I denna guide går vi igenom vad som krävs för att bygga ett förråd, hur mycket det kostar, samt de bygglov och tillstånd du behöver ansöka om för att komma igång.
Bygglov krävs ej
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckor
Kostnad: ca 0 - 0 kr
Du behöver inte bygglov om
förrådet byggs på tomt utan en- eller tvåbostadshus och förhåller sig till friggebodsreglerna eller attefallsreglerna
Du behöver alltid bygglov om
förrådet byggs på tomt utan en- eller tvåbostadshus och är större än vad attefallsreglerna tillåter
Du behöver göra en anmälan om
förrådet är större än vad attefallsreglerna tillåter
I vissa fall behöver du även följande handlingar
godkännande från berörda grannar, som signerar alla handlingar, om du bygger närmare än 4,5 meter från tomtgräns.
konstruktions- och grundläggningsritningar (krävs inte vid enkla byggnader så som växthus och carport)
Att bygga förråd i trädgården kan vara en smart investering för att få mer förvaringsutrymme på din tomt. Oavsett om du behöver plats för trädgårdsredskap, cyklar eller andra prylar är det viktigt att tänka på både kostnader och regler för friggebod innan du påbörjar bygget. I denna guide går vi igenom vad som krävs för att bygga ett förråd, hur mycket det kostar, vilka åtgärder som kräver bygglov och hur du planerar ett förråd utomhus som passar dina behov.
Bygglov för förråd
För att bygga ett förråd på din tomt är det viktigt att förstå vad som kräver bygglov och vilka åtgärder som inte gör det. Enligt Plan- och Bygglagen (PBL) krävs bygglov i de flesta fall när du bygger ett förråd, men det finns undantag. Om förrådet är mindre än 15 m² kan det gå under regler för friggebod, vilket innebär att du inte behöver ansöka om bygglov. Om förrådet är större än så behöver du däremot oftast bygglov. Ett förråd som ligger inom detaljplanerat område kan behöva bygglov även om det är mindre än 15 m², beroende på områdets regler.
Komplementbyggnad utanför detaljplan: Om din fastighet ligger utanför detaljplanerat område kan det finnas lättnader i bygglovsplikten för komplementbyggnader, som förråd. Det är dock viktigt att kontrollera med din kommun vilka regler som gäller.
Om du bygger utan nödvändigt bygglov kan kommunen ingripa. Observera att det finns en preskriptionstid för att bygga utan bygglov – efter 10 år kan kommunen normalt inte kräva åtgärder. Men det gäller endast om ingen tillsyn inletts innan dess.
Förråd utanför detaljplan
Bor du utanför detaljplanerat område gäller andra regler. Här kan du ofta bygga ett förråd i byggsats eller ett mindre skjul utan bygglov, särskilt om det inte påverkar grannar eller miljön. Men vill du till exempel bygga ett växthus utanför detaljplan så kan bygglov för växthus utanför detaljplan ändå krävas. Samma sak gäller för andra komplementbyggnader.
Vilka material ska man använda till förråd?
När du ska bygga förråd finns det många material att välja bland och det är bra att jämföra materialen eftersom de har olika egenskaper, för- och nackdelar. De vanligaste materialen för förråd är trä, betong och plåt. Här är några av för- och nackdelarna med dessa material:
Trä: Trä är ett populärt val eftersom det ger en naturlig och varm känsla. Det är också relativt lätt att arbeta med och kan vara billigare än betong eller plåt. Nackdelen är att trä kan kräva mer underhåll för att stå emot väder och vind över tid.
Betong: Betong är ett hållbart material som inte kräver lika mycket underhåll som trä. Det är bra för att skapa ett mer robust förråd som ska stå emot fukt och väder. Nackdelen är att betong kan vara dyrare än trä och plåt, och det är tyngre att arbeta med.
Plåt: Plåt är ett prisvärt och hållbart alternativ som är mycket väderbeständigt. Fördelen är att det kräver minimalt underhåll, men det kan kännas kallt och mindre estetiskt tilltalande om du vill ha ett mer naturnära utseende.