Nya byggregler träder i kraft den 1 juli 2025 – det här gäller

Regelverk och lagstiftning 15 april 2025
Den 1 juli 2025 införs nya byggregler som ersätter dagens BBR (Boverkets byggregler) och EKS (konstruktionsregler).
nya byggregler

De nya byggreglerna innebär stora förändringar för hela byggbranschen – från byggherrar och arkitekter till kommunernas byggnadsnämnder. De nya reglerna innebär ett mer flexibelt regelverk och ett tydligare fokus på funktionskrav snarare än detaljerade anvisningar.

BBR och EKS ersätts – nya regler bygg 2025

De nuvarande reglerna i BBR och EKS ersätts alltså av nya författningar som bättre följer strukturen i plan- och bygglagen (PBL) och plan- och byggförordningen (PBF). Syftet med förändringen är att förenkla regelverket och samtidigt öka möjligheten till innovation inom byggandet.

Regelverket kommer delas in i områden som till exempel:

  • Bostäders lämplighet
  • Säkerhet vid brand
  • Tillgänglighet och användbarhet
  • Miljö, buller och hygien
  • Tomtkrav och tekniska egenskaper

Mindre detaljstyrning – mer ansvar för aktörerna

En av de största förändringarna med de nya reglerna från Boverket är att allmänna råd och specifika lösningar i stort sett försvinner. Istället ställs funktionskrav – vilket ger större frihet men också mer ansvar för byggherren, konstruktören och övriga aktörer att visa att kraven uppfylls.

Detta skapar bättre förutsättningar för att använda nya material, metoder och tekniska lösningar.

“Det tidigare regelverket har ibland låst byggandet till en viss lösning. Med de nya byggreglerna får branschen tolka funktionskraven och utveckla egna verifieringsmetoder,” skriver Boverket.

Övergångsperiod till juni 2026

Det finns en övergångsperiod på ett år. Under tiden 1 juli 2025 till 30 juni 2026 kan byggherrar välja att följa antingen de nya eller de tidigare reglerna, beroende på vad som passar deras projekt bäst.

Men det går inte att blanda regler – man måste välja ett regelverk för hela projektet. Det ska tydligt framgå i bygglov, startbesked och slutbesked vilka regler som använts.

Exempel:

  • Har du fått bygglov före 1 juli 2025? Då ska du följa BBR och EKS, även om bygget startar efter att de nya byggreglerna trätt i kraft.

Nya regler – nytt upplägg

En annan nyhet är att varje författning har ett enhetligt upplägg, vilket gör det enklare att hitta rätt. Det första kapitlet är alltid generellt, medan de följande kapitlen är specifika för varje regelområde. Sist i varje författning finns regler om ändringar, både generella och områdesspecifika.

Detta skiljer sig från BBR, där flera olika krav ofta låg samlade i samma avsnitt.

BBR kommer inte att försvinna över en natt. Vissa delar, som rör aktsamhet och energihushållning, kvarstår tills nya EU-anpassade regler är på plats. Men i övrigt tas BBR bort i två steg: delvis den 1 januari 2025 och i huvudsak den 1 juli 2025.

Vad innebär de nya byggreglerna 2025 i praktiken?

För byggherrar innebär det att man måste vara mer aktiv i att ta fram lösningar som uppfyller funktionskraven. Kommunernas byggnadsnämnder kommer också få en ny roll – där de i större utsträckning måste bedöma rimligheten i lösningarna istället för att bara kontrollera mot tydliga checklistor.

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.

Vi använder cookies för att analysera trafik och förbättra din upplevelse. Genom att acceptera godkänner du vår cookiepolicy.