Välj din kommun för en mer specifik guide

Solfångare

Publicerad: 1 april 2025
Solfångare är en teknik som omvandlar solens energi till värme, främst för att värma upp vatten eller bidra till uppvärmning av byggnader. Solfångare en effektiv och hållbar energilösning som fortsätter att växa i popularitet. Vid installation av solfångare kan bygglov krävas, särskilt om fastigheten ligger inom detaljplanerat område eller om installationen påverkar byggnadens utseende väsentlig.

Bygglov kan behövas

Solfångare
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckorKostnad: ca 3400 - 12500 kr

Du behöver inte bygglov om

  • din fastighet ligger utanför detaljplanelagt område
  • du vill montera solfångare ovanpå din byggnads tak- eller fasadmaterial och de följer byggnadens form
  • du vill sätta upp fristående solfångare och solcellspaneler på marken.


Du behöver alltid bygglov om

  • det du vill utföra strider mot bestämmelser i gällande detaljplan
  • kommunen har bestämt i detaljplan att solfångare ska omfattas av bygglov
  • byggnaden befinner sig inom detaljplanelagt område och har pekats ut som särskilt värdefull i kommunens kulturmiljöplan
  • din fastighet befinner sig inom detaljplanelagt område och ingår i ett särskilt värdefullt område


Du behöver alltid göra en anmälan om

  • solenergianläggningen påverkar byggnadens bärande konstruktion.
  • solenergianläggningen väsentligt påverkar brandskyddet i byggnaden.


Dessa handlingar behöver du för din ansökan

  • ansökan via e-tjänst
  • förslag till kontrollplan
  • situationsplan på tomtkarta
  • fasadritning i skala 1:100
  • tillverkarens specifikation av solcellerna / solfångaren.


I vissa fall behöver du även följande handlingar

  • takplan
  • konstruktionsritningar (om åtgärden påverkar byggnadens bärande konstruktion).

Osäker på vad som gäller för just din fastighet?

Beskriv ditt projekt och vart din fastighet befinner sig...
Jag godkänner dessa villkor

Mer om Solfångare

Solfångare – allt du behöver veta


Solfångare är en effektiv och miljövänlig lösning för att producera varmvatten och energi för uppvärmning. I denna artikel går vi igenom vad en solfångare är, vad skillnaden är mellan solfångare och solceller, vilka typer som finns, vad installationen innebär och hur kostnaderna ser ut. Vi tar även upp viktiga detaljer om regler och bygglov för solfångare på tak eller mark.



Viktiga faktorer att tänka på


När du funderar på att installera en solfångare finns det flera faktorer att ta hänsyn till. För det första är det viktigt att förstå skillnaden mellan solfångare vs solceller. Medan solfångare används för att värma vatten eller luft, genererar solceller elektricitet. Beroende på ditt behov kan det vara en fördel att använda solfångare för uppvärmning och kombinera detta med solceller för elektricitet. Kostnaden för solfångare är dessutom betydligt billigare än för en solcellsanläggning med solceller.


Det finns även olika typer av solfångare, som vakuumrörsolfångare, som används beroende på vilken typ av uppvärmning eller varmvattenbehov du har. För att få maximal effektivitet måste du tänka på din fastighets placering och vilka förutsättningar som finns för att installera solfångare på tak eller en fristående lösning på mark. De tre vanligaste typerna av solfångare är:


  • Plana solfångare (glasade). Består av en stor absorberande plåt vars baksida är täckt med rör som leder vätska. Går att installera på taket då de kan ersätta takpannor. Har längre livslängd än vakuumrörsolfångare och har ofta bättre effekt per år. Dock är vakuumrörsolfångare oftast mer effektiva under sommarhalvåret.
  • Vakuumrörsolfångare. Består av dubbla rör med ett vakuum emellan och där det yttre röret är genomskinligt. Det inre röret är själva absorbatorn, det är där vätska passerar och absorberar värme från solen. Du kan välja vakuumrörsolfångare med eller utan värmeväxlare. De är effektiva främst under sommarhalvåret men med tiden förlorar solfångaren effekt.
  • Poolsolfångare (oglasade). Om du har en pool att värma upp kan en poolsolfångare vara ett kostnadseffektivt alternativ. De allra enklaste modellerna består av en svart slang som leder vattnet som går till poolen. Solens strålar värmer upp slangen som på så vis absorberar värme som överförs till vattnet.

solfångare

Solfångare eller solceller?

Om du endast är ute efter uppvärmning är solfångare ett billigare och smidigare alternativ än solceller. En poolsolfångare kostar från cirka 5 000 kronor (för pooluppvärmning) och från cirka 30 000 kronor för villabruk. Jämfört med solceller som i genomsnitt kostar 100 000 kronor. Solceller är dock att föredra om du vill generera elektricitet snarare än endast värme.



Kostnader och ekonomi


Kostnaden för att installera solfångare varierar beroende på typ, storlek och installationskomplexitet. Här är några exempel på vad du kan räkna med:


  • Pris för solfångare: Priserna för solfångare kan ligga mellan 5 000 och 30 000 kronor beroende på modell och storlek. En solfångare för villabruk och för en genomsnittlig villa (120 m2) kostar från cirka 30 000 kronor. Du kan köpa paket med solfångare, det är dyrare än en enskild solfångare, men då ingår ofta både installation och andra komponenter som ackumulatortank och rörsystem.
  • Solfångare vinter: En annan aspekt som påverkar kostnaden är hur solfångare presterar på vintern. Om du planerar att använda solfångare under hela året, inklusive vintermånaderna, kan det vara en fördel att investera i en ackumulatortank för att lagra överskottsenergi.
  • Grönt avdrag. Du kan utnyttja avdraget för grön el, vilket ger dig en kostnadsreduktion på 20 % (inkluderar material och arbetskostnad). Du kan som mest göra avdrag på 50 000 kronor per år.


Bygglov för solfångare


När du installerar solfångare på ditt hus eller fastighet, kan det krävas bygglov beroende på installationens placering och omständigheter. Här är några faktorer att beakta:


  • Bygglov för solfångare inom detaljplan: Det kan krävas bygglov för solfångare och solceller inom detaljplan. Det gäller framförallt om anläggningen avsevärt påverkar eller förändrar fastighetens utseende.
  • Bygglov för solfångare utanför detaljplan: För installationer av solfångare och solceller utanför detaljplanerat område krävs normalt sett inte bygglov, men kontrollera vad som gäller i ditt område eftersom kommuner kan ha särskilda områdesbestämmelser. Du kan läsa mer om eventuella undantag hos Boverket.

solfångare

Byggprocessen – steg för steg

Att installera solfångare kräver noggrann planering. Här är en steg-för-steg-guide för att hjälpa dig genom processen:


Steg 1: Planering och materialval

Börja med att välja rätt typ av solfångare baserat på dina behov. Vill du använda den för att producera varmvatten, eller för att värma upp din pool? Välj mellan olika alternativ som vakuumrörsolfångare eller plana och takmonterade solfångare.


Steg 2: Kostnadskalkyl och anbud

Gör en noggrann kalkyl för att förstå kostnaderna för solfångare och installationen. Begär offerter från olika leverantörer för att jämföra priser och paket.


Steg 3: Utförande

När du har fått godkännande för ditt bygglov för solfångare och har allt material på plats, kan installationen börja. Om du inte har erfarenhet av installation kan det vara en bra idé att anlita en expert.


Vanliga misstag & hur du undviker dem


Även om solfångare kan vara en bra investering, finns det några vanliga misstag som många gör vid installationen:

  • Misstag 1: Att inte kontrollera om du behöver bygglov för solfångare innan installationen påbörjas. Detta kan leda till böter eller att anläggningen måste tas bort.
  • Misstag 2: Att välja fel typ av solfångare för dina behov. Om du till exempel väljer en vakuumrörsolfångare när du egentligen vill ha en lösning för uppvärmning av poolsolfångare, kan du hamna på en felaktig lösning.
  • Misstag 3: Att inte ta med tillräckligt med lagring för överskottsenergi. För att få ut mesta möjliga av dina solfångare kan en ackumulatortank vara en viktig komponent för att lagra den energi som produceras under soliga dagar.

Checklista – har du allt du behöver?


Innan du installerar dina solfångare, kontrollera att du har följande:

  • Har du ansökt om bygglov för solfångare om det krävs?
  • Har du rätt ackumulatortank för att lagra energi?
  • Är installationen anpassad för både sommar- och vinteranvändning?
  • Har du jämfört priser och paket för solfångare kostnad?

Vanliga frågor och svar om solfångare


Det beror på installationens placering. Om du installerar solfångare på tak kan det krävas bygglov om det påverkar byggnadens utseende eller om du bor i ett skyddat område.
Kostnad för solfångare varierar beroende på typ och storlek, men för en genomsnittlig installation kan det kosta mellan 15 000 och 50 000 kronor.
Ja, du kan installera solfångare själv, men det krävs att du följer rätt instruktioner och säkerställer att installationen uppfyller lokala bygglovsregler.
Solfångare för pool är ett kostnadseffektivt och miljövänligt sätt att hålla vattnet i poolen uppvärmt under sommaren. Poolsolfångare hjälper till att minska användningen av el och sänker driftskostnaderna.
Solfångare är i allmänhet 50–70% effektiva, vilket innebär att de kan ge ett maximalt effekttillskott på 500–700 W/m² och omvandla 500–700 kWh värme per m² och år, beroende på driftförhållandena.
Nej, solpaneler är en konstruktion där man monterar solceller. Man kan exempelvis installera 60 solcellsmoduler i en solpanel.
Att de endast genererar värme och inte elektricitet. De är inte heller särskilt effektiva under vintern.
Solfångare kan generera upp till cirka 700 kWh värme per år och m2.
Solfångare kostar från cirka 5 000 kronor (poolsolfångare) men snittpriset för en solfångare för villabruk ligger på 30 000 kronor.
De tre vanligaste typerna är plana solfångare (glasade), vakuumrörsolfångare och poolsolfångare (oglasade).

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.