HA Bygg i konkurs – projekt för hundratals miljoner pausas

Nyheter 16 juli 2025
Det väletablerade byggföretaget HA Bygg har gått i konkurs efter att misstänkt ha lämnat in förfalskade försäkrings- och bankgarantidokument.
HA konkurs

Flera stora kommunala byggprojekt i Halland och Skåne – inklusive äldreboenden, skolor och förskolor – riskerar nu att stanna upp.

Konkursansökan, som nu hanteras av advokatbyrån Wesslau Söderqvist, avslöjar skulder till beställare på cirka 258 miljoner kronor samtidigt som HA Bygg har motkrav på runt 200 miljoner kronor.

Samhällsbyggnadschef för Svalövs kommun, Kjell Hedenström, beskriver läget som oviss och kritiskt:

quote
Det är värsta scenariot för oss som kommun. Hela upphandlingen kommer att behöva göras om.

Kjell Hedenström, samhällsbyggnadschef i Svalövs kommun, till SVT Nyheter Helsingborg

I Våxtorp har det kommunala bostadsbolaget Laholmshem, som leds av Peter Johansson, vd för Laholmshem, nyligen avbrutit ett projekt med förskola och äldreboende till ett totalt värde av 32 miljoner kronor. Johansson anklagar HA Bygg för att ha lämnat falska försäkringshandlingar:

quote
Den försäkring som skulle ha täckt det här är de oriktiga bankgarantier som de lämnade till oss.

Peter Johansson, vd för Laholmshem, till SVT Nyheter Halland

Flera tusen arbetstimmar och hundratals miljoner kronor av offentliga investeringar har satts på paus i väntan på att kommunen beslutar om ny upphandling eller överföring av projekten till andra entreprenörer. Efter konkursen har flera byggföretag visat intresse att ta över projekten, men det är än så länge oklart vem som slutför vad. Samtidigt uttrycker många hantverkare oro för sina jobb och inkomst, utan färdiga projekt finns ingen arbetsplats att gå tillbaka till.

 

I korthet

HA Byggs konkurs och dokumentbedrägeri har tvingat flera kommuner att avbryta värdefulla byggen. Oron sprider sig bland både beställare och hantverkare – och nya lärdomar framträder tydligt.

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.

Vi använder cookies för att analysera trafik och förbättra din upplevelse. Genom att acceptera godkänner du vår cookiepolicy.