Vill du bygga växthus? Med ett eget växthus förlänger du odlingssäsongen och får dessutom en grön oas i trädgården. Här går vi igenom allt du behöver veta om växthus - kostnader, bygglov och material.
Bygglov kan behövas
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckor
Kostnad: ca 6000 - 16000 kr
Du behöver inte bygglov om
du förhåller dig till attefallsreglerna och bygger inom 30 kvadratmeter
Du behöver alltid bygglov om
du vill bygga ett växthus som är större än 30 kvadratmeter
du vill bygga växthuset i anslutning till huset och bygga större än 15 kvadratmeter, vilket är den högsta tillåtna byggnadsarean för attefallstillbyggnad
Du behöver göra en anmälan om
växthuset överskrider storleken för vad attefallsreglerna eller attefallstillbyggnadsreglerna tillåter
Dessa handlingar behöver du för din anmälan
Fasadritning
Konstruktionsritning
Kontrollplan
I vissa fall behöver du även följande handlingar
Skulle ytterligare handlingar krävas för att byggnadsnämnden ska kunna ta beslut om startbesked, kontaktar de dig
Med ett växthus förlänger du odlingssäsongen och skapar en grön oas i trädgården. Oavsett om du planerar att bygga växthus själv eller köpa ett färdigt, finns det flera saker att tänka på – från bygglov för växthus till placering, materialval och underhåll. Här går vi igenom olika typer av växthus, kostnader och vilka regler som gäller för växthus vid tomtgräns och om bygglov krävs.
Viktiga faktorer att tänka på
Växthusets funktion är att skapa ett skyddat och varmt klimat där växter trivs året runt. Det kan dock bli för varmt i växthus om de inte byggs på rätt sätt. En bristfällig ventilation kan också påverka klimatet negativt. Här är viktiga faktorer att tänka på när du ska bygga växthus:
Temperatur. Ett perfekt klimat i växthuset har en temperatur på cirka 25 grader (dagtid) och 15 grader (nattetid). Det kan dock skilja sig beroende på vad du vill odla, vissa exotiska växter kan kräva mer fukt eller högre temperaturer.
Placering. Det är lätt att tro att ett växthus inte kan få för mycket sol, men det stämmer inte. Växthusets placering bör vara på en plats som vare sig står i direkt solljus eller skugga. Vandrade skugga är bäst, till exempel i närheten av ett träd. Om du ska bygga växthus i rektangulär form är det bra om långsidan står i söderläge, gärna där det får morgonsol.
Storlek och form. Om du vill slippa bygglov för växthus får det inte överskrida 15 m2 eftersom det faller under samma regler som attefallshus. Då får det inte vara högre än fyra meter i nockhöjd. Men tänk igenom storleken noggrant, kanske vill du kunna plantera stora träd, då behöver du mer höjd och det kan vara värt att ansöka om bygglov för att få det växthus du drömmer om.
Funktioner. Hur man väljer att använda växthuset påverkar även funktionen av det. En del vill kunna använda växthuset som ett extra uterum, då kan en kamin vara trevligt och skapa både mysighetsfaktor och en varm atmosfär under hösten och vintern. Vissa vill ha växthuset enbart till odling, då kanske man har andra krav gällande takhöjd, odlingsgångar och ventilation.
Material. Det är viktigt att växthuset kan få in optimalt med solinstrålning, därför bygger man oftast i glas eller plast. Men förutom de stora fönstren behöver du ta beslut gällande växthusets stomme. Den kan byggas i såväl trä och aluminium som tegel. Växthus i plast är i regel billigare än växthus i glas, men ger inte ett lika exklusivt intryck. Båda alternativ kräver underhåll i form av rengöring.
Grund. Om du vill kunna använda växthuset året runt är en gjuten och isolerad betongplatta ett bra alternativ. Ska du endast använda växthuset under sommarhalvåret kan du välja en plintgrund eller lägga ett jordgolv som du kan odla direkt i. Här är det oftast kostnaden som styr alternativen, då en gjuten betongplatta kostar betydligt mer än jordgolv eller plintad grund. Du kan även bygga ett växthus på mur, vilket ger ett klassiskt utseende (tänk engelska växthus). Det krävs en del förarbete eftersom du först måste gräva ner till frostfritt djup, gjuta en sula som blir grundfundamentet och därefter bygga muren. Om du ska bygga växthus själv kan en modell i plast vara att föredra, då det är enkelt att montera. Dock har det kortare livslängd än till exempel ett växthus i glas.
Växthus mot vägg eller på balkong. Ett bra alternativ för mindre utrymmen. Ett växthus mot vägg får dessutom en fördel – de utnyttjar värmen som kommer från husväggen.
Om du har begränsat med plats kan du även överväga en pallkrage som växthus, där du bygger en mindre odlingslösning direkt på pallkragar.
Kostnader & ekonomi
Kostnaden för växthus varierar mycket beroende på storlek och material. Om du planerar att bygga växthus själv kan det bli billigare. Du behöver en bra ritning för att bygga växthus i lösvirke, men det finns även många leverantörer som säljer växthus i byggsats. Vill du ha en nyckelfärdig lösning blir det dyrare, men å andra sidan får du hjälp av proffs som bygger det åt dig. Här är några prisexempel:
Bygga växthus själv billigt. Ett av de billigaste alternativen är att bygga växthuset av gamla fönster och hålla nere storleken. Då kan du få en mindre odlingsplats för några tusenlappar. Du kan även köpa färdiga och billiga växthus i plast från cirka 2 000 kronor (cirka 2 x 2 meter med aluminiumprofil).
Snittpris på växthus. Vill du ha ett tjusigt växthus med glasfönster 15 m2 ligger priserna från cirka 50 000 kronor (medelstora glasväxthus).
Exklusiva orangerier. Växthus kan kosta hur mycket som helst beroende på utformning, material och storlek. Ett orangeri på 25 m2 med sockel kostar från cirka 150 000 kronor.
Bygglov. Om du vill bygga ett växthus som är större än 30 m2 (vilket är den tillåtna arean för attefallshus) behöver du ansöka om bygglov. Kostnaden för bygglov för växthus varierar beroende på storlek och kommun, men kostar från cirka 6 000 kronor.
Bygglov för växthus
Växthus faller under samma regler som för attefallshus, med andra ord får du bygga ett växthus upp till 30 m2 utan bygglov. Du behöver dock anmälan och startbesked innan du börjar bygga. Bygglov kan krävas för växthus om:
Växthuset är större än 30 m2
Växthuset byggs i ett område som anses vara särskild värdefull
Växthuset byggs inom ett område med särskilda bestämmelser
Växthuset är större än 15 m2 om du vill bygga ihop det med ditt hus (då gäller regler för attefallstillbyggnad)
Du planerar att bygga växthus på mur som är högre än 1,8 meter, eller placera det nära tomtgräns (mindre än 4,5 meter)
Byggprocessen – steg för steg
Steg 1: Planering & materialval
Bestäm placering och storlek på ditt växthus
Välj material: vill du ha ett växthus i plast, glas, aluminium, trä eller tegel?
Steg 2: Kostnadskalkyl & anbud
Jämför pris på växthus och begär offerter om du ska köpa nyckelfärdigt.
Beräkna priset för att bygga växthus i lösvirke och för ritningen om du ska bygga själv.
Steg 3: Utförande
Om du väljer att bygga ett eget litet växthus i plast, se till att du har rätt grund och fäste.
Vanliga misstag & hur du undviker dem
Många som bygger växthus gör misstag som kan påverka både funktion och hållbarhet. Genom att planera noggrant och undvika vanliga fel kan du säkerställa att ditt växthus blir både stabilt och praktiskt i längden.
Placering. Säkerställ att växthuset får tillräckligt med sol utan att stå i direkt solljus.
Underhåll. Välj ett material inte enbart utifrån pris, men även utifrån vilket underhåll det kräver.
Ventilation. Växthus och orangerier behöver öppningsbara fönster.
Checklista – har du allt du behöver?
Kolla upp vad som gäller bygglov för växthus i din kommun.
Jämför olika typer av växthus och deras kostnader.
Planera för vilken grund du vill bygga växthuset på.
Vanliga frågor och svar om växthus
Det beror på storlek och placering. Små växthus kan ofta byggas utan växthus bygglov, medan större kräver tillstånd.
Kostnad växthus varierar från några tusenlappar till över 50 000 kr beroende på storlek och material.
Ja! Att bygga växthus av gamla fönster är ett prisvärt och miljövänligt alternativ.
Växthus plast är billigare, men glas ger längre livslängd. Bygga växthus kanalplast är ett bra mellanting.
Upp till 30 m2 om du inte sedan tidigare uppfört en attefallsbyggnad på tomten.
Undvik att odla squash, meloner och potatis i växthuset eftersom de breder ut sig över en stor yta.
Det kan behövas om du vill bygga större än vad attefallsreglerna tillåter (30 m2).
Det kan ofta vara billigare att bygga växthus själv, särskilt om du väljer billigt lösvirke som tryckimpregnerad furu.
Du kan välja bland olika grundläggningsmaterial, exempelvis en gjuten betongplatta, jordgolv eller en grund av plintar.
Växthusplast släpper igenom mer solljus än vanlig plast.
Det beror på om du bygger växthus själv, vilket material du använder och vilken storlek du ska ha. Du kan köpa mindre och billigare växthus från cirka 2 000 kronor.
I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.
För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.
När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.
Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.
Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.
När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.
Vi använder cookies för att analysera trafik och förbättra din upplevelse. Genom att acceptera godkänner du vår cookiepolicy.