Har du hört talas om den gigantiska ön mitt i Stilla havet?

Nyheter 18 juli 2025
En ö, tre gånger så stor som Frankrike – helt bestående av skräp.
ö

Du läste rätt, vi syftar på det stora stillahavssopområdet, ett av vår tids största miljöproblem. Det är inte något fiktivt skräcklandskap utan en pågående miljökatastrof mitt i stilla havet. Finns det hopp?

Därför samlas skräpet just där

Avfallet som bildar skräp-ön i stilla havet kommer från alla världens hörn, men hamnar där på grund av havets egna strömmar. Plasten börjar ofta sin resa som sopor på land: förpackningar, plastpåsar, fiskenät och engångsartiklar som blåser bort eller dumpas i floder. Väl ute till havs förs det med av vindar och ytströmmar som drivs av jordens rotation. Dessa strömmar bildar en gigantisk virvel – Norra Stilla havets subtropiska virvel – där plasten samlas som i en jättevirvel, oförmögen att ta sig därifrån.

Forskning visar att cirka 80 % av skräpet kommer från landbaserade källor, medan resterande 20 % främst kommer från fiskefartyg och sjöfart, exempelvis förlorade eller dumpade nät, linor och containrar. Länder runt Stilla havet, både utvecklade och utvecklingsländer, bidrar, men skräpet är oftast så nedbrutet att det är svårt att spåra exakt ursprung. Oavsett ursprung samlas allt skräp på denna apokalyptiska ö. Den är geografiskt långt borta, men konsekvenserna ligger närmare vår egen framtid än man kan ana.

ö

Plasten stannar kvar och bryts långsamt ner till mikropartiklar. Men betyder inte det att plasten ”försvinner”? Tyvärr är det tvärtom: mikroplaster är ett av de största miljöhoten just nu.

När plasten bryts ner till mikropartiklar (ofta mindre än 5 mm), försvinner den inte, den blir bara osynlig för blotta ögat. Och där ligger problemet:

  • Mikroplaster svävar fritt i haven och kan lätt tas upp av plankton, fiskar och andra havsdjur.
  • De tar sig upp i näringskedjan, vilket innebär att även fåglar, sälar, och till slut vi människor får i oss plasten via maten.
  • Plastpartiklarna innehåller och absorberar gifter som PCB och tungmetaller, vilket gör dem ännu farligare när de väl hamnar i kroppen.
  • De är nästintill omöjliga att rensa bort när de väl är utspridda, till skillnad från större plastbitar.

Skräpet täcker en yta på cirka 1,6 miljoner kvadratkilometer, vilket är dubbelt så stort som Texas eller tre gånger större än Frankrike.

Världens största rengöringsprojekt – kan vi lyckas?

Organisationen The Ocean Cleanup, grundad av Boyan Slat, påstår att de kan ta bort 90 % av flytande plast i havet till år 2040, kanske ännu snabbare med bättre teknik och finansiering. Man har redan gjort stora framsteg – sedan starten 2013 har The Ocean Cleanup rensat bort över 30 miljoner kilo plast, varav 11,5 miljoner kilo det senaste året.

Sammanfattning

Det stora stillahavssopområdet är en växande miljökatastrof som samlar plast från hela världen mitt i Stilla havet. Här fastnar skräpet i havets virvlande strömmar och bryts långsamt ner till mikropartiklar, osynliga, men livsfarliga för både havsliv och människor. Även om hotet är enormt finns hopp: organisationer som The Ocean Cleanup har redan rensat miljontals kilo plast och med rätt stöd kan vi fortfarande vända utvecklingen.

ö

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.

Vi använder cookies för att analysera trafik och förbättra din upplevelse. Genom att acceptera godkänner du vår cookiepolicy.