Ett staket eller plank skapar en fin avgränsning till tomten samtidigt som du ökar insynsskyddet. Här går vi igenom allt du behöver veta om du ska bygga staket själv, vad som gäller bygglov för plank och murar samt vad kostnaden för olika material ligger på.
Bygglov kan behövas
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckorKostnad: ca 4000 - 16000 kr
Du behöver inte bygglov om
du bygger staket som inte är högre än 1,2 meter
Du behöver alltid bygglov om
du bygger plank eller mur
Du behöver göra en anmälan om
du ska bygga plank eller mur eller göra förändringar av dessa
Dessa handlingar behöver du för din anmälan
fasadritning som visar byggnadens utvändiga utseende
byggnadsritningar, som plan-, fasad- och sektionsritningar
förslag på kontrollplan.
I vissa fall behöver du även följande handlingar
godkännande från berörda grannar, som signerar alla handlingar, om du bygger närmare än 4,5 meter från tomtgräns.
konstruktions- och grundläggningsritningar (krävs inte vid enkla byggnader så som växthus och carport)
Mer om Staket, murar och plank
Staket och plank – allt du behöver veta
Att bygga staket eller ett plank runt tomten är ett utmärkt sätt att skapa en snygg avgränsning och samtidigt öka säkerheten. Men innan du sätter igång finns det många viktiga faktorer att ta hänsyn till, som materialval, kostnader och bygglov för staket, plank och murar. I denna artikel går vi igenom de viktigaste delarna som rör staket, plank och murar och vad du behöver tänka på innan byggstart.
Viktiga faktorer att tänka på
När du planerar att bygga staket eller plank är det viktigt att välja rätt material och design. Det finns många olika alternativ, från klassiska trästaket till moderna färdiga staket i glas och stabila murar. Materialet påverkar både kostnaden, hållbarheten och utseendet på din tomt. Fundera även på om du ska bygga staket själv eller anlita snickare som bygger utifrån dina ritningar, eller om du hellre köper färdiga plank i olika nivåer.
Tänk också på att olika regler gäller beroende på om du ska bygga ett staket, plank eller mur, samt var på tomten det ska placeras. Oavsett om du vill ha ett staket för att hålla hunden i trädgården eller ett vackert plank för att få mer insynsskydd mellan dig och grannen, kan det vara nödvändigt att ansöka om bygglov beroende på höjd och placering. Vi går igenom vad som gäller rörande bygglov för staket och plank längre ner.
Kostnader och ekonomi
Kostnaden för att bygga staket eller plank kan variera mycket beroende på material och storlek. Här är några faktorer som påverkar priset:
Material. Om du ska bygga staket i trä kan du räkna med ett meterpris på cirka 250 – 600 kronor. Vill du däremot ha ett staket i metall ligger motsvarande meterpris på cirka 1 500 kronor (110 centimeter högt). Då är endast materialkostnaden inräknad. Ska du dessutom anlita hantverkare för att bygga staketet åt dig ligger timpris på mellan 450 och 750 kronor. Ett enkelt trästaket är förhållandevis enkelt att bygga själv och det finns många lättförståeliga guider på nätet.
Färdiga staket. Om du snabbt vill få upp staketet eller planket och slippa arbetet, kan du istället köpa färdiga sektioner. Ett prisexempel är staketsektioner från Bauhaus, de kostar från 129 kronor för 150 x 70 centimeter. Men tänk på att du även behöver köpa fästanordningar som plintar, eller gjuta själv, samt måla staketet så att det håller i väder och vind.
Plank. Ett plank är högre än 1,2 meter, annars räknas det som ett staket. I regel krävs bygglov om du vill sätta upp eller ändra ett plank. Det är bra att bygga plank om du bor nära en väg eller granne och vill ha mer insynsskydd. Det finns många typer av plank, både i samma höjd och med olika nivåskillnader, vilka är populära att sätta mellan mindre tomter. Kostnad för att bygga plank är högre än för staket eftersom det går åt mer virke. Det finns heller inte ett lika stort utbud av färdiga plank hos de stora byggvaruhusen, vilket kan göra att du behöver anlita snickare för att bygga det åt dig.
Mur. En mur är en stabilare konstruktion än staket och plank och det krävs i regel bygglov för att uppföra en sådan. Samtidigt kan det bli snyggt att mura in infarten eller använda gabionmurar i en sluttande trädgård. Det finns flera sätt att bygga en mur, eller köpa färdiga murar. Om du vill slippa ett omfattande arbete kan du köpa gabionmurar i galvaniserad stål, då är själva ”skelettet” till muren färdigt, sedan fyller du det bara med sten. Om du väljer att mura upp en skiljegräns kan du också göra på flera sätt, bland annat använda natursten eller mura med mursten. Mellan tummen och pekfingret kostar murar mellan 1 000 – 1 500 kronor per m2. Då är endast materialet inräknat.
Bygglov för staket och plank
En av de vanligaste frågorna när det gäller bygglov är om du behöver ansöka om tillstånd för att bygga staket eller plank. Här är några generella riktlinjer:
Bygglov för staket: I de flesta fall behöver du inte bygglov för att bygga staket, men det kan finnas regler för höjd och placering. Om ditt staket ska vara bygglovsfritt ska det inte byggas högre än 1,2 meter. Bygglov för staket med höjd som överstiger 1,2 meter kan behövas, men inte alltid.
Bygglov för staket vid tomtgräns: Om du vill bygga staket vid tomtgräns behöver du grannarnas medgivande om du vill bygga det närmare än 4,5 meter. Annars krävs varken bygglov eller anmälan.
Bygglov för plank: Ett plank kräver i regel bygglov. Boverket har inte definierat exakt vad som menas med ett plank, men beskriver det som ”inhägnader som är högre än ett normalt staket”. Kostnaden för ett bygglov för plank eller mur ligger ofta mellan 4 000 och 16 000 kronor, beroende på storlek och om ärendet kräver teknisk granskning eller ej.
Bygglov för murar: Bygglov krävs alltid för att uppföra eller förändra en mur. Kostnaden är samma som för bygglov för plank.
Byggprocessen – steg för steg
Att bygga staket eller plank kan vara en relativt enkel process om du följer rätt steg. Här är en generell guide för byggprocessen:
Steg 1: Planering och materialval
Börja med att välja material som passar dina behov och din budget. Du kan välja trästaket, plaststaket, staket i glas eller kanske en mer exklusiv mur. Fundera också på om du vill ha ett traditionellt staket eller ett mer stilrent plank. När du har valt material, kontrollera om du behöver ansöka om bygglov och vilken höjd du får på ditt staket. Ibland kan reglerna skilja sig något beroende på kommun.
Steg 2: Kostnadskalkyl och anbud
Undersök kostnaden för staket och bygglov innan du sätter igång. Om du vill ha hjälp med installationen kan det vara bra att jämföra anbud från olika företag.
Steg 3: Utförande
När du väl har allt material och eventuella tillstånd på plats kan du börja bygga. Om du bygger staket själv kan du spara pengar, men tänk på att det krävs en del arbetstid och att resultatet kan påverkas av din erfarenhet. Om du är osäker på något kan det vara bra att ta hjälp av en expert för att säkerställa att det blir rätt.
Vanliga misstag & hur du undviker dem
Det finns flera vanliga misstag som folk gör när de bygger staket eller plank:
Ett vanligt misstag är att inte kontrollera om bygglov för plank eller staket behövs innan byggarbetet börjar. Om du inte ansöker om bygglov när det behövs, kan du få böter eller tvingas ta ner ditt plank eller staket.
Många missar att tänka på höjden på staketet och dess placering vid tomtgränsen, vilket kan skapa konflikter med grannarna.
Ett annat misstag är att inte använda hållbara material, vilket kan leda till att staketet inte håller länge och måste bytas ut tidigt.
Checklista – har du allt du behöver?
Innan du börjar bygga ditt staket eller plank, kontrollera att du har följande:
Om det krävs bygglov för din plank eller staket.
Rätt material för ditt trästaket eller färdiga staket.
Plan för hur du ska hantera eventuella grannar och tomtgränser.
Vanliga frågor och svar om staket, plank och murar
Det beror på höjd och placering. Ett bygglovsfritt staket kan vara tillåtet om det inte är för högt eller ligger för nära tomtgränsen.
Kostnaden för att bygga plank varierar beroende på material och storlek, men räkna med mellan 150 – 600 kronor per meter beroende på typ.
Ja, du kan bygga staket själv, men tänk på att det krävs rätt verktyg och att du följer bygglovsreglerna.
Att bygga mur med enklare material som tegel eller betongblock kan vara ett billig sätt att bygga en stabil mur på tomtgränsen.
1,2 meter.
För att bygga staket krävs i regel inget bygglov, men för plank och murar krävs bygglov.
Om du vill sätta upp staket närmare än 4,5 meter från tomtgräns behöver du grannens medgivande.
Det får inte byggas högre än 1,2 meter och inte närmare än 4,5 meter från tomtgräns (utan grannens medgivande).
I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.
För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.
När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.
Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.
Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.
När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.