanligtvis krävs bygglov för skärmtak, men det finns en del undantag som vi går igenom i denna guide. Ta reda på vad kostnaden är för att bygga ett skärmtak, vilka modeller och material du kan välja bland och slutligen – behöver du bygglov eller kan du bygga skärmtak utan bygglov?



Viktiga faktorer att tänka på


När du väljer ett skärmtak är det viktigt att tänka på både funktion och estetik. Ett entrétak ska passa husets arkitektur, vara hållbart och gärna kräva minimalt underhåll. Du kan välja mellan olika material som glas, polykarbonat eller plåt, beroende på vilken stil och funktion du är ute efter. Det är vanligast att bygga skärmtak mot vägg, så att du får ett tak över dörren. Men du kan även bygga ett fristående skärmtak, till exempel över altanen.

En viktig aspekt är bygglov. I vissa fall kan du behöva ansöka om tillstånd för att montera ett skärmtak, särskilt om det påverkar byggnadens fasad eller överstiger en viss storlek. Kolla alltid med din kommun vad som gäller innan du påbörjar installationen.



Kostnader & ekonomi


Kostnaden för ett skärmtak varierar beroende på material, storlek och design. Om taket överstiger 15 m2 behöver du dessutom betala för bygglov. Här är några faktorer som påverkar kostnaden när du ska bygga skärmtak.


  • Materialval – Ett entrétak i glas är dyrare än ett skärmtak i trä. Men det är viktigt att väga in underhållet. Bygger du taket själv i trä kan priset bli några enstaka tusenlappar. Du kan även hitta prisvärda färdiga entrétak i plast. Köper du ett färdigt skärmtak i glas får du räkna med utgångspriser på cirka 5 000 kronor, exklusive eventuella montagedelar.
  • Storlek och design – Större och mer avancerade tak kostar mer än enklare modeller.
  • Montering – Om du anlitar en hantverkare tillkommer kostnaden för installationen. Snickare tar mellan 500 och 600 kronor i timmen.
  • Bygglov – I vissa fall kan du behöva ansöka om bygglov, vilket medför en extra kostnad på mellan 4 000 och 8 000 kronor (beroende på kommun och storlek på taket).


Bygglov för skärmtak


I de flesta fall får du bygga ett skärmtak utan bygglov, men det finns vissa begränsningar. Om taket är större än 15 m² eller påverkar byggnadens utseende väsentligt kan bygglov krävas. Generellt gäller:

  • Skärmtak som byggs till ett en- eller tvåbostadshus och inte överstiger 15 m2 är bygglovsbefriade och kräver inte heller någon anmälan. Det gäller både innanför och utanför detaljplan.
  • För att undgå bygglovskravet måste taket anordnas över en skyddad uteplats, exempelvis över altanen, balkongen eller entrén. Det måste även stå minst 4,5 meter från tomtgränsen.

Vad anser då Boverket vara ett skärmtak? Det ska byggas utifrån en byggnad, skydda uppåt, ha en enkel konstruktion och ha sin bäring från byggnaden den kragar ut ifrån.



Byggprocessen – steg för steg


Steg 1: Planering & materialval

  • Välj ett skärmtak som passar husets karaktär.
  • Kontrollera om du behöver bygglov för att bygga ditt entrétak.

Steg 2: Kostnadskalkyl & anbud

  • Jämför olika modeller och material för att hitta det bästa alternativet.
  • Begär offerter från hantverkare om du inte vill montera taket själv.

Steg 3: Utförande

  • Se till att du har rätt verktyg och fästen om du monterar skärmtaket själv.

Vanliga misstag & hur du undviker dem


Att montera ett skärmtak felaktigt kan leda till problem som vattenläckage, instabilitet och skador på fasaden. Vanliga misstag inkluderar att välja fel material, underskatta takets vikt eller ignorera bygglovsregler. För att undvika dessa problem, se till att noggrant planera installationen, använda rätt material och fästen samt kontrollera reglerna i din kommun.



Checklista – har du allt du behöver?


  • Har du valt rätt typ av skärmtak för ditt hus?
  • Behöver du bygglov för ditt entrétak?
  • Har du rätt verktyg och fästen för installationen?
  • Har du undersökt materialens hållbarhet och underhållsbehov?

Vanliga frågor och svar om skärmtak


Det beror på storleken och utformningen. Om taket är under 15 m² krävs oftast inget bygglov, men kontrollera med din kommun.
Det beror på dina behov. Glas ger ett stilrent utseende men kan vara dyrt, medan polykarbonat är ett lättare och mer prisvärt alternativ.
Ja, många modeller är anpassade för enkel montering, men se till att följa instruktionerna noggrant och använda rätt fästen.
Priset varierar beroende på material och storlek, men enklare modeller kan kosta från några tusenlappar medan mer exklusiva tak kan vara betydligt dyrare.
Rengör taket regelbundet för att undvika smuts och alger. Se också till att kontrollera fästen och eventuella sprickor för att förlänga livslängden. Exakt vilket underhåll som krävs beror på materialet.
Du får bygga ett skärmtak på max 15 m2 utan bygglov.
Det beror på hur stort skärmtak du vill bygga. För att kunna bygga skärmtak utan bygglov krävs det att det finns ett en- eller tvåbostadshus på tomten och att skärmtaket inte överstiger 15 m2.
Nej eftersom det då inte längre anses vara ett skärmtak.
Som mest 15 m2.
Om du ska bygga ett skärmtak som överstiger 15 m2 kan det kosta mellan 4 000 och 8 000 kronor beroende på storlek och utformning.

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.