Ska du byta tak? Här får du all information om takmaterial, kostnader och när du behöver bygglov för takbyte. Lär dig skillnaden mellan olika material, vad det kostar att anlita en takläggare eller lägga om tak själv, samt viktiga regler att ha koll på.
Bygglov kan behövas
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckorKostnad: ca 10000 - 20000 kr
Du behöver inte bygglov om
du byter takbeklädnad till samma som du hade innan
Du behöver alltid bygglov om
taket avsevärt förändrar fastighetens utseende, exempelvis om du byter material, färg eller form på taket
Du behöver göra en anmälan om
du ska byta takmaterial eller förändra takets utseende
Dessa handlingar behöver du för din anmälan
fasadritning som visar byggnadens utvändiga utseende
byggnadsritningar, som plan-, fasad- och sektionsritningar
förslag på kontrollplan.
I vissa fall behöver du även följande handlingar
godkännande från berörda grannar, som signerar alla handlingar, om du bygger närmare än 4,5 meter från tomtgräns.
konstruktions- och grundläggningsritningar (krävs inte vid enkla byggnader så som växthus och carport)
redovisning av byggnadens genomsnittliga så kallade U-värde. Detta behöver du ange om byggnaden ska värmas upp till mer än 10 grader, det gäller till exempel för en gäststuga eller ett bostadshus
redovisning av ventilation, när byggnaden är ett bostadshus.
Mer om Tak
Tak – allt du behöver veta
Ska du byta tak eller renovera tak? Ett nytt tak kan öka såväl husets värde som livslängd, energieffektivitet och förändra utseende på hela fastigheten. Du behöver därför lägga tid på att jämföra takmaterial, kostnader och ta reda på om du behöver bygglov för taket.
Viktiga faktorer att tänka på
När du planerar att byta tak är det viktigt att välja rätt takmaterial utifrån ditt hus och klimatet där du bor. Olika taktyper kräver olika underhåll och har olika livslängd. Dessutom kan kommunens detaljplan påverka om du får byta tak utan bygglov eller om det krävs tillstånd.
Om du planerar att byta takfönster, byta takpapp eller till och med byta takstolar, kan det påverka byggnadens bärande konstruktion. I sådana fall kan du behöva ansöka om bygglov för att byta tak innan du påbörjar arbetet.
Kostnader & ekonomi
Kostnaden för att byta tak varierar beroende på husets storlek, vilket takmaterial du väljer och om du anlitar en takläggare eller väljer att lägga om tak själv. Här är några faktorer som påverkar priset:
Renoveringsbehov. Att lägga om taket innebär en stor kostnad och många väljer att anlita takläggare för arbetet. När du ändå byter yttertak kan det därför vara bra att även undersöka hur det ser ut under och avgöra om du ska byta ut andra delar, som läkt, råspont och isolering. Vill du passa på att tilläggsisolera innebär det en extra kostnad.
Material. De vanligaste takmaterialen är tegel, betong, plåt, papp och shingel och priserna skiljer sig mycket åt. Takpapp är ett billigt alternativ och kostar cirka 100 kronor per m2, medan tegelpannor kostar från cirka 1 000 kronor per m2. Tänk på att inte stirra dig blind på priset utan även fundera över livslängden på taket. Ett tegeltak har en förväntad livslängd på cirka 50 år, medan papptak håller i cirka 15 år.
Arbetskostnad. Om du inte planerar att lägga tak själv ligger kostnaden för en takläggare på cirka 600 kronor i timmen. Du kan antingen komma överens om ett fast pris för hela taket eller betala per timme.
Kostnad för bygglov. Kostnaden varierar beroende på takets storlek och var i landet du bor, men räkna med mellan 10 000 och 20 000 kronor.
Solceller. Vill du passa på att uppgradera taket när du ändå ska byta? Du kan installera solceller på det nya taket, eller till och med lägga solcellspannor. De läggs som ett vanligt panntak men har inbyggda solceller i tunnfilm.
Eventuella avdrag. Anlitar du takläggare kan du utnyttja ROT-avdraget, det ger dig 30 % på arbetskostnaden. Om du installerar solceller kan du utnyttja grönt avdrag, det ger dig 20 % avdrag på såväl arbete som material.
Bygglov för takbyte
Det kan mycket väl krävas bygglov för tak, särskilt om du tänker byta takmaterial eller färg på taket. Åtgärder på fasaden som innebär en avsevärd förändring i utseendet kräver i regel bygglov. Men om du bara ska ersätta ditt gamla tak mot ett nytt i samma färg och material krävs det inte bygglov. Andra åtgärder på taket som kan kräva bygglov:
Om du ändrar takets form eller lutning.
Om du sätter in takfönster.
Om du byter takstolar.
Om du installerar solceller.
Byggprocessen – steg för steg
Att byta tak är en process som kräver noggrann planering för att säkerställa ett hållbart och kostnadseffektivt resultat.
Steg 1: Planering & materialval
Välj rätt takmaterial baserat på hållbarhet, kostnad, estetik och underhållsbehov.
Ta reda på om du behöver bygglov för att byta tak i din kommun.
Steg 2: Kostnadskalkyl & anbud
Undersök kostnaden för att byta tak i olika material.
Begär offerter från takläggare för att jämföra pris för takbyte.
Steg 3: Utförande
Om du väljer att lägga om tak själv, se till att du har rätt verktyg och säkerhetsutrustning.
Om du anlitar proffs, säkerställ att de har rätt certifieringar.
Vanliga misstag & hur du undviker dem
Det är inte att rekommendera att lägga om tak själv utan rätt kunskap eftersom det kan leda till byggnadsskador som fuktskador, dålig hållbarhet och felaktig isolering, vilket kan ge höga reparationskostnader i framtiden. Ett annat misstag är att inte kontrollera om du behöver bygglov för takbytet, vilket kan resultera i problem med kommunen och i vissa fall leda till krav på att återställa taket och betala en sanktionsavgift.
Ett annat vanligt misstag som du lätt kan undvika är att välja fel takmaterial utan att ta hänsyn till klimat och väderförhållanden.
Om du ska byta takmaterial är det dessutom viktigt att du kontrollerar takets bärighet – klarar takkonstruktionen av det nya takmaterialets vikt?
Checklista – har du allt du behöver?
Kontrollera om du behöver bygglov för att byta tak.
Jämför olika takmaterial och deras kostnader.
Planera för underhåll och hållbarhet vid framtida takrenoveringar.
Begär in offerter för att få en uppfattning om kostnaden för att lägga om taket.
Vanliga frågor och svar om tak
Det beror på. Om du byter till samma typ av tak krävs inget bygglov, men byter du takmaterial, färg eller på något annat sätt förändrar takets utseende kan bygglov behövas.
Vilket takmaterial som är bäst beror på dina önskemål. Tegel- och betongpannor är populära takmaterial eftersom de har en lång livslängd och håller hög kvalitet. De är dock några av de dyrare takläggningsmaterialen.
Ett enklare plåttak eller ett tak i ytpapp är de billigaste alternativen.
Det beror på takets storlek och väderförhållanden, men för en genomsnittlig villa (cirka 120 m2) tar det cirka två veckor.
Ja, om du har erfarenhet, men för större projekt rekommenderas att anlita takläggare.
Det beror helt och hållet på vilken typ av tak du har. Beräknad teknisk livslängd för ett tak med takpapp är cirka 15 år, för tegelpannor av hög kvalitet kan den vara 50 år.
Genomsnittspriset för att byta tak ligger på cirka 1 500 kronor per m2.
Om du byter takmaterial eller färg behöver du oftast bygglov för att byta tak.
Kostnaden varierar beroende på kommun och specifika detaljer, men mellan 10 000 och 20 000 kronor är vanligt.
Den sammanlagda arean på skärmtak får inte överskrida 15 m2.
I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.
För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.
När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.
Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.
Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.
När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.