Det handlar om allt från loppisskyltar och privata vägvisare till stora reklamvepor placerade nära motorvägar. Myndigheten menar att dessa kan utgöra en fara för trafiksäkerheten, särskilt när de distraherar bilister eller skymmer sikten.
Loppisskyltar och reklam vid väg – vad är egentligen tillåtet?
Enligt Trafikverket får skyltar vid väg inte placeras hur som helst i vägområdet, särskilt inte i anslutning till statliga vägar. Även Länsstyrelsen bekräftar problemet. Enligt deras regler krävs det ofta tillstånd från både kommunen och Länsstyrelsen för att sätta upp skyltar i eller i närheten av vägområden – oavsett om det är inom eller utanför detaljplanerat område. Många förbiser detta och tänker inte på att en till synes oskyldig "loppis här"-skylt faktiskt kan vara otillåten. Tillstånd för skyltar enligt Länsstyrelsen och Trafikverket är de viktigaste regelverken att följa.
Många privatpersoner tror felaktigt att de får sätta upp skyltar hur som helst, så länge det är på egen mark. Men det stämmer inte. Skyltar i anslutning till väg omfattas av regler både från kommunen, Boverket och Trafikverket. Enligt skyltar Boverket krävs det ofta bygglov även om skylten är temporär. Loppisskyltar, försäljningsskyltar och andra vägvisare kan därför klassas som otillåtna om de saknar rätt tillstånd.
Om du exempelvis sätter upp en skylt vid vägen för att marknadsföra en garageförsäljning behöver du ta reda på om den omfattas av bygglovsplikt. Det gäller särskilt om skylten är större än 1 kvm eller står kvar mer än några veckor. Samma sak gäller företag som vill annonsera längs motorvägar eller landsvägar – här krävs ofta både bygglov för skylt utanför detaljplan och samråd med Trafikverket.
Bygglov eller inte? Det här gäller för skyltar
Enligt Boverket och Plan- och bygglagen kräver de flesta permanenta skyltar bygglov – särskilt om de sätts upp inom detaljplanelagt område. Men även utanför detaljplan kan bygglov behövas, beroende på skyltens storlek, placering och syfte. Får man sätta upp skyltar hur som helst? Svaret är nej, både miljöbalken, väglagen och PBL kan sätta stopp för oplanerad skyltning.
I städer som Göteborg finns tydliga riktlinjer. Enligt bygglov för skylt i Göteborg måste du ansöka om lov för de flesta reklamskyltar, informationsskyltar och flaggstänger med företagslogga – oavsett om de är fristående eller monterade på fasad. Även bygglov flaggstång företag kan krävas om flaggan används i kommersiellt syfte.
Exempel på skyltar som oftast kräver bygglov:
- Reklamskyltar större än 1 m²
- Skyltar inom detaljplanerat område
- Informationsskyltar på företag
- Flaggstänger med företagsnamn/logotyp
- Skyltar i närheten av allmän väg eller motorväg
Så ansöker du om bygglov för skyltar – steg för steg
För att undvika problem bör du alltid kontrollera med din kommun vad som gäller innan du sätter upp en skylt. Vill du exempelvis sätta upp skylt vid vägen, ska du först ta reda på om platsen omfattas av detaljplan eller vägområde. Därefter kontaktar du kommunen för att få besked om bygglovsplikt. Det gäller både privata och kommersiella skyltar.
Så här gör du för att ansöka om skylt bygglov:
- Ta fram ritningar – Visa placering, storlek och utformning av skylten
- Beskriv syftet – Är skylten tillfällig eller permanent? Kommersiell eller informativ?
- Kontakta kommunen – Skicka in din ansökan till bygglovsenheten
- Samråd vid vägområde – Om skylten ska stå nära väg, kontakta Trafikverket
- Vänta på besked – Kommunen fattar beslut och kan även kräva grannyttranden