5 galna byggnader du måste se

Nyheter 8 juli 2025
Du kommer inte tro att de här byggnaderna existerar på riktigt.
galna hus

Från ett hus som ser ut att ha kraschat in i ett universitetsbibliotek till futuristiska klossar staplade som ett arkitektoniskt Jenga – världen är full av galna konstruktioner som trotsar både logik och tyngdlag. Här är 5 av de mest otroliga byggnaderna du bara måste se för att förstå att de faktiskt finns.

1.    Fallen Star

“Fallen Star” är en hisnande konstinstallation av den sydkoreanska konstnären Do Ho Suh. Den består av ett charmigt New England-inspirerat litet hus, cirka 4,6 × 5,5 meter. Det balanserar våghalsigt på hörnet av Jacobs School of Engineering (Jacobs Hall) vid University of California, San Diego.

Huset byggdes 2012 och vägde då nästan 32 s000 kilo och placerades med hjälp av en massiv kran på sjunde våningen. Det har två vinklar, 10° lutning utåt och golvet inuti lutar med 5°. Det skapar en förvriden känsla av balans och trygghet.

Varför Fallen Star fascinerar

  • Hemkänsla i osäker miljö – Inuti möter besökaren möbler, familjebilder, TV och till och med en trädgård med plommonträd och tomatplantor.
  • Kognitiv dissonans – Trots huset är stabilt enligt Kaliforniens jordbävnings- och vindkrav, upplever många besökare en känsla av vacklande, balansproblem och höjdskräck.
  • Metafor för rotlöshet – Suh har skapat Fallen Star som konkret uttryck för känslor av rotlöshet och hemlängtan efter att ha flyttat från Sydkorea till USA 1991.
galna hus

2.    Stenhuset i Portugal

Casa do Penedo, även kallad “Flintstones‑huset”, är en unik byggnad belägen i Serra de Fafe i norra Portugal. Den uppfördes mellan 1972 och 1974 av en ingenjör från Guimarães och ritades för att smälta in helt i den omgivande naturen. Huset är byggt mellan fyra gigantiska granitstenar som fungerar som både väggar, grund och tak – en genial idé som resulterar i ett nästan osynligt arkitektoniskt landskapssamarbete. Den rustika inredningen består av ektrappa, rökkanal och sittmöbler i betong.

Inuti huset finns ett vardagsrum med kök och ett sovloft. Varje rum har fått form efter stenarnas ojämna konturer. Utanför ligger en pool uthuggen ur samma granitblock som resten av huset, vilket gör att hela fastigheten smälter in sömlöst i landskapet. Trots närheten till en vindpark drivs huset helt off‑grid – inget el‑ eller telekommunikationsnät levereras hit.

galna hus

3.    Kubhusen i Nederländerna

Kubuswoning – mer känd som “Cube Houses” i Rotterdam – är en visionär stadsarkitektur ritad av den nederländske arkitekten Piet Blom. Byggnaderna byggdes mellan 1978 och 1984 som en del av ett projekt för att återuppbygga området kring Blaak och Oude Haven efter andra världskriget. Totalt består komplexet av 38 standardkubhus och två så kallade “superkuber” som fungerar som landmärken, placerade ovanpå betongpelare. Varje hus har en lutning på cirka 54,7° och vilar på en hexagonal sockel som rymmer trapphus och förvaringsutrymmen.

Inuti varje kub finns tre våningar: bottenplan med entré och vardagsrum, andra våningen med kök, två sovrum och badrum och ett loft – ett ljust rum med fönster på alla sidor som ger panoramautsikt. Trots en total yta på cirka 100 m² går ungefär en fjärdedel av utrymmet förlorad på grund av de sneda väggarna. Varje kub representerar ett träd i Bloms vision om att skapa ett samhälle där bostäder och gemensamma utrymmen lever sida vid sida – samlade under ett gemensamt "tak" ovanför stadens trafikerade gator.

Komplexet är inte bara boende utan erbjuder också allmänna ytor på markplanet, butiker och en turistattraktion där en av kuberna fungerar som “Show Cube”-museum och en superkube har omvandlats till ett hostel. Cube Houses har blivit en ikon för Rotterdam och ett lysande exempel på hur fantasifull idéer kan lösa urbana utmaningar.

galna hus

4.    Dancing house Prag

Det dansande huset (på tjeckiska Tančící dům) är ett arkitektoniskt mästerverk i Prag, designat av Vlado Milunić tillsammans med Frank O. Gehry. Byggnaden stod klar 1996 och består av två torn – ett i avskalat betong (Fred) och ett i böljande glas (Ginger), döpta efter det legendariska dansparet Fred Astaire och Ginger Rogers.

Med sin postmodernistiska stil (ibland kallat “ny‑barock”), skildrar Dancing House övergången mot ett nyare, demokratiskt Tjeckoslovakien efter kommunismens fall. Den står i dramatisk kontrast mot den omgivande barock- och jugendmiljön, vilket initialt väckte viss kontrovers. Idag är den dock ansedd som en ikon för modern arkitektur i staden.

Inuti finns en konstgalleri (Dancing House Gallery), ett hotell, kontor, samt den välrenommerade restaurangen Ginger & Fred på sjunde våningen med en panoramaterrass mot Pragborgen. Glasbaren och terrassen på åttonde våningen erbjuder en oslagbar 360°-vy över staden.

galna hus

5.    Habitat 67

Habitat 67 i Montréal är ett unikt bostadsområde byggt av hopkopplade moduler, ritad av Moshe Safdie inför Expo 67. Den består av 354 prefabricerade betongkubiska enheter som staplats i spännande konfigurationer för att bilda 158 olika bostäder, alla med privata takterrasser och panoramavyer över St. Laurentfloden och stadens skyline. Projektet var nyskapande eftersom det kombinerade tät stadsbebyggelse med småhusens fördelar – som trädgård, ljus och frisk luft.

Designen följde Safdies vision från hans uppsats vid McGill-universitetet: modulära hem som kunde reproducera en levande stadsdel med privata utrymmen och sociala ytor. Kuberna har egna trädgårdar, kopplade via gångvägar och hisskärnor var fjärde våning, vilket skapar en levande flerskiktsmiljö. Den tekniska lösningen – från förspända stänger till elastiska fogar – gör att den verkar sväva och samtidigt är stabil.

Sedan 2017 erbjuds guidade turer och byggnaden är numera skyddat kulturarv med restaurerade lägenheter, bland annat Safdies egen kub som är öppen för allmänheten.

galna hus

Så här fungerar
bygglovsprocessen

I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.

För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.

När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.

Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.

Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.

När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.

Vi använder cookies för att analysera trafik och förbättra din upplevelse. Genom att acceptera godkänner du vår cookiepolicy.