Häckar och träd på tomten kan ge både insynsskydd och en vacker grönska, men det finns regler att följa. Bygglov krävs sällan för häckar, men i vissa fall kan marklov behövas.
Bygglov krävs ej
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckorKostnad: ca 4000 - 16000 kr
Du behöver inte bygglov om
det krävs varken bygglov eller anmälan för att plantera häckar
Du behöver alltid bygglov om
det krävs i regel inget bygglov för häckar och träd, däremot kan marklov krävas
Du behöver göra en anmälan om
det krävs varken bygglov eller anmälan för att plantera häckar
Dessa handlingar behöver du för din anmälan
situationsplan på tomtkarta.
förslag på kontrollplan.
godkännande från berörda grannar, som signerar alla handlingar, om du vill plantera en högre häck än 1 meter direkt på tomtgräns.
Mer om Häckar och träd
Häckar och träd – allt du behöver veta
Genom att plantera häckar och träd på tomten kan du få både insynsskydd, vindskydd och en vacker grönska. Men det finns regler att ta hänsyn till, särskilt när det gäller höjd på häcken, tomtgränser och trädfällning. I denna guide går vi igenom vad som gäller enligt Boverket och plan- och bygglagen (PBL) när du vill plantera buskar och häckar, ta ner träd eller etablera en gemensam häck med grannen.
Viktiga faktorer att tänka på
Innan du planterar häckar och buskar eller tar ner ett träd är det viktigt att känna till de regler som gäller. Planerar du att plantera häck på tomtgräns eller nära grannen, kan det vara bra att först samråda med denne. Det finns regler för höjd på häck, samt krav på hur nära en tomtgräns du får placera buskar och träd.
Om en grannens häck skymmer utsikt, eller om du har en gemensam häck, finns särskilda regler för skötsel och underhåll. Kommunens detaljplan kan även innehålla begränsningar för träd och buskage, särskilt i tätbebyggda områden.
Kostnader & ekonomi
Kostnaden för att plantera en häck kan variera beroende på typ av växtlighet och storlek. Du kan dels köpa en färdiguppvuxen häck, vilket kostar mer än att själv plantera. För trädfällning kan kostnaden bero på trädhöjd, placering och om professionell hjälp krävs. Kom ihåg att kontrollera om det behövs tillstånd för att fälla träd på egen tomt, särskilt om det är skyddade arter eller om tomten ligger inom ett detaljplanerat område.
Plantering och bygglov
Hur nära tomtgräns får man plantera träd?
Det kan skilja sig en del mellan olika kommuner. I Täby ska större buskar och träd planteras minst två meter från tomtgränsen och häckar och buskar minst 60 centimeter från tomtgräns. Om du har en hörntomt som vetter mot en gata eller cykelbana är det viktigt att växtligheten inte skymmer sikte eller blockerar skyltar.
Vilka regler för gemensam häck?
Om du och din granne tillsammans vill bekosta en häck mellan era tomter är ni ansvariga för häcken som står på er tomtsida. Det vill säga, du får inte klippa häcken som står på din grannes tomt och vice versa. Innan ni bestämmer er för att ha en gemensam häck är det bra att komma överens om hur hög häcken ska vara och hur ofta ni ska klippa den.
Bygglov för häck och träd
Generellt sett krävs inget bygglov för häck, inte heller att plantera träd eller buskar. Det kan dock krävas ett marklov om du vill fälla träd på tomten.
Då kan marklov krävas. Om det finns ett behov av att skydda omgivningen i den bebyggda miljön, kan vissa enstaka träd eller grupper av träd anses värdefulla, till exempel en allé. Marklov kan även behövas om häcken eller buskaget påverkar sikten i trafikmiljöer.
Då kan bygglov krävas. Om häcken kombineras med en mur eller plank, där höjden överstiger 1,8 meter.
Särskilda bestämmelser. Om kommunen har särskilda bestämmelser för bygglov för att plantera häck i områden med detaljplan.
Trädfällning – regler och tillstånd
I regel får du ta ner träd på egen tomt utan några särskilda tillstånd, men det finns vissa undantag från regeln. Ett är tomter med strandskydd eller i detaljplanerat område eftersom särskilda bestämmelser kan råda. Då kan du behöva ett marklov. Du kan även behöva rådgöra med en arborist innan du ska fälla träd på egen tomt om det bor fladdermöss i det.
Vanliga misstag & hur du undviker dem
Kapa grannens häck. Du har rätt att kapa grenar eller rötter från träd som växer in på din tomt om de stör eller riskerar att skada din tomt. En anledning kan exempelvis vara att träden fäller kottar och barr vilka förstör altanen. Även överhängande grenar som skuggar din tomt kan anses vara en anledning till att kapa dem. Men tänk på att du ska ge din granne möjligheten att först själv åtgärda problemet. Om han eller hon inte vill det har du rätt att kapa grenarna själv.
Plantera häck vid tomtgräns. Enligt 3 kap § JB ska du ta skälig hänsyn till omgivningen. Därför är det rekommenderat att du plantera häckar och buskar minst 60 centimeter från tomtgräns om den ska växa högre än 1 meter. Det för att den inte ska riskera att växa in på grannens tomt. Kom ihåg att du kommer en lång väg på att prata med grannen först, grannsämjan kan vara värd att bevara.
Fälla träd utan tillstånd. Om du tar ner träd på tomten i ett område där det krävs marklov kan medföra byggsanktionsavgift.
Inget underhåll av häckar. Om du inte beskär eller håller häcken fin riskerar den att växa in över grannens tomt, skymma utsikt eller skapa andra problem. Undvik eventuella konflikter genom att underhålla häckar och träd.
Checklista – har du allt du behöver?
Kontrollera regler för häck vid tomtgräns i din kommun.
Kom överens med grannen om ni ska ha en gemensam häck.
Undersök om det krävs marklov eller bygglov för din häck där du bor.
Kontrollera om du behöver tillstånd för att fälla träd på egen tomt.
Planera häckhöjd och beskärning för att undvika framtida problem.
Vanliga frågor och svar om häckar och träd
Vanligtvis inte, men om häcken är väldigt hög eller påverkar sikt i trafiken kan marklov krävas.
Det beror på kommunens regler, men en vanlig rekommendation är max 1,8 meter i tätbebyggda områden.
Ja, men om trädet är skyddat eller inom detaljplanerat område kan du behöva tillstånd.
Försök först prata med grannen. Om det inte löser sig kan du vända dig till kommunen eller miljö- och hälsoskyddsnämnden för rådgivning.
Ja, generellt sett. Men om häcken kommer växa sig högre än en meter bör du plantera den minst 60 centimeter från tomtgräns. Tänk på att olika kommuner kan ha olika regler.
Det korta svaret är ja, det finns inga bestämmelser kring hur hög en häck får vara. Däremot kan du kontakta miljö- och hälsoskyddsnämnden för rådgivning om du anser att häcken skapar problem på din tomt, exempelvis genom att den barrar, växer in på din tomt eller skymmer utsikt.
1,8 meter.
80 centimeter.
Endast om den växer in på din tomt, men du ska först ge grannen möjligheten att själv åtgärda problemet innan du klipper.
I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.
För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.
När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.
Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.
Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.
När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.