Ett fritidshus är ett hus som främst används som tillfälligt boende, exempelvis under sommarhalvåret. Att bygga fritidshus kräver oftast bygglov, men vissa mindre åtgärder kan utföras utan lov, beroende på lokala bestämmelser och om fastigheten ligger utanför detaljplanerat område. Här går vi igenom regler, byggprocess och viktiga faktorer att tänka på innan du bygger ditt fritidshus.
Bygglov krävs
Handläggningstid: ca 4 - 10 veckorKostnad: ca 30000 - 35000 kr
Du behöver inte bygglov om
fritidshuset byggs på tomt utan en- eller tvåbostadshus och förhåller sig till attefallsreglerna
Du behöver alltid bygglov om
fritidshuset byggs på tomt utan en- eller tvåbostadshus och är större än vad attefallsreglerna tillåter
Du behöver göra en anmälan om
det krävs alltid bygganmälan om du ska bygga fritidshus
Dessa handlingar behöver du för din anmälan
situationsplan på tomtkarta
byggnadsritningar, som plan-, fasad- och sektionsritningar
förslag på kontrollplan.
I vissa fall behöver du även följande handlingar
godkännande från berörda grannar, som signerar alla handlingar, om du bygger närmare än 4,5 meter från tomtgräns.
konstruktions- och grundläggningsritningar (krävs inte vid enkla byggnader så som växthus och carport)
redovisning av byggnadens genomsnittliga så kallade U-värde. Detta behöver du ange om byggnaden ska värmas upp till mer än 10 grader, det gäller till exempel för en gäststuga eller ett bostadshus
redovisning av ventilation, när byggnaden är ett bostadshus.
Mer om Fritidshus
Bygga fritidshus – allt du behöver veta
Går du i tankarna kring att bygga fritidshus? Oavsett om du planerar att bygga fritidshus med loft, bygga om fritidshus till åretruntboende eller har svårt att avgöra om du ska välja fritidshus som byggsats eller investera i ett nyckelfärdigt alternativ, finns det regler och bygglovskrav att ta hänsyn till. I denna guide går vi igenom allt du behöver veta – från kostnader och byggprocess till de senaste reglerna för fritidshus.
Viktiga faktorer att tänka på
När du bygger fritidshus är det avgörande att välja rätt entreprenör, säkerställa att huset uppfyller kraven för åretruntboende (om du vill kunna använda det hela året) och följa Boverkets byggregler (BBR). Planera även för energieffektivitet och hållbara material för att minska driftkostnaderna. Kommunens detaljplan kan också påverka hur stort och högt du får bygga.
Det finns en del regler för fritidshus men även många undantag från plan- och bygglagstiftningens krav på byggnader. Till exempel behöver fritidshus inte byggas med krav på tillgänglighet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Då det inte finns någon generell definition för fritidshus kollar man istället på de övergripande kraven på byggnader. Eftersom fritidshuset troligtvis inte byggs på samma tomt som ditt en- eller tvåbostadshus och kanske dessutom är större än vad attefallsreglerna tillåter, behöver du bygglov eftersom fritidshuset anses som en nybyggnad. Enligt TNC (terminologicentrum) är ett fritidshus ett småhus som inte är inrättat för åretruntboende. Om du vill kunna bo i det året runt behöver du därför uppfylla kraven på åretruntboende.
Kostnader & ekonomi
Kostnaden för att bygga fritidshus varierar beroende på val av byggmetod och material. En byggsats för fritidshus kan kosta från cirka 10 000 kronor per kvadratmeter, medan ett nyckelfärdigt fritidshus ofta ligger mellan 10 000 och 20 000 kronor per kvadratmeter. Bygger du i lösvirke kan priset vara lägre, från cirka 5 000 kronor per kvadratmeter. Utöver detta tillkommer kostnader för bygglovsansökan, som ligger på cirka 30 000 till 35 000 kronor, samt arbetskostnad för hantverkare, som ligger mellan 500 och 800 kronor per timme. Med ROT-avdrag kan du dra av 30 % av arbetskostnaden, vilket kan minska dina totala utgifter avsevärt.
Byggprocessen – steg för steg
Steg 1: Planering & ritningar
Eftersom alla typer av hus är bygglovspliktiga är inte fritidshus och sommarstugor något undantag. Beroende på hur mycket du planerar att göra själv när det kommer till att bygga fritidshuset kan du antingen göra ritningarna själv eller anlita en arkitekt som hjälper dig. Du kan även välja att köpa en byggsats för fritidshus eller köpa en nyckelfärdig stuga.
Bestäm om du ska bygga fritidshus själv i lösvirke, köpa en byggsats eller ett nyckelfärdigt hus.
Ta själv, eller med hjälp av arkitekt, fram situationsplan, sektionsplan, planritning och fasadritning.
Steg 2: Ansökan & handläggning
Ansök tidigt om bygglov via din kommuns e-tjänst.
Handläggningstiden är cirka 10 veckor.
Steg 3: Byggstart & kontroll
När du väl har fått ditt startbesked från kommunen får du lagligen påbörja bygget. I startbeskedet kommer även byggnadsnämnden att bestämma vilka handlingar som byggherren och KA ska lämna in, det kan exempelvis handla om:
Kontrollplan
KA:s utlåtande
Protokoll från täthetsprovning
Protokoll från funktionskontroll av ventilationssystem
Brandskyddsdokumentation
Steg 4: Färdigställande & slutbesked
Alla åtgärder som omfattas av ett startbesked kräver även ett slutbesked. Byggherren bevisar att alla krav är uppfyllda och om allt ser bra ut ska slutbesked ges.
Vanliga misstag & hur du undviker dem
Ett vanligt misstag är att bygga fritidshus utan att ha bekräftat bygglovet, vilket kan leda till sanktioner. Många förbiser även kraven för åretruntboende, som isolering och ventilation enligt Boverkets byggregler. Att inte informera grannar vid gränsnära byggnationer kan också skapa konflikter.
Om du vill kunna använda ditt fritidshus som åretruntboende behöver du uppfylla särskilda regler. Kraven för att bo i fritidshus året runt är bland annat att byggnaden måste uppfylla regler gällande tillgänglighet och funktion. Huset kan behöva större sovrum och badrum, bredare innerdörrar och dessutom vara vinterbonat. Om du vill omvandla ditt fritidshus till permanentboende behöver du även uppfylla kraven på energieffektivitet. Det gäller för alla nybyggda hus större än 50 m2 (undantag gäller fritidshus som används mindre än fyra månader per år).
Det har inte kommit några nya regler för fritidshus under 2025 men några av de viktigaste förändringarna som skett under de senaste åren är strandskyddsreformen, strängare krav på energieffektivitet och bygglovsbefriande åtgärder för installation av solceller.
Checklista – har du allt du behöver?
Anlitat arkitekt
Tagit fram ritningar och andra relevanta handlingar
Skickat in bygglovsansökan
Räknat på budget
Anlitat hantverkare
Anmälan om startbesked
Vanliga frågor och svar om fritidshus
Ja, i de flesta fall krävs bygglov. Undantag kan gälla för vissa attefallshus eller komplementbyggnader.
Ja, men det kräver att huset uppfyller kraven för åretruntboende enligt Boverkets byggregler.
Handläggningstiden är vanligtvis runt 10 veckor beroende på kommun.
I Sverige är det kommunens byggnadsnämnd som behandlar bygglovsansökningar. Byggnadsnämnden ansvarar för att säkerställa att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL), samt eventuella detaljplaner och andra lokala föreskrifter.
För att påbörja ett byggprojekt måste du först ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Ansökan ska vara skriftlig och inkludera nödvändiga ritningar, beskrivningar och andra handlingar som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut. Det är vanligt att man även anger förslag på vem som kommer att vara KA (kontrollansvarig) för projektet.
När ansökan mottagits granskar byggnadsnämnden om den innehåller alla nödvändiga handlingar och man bedömer även om ritningarna uppfyller de krav på kvalitet och tydlighet som krävs. Om ansökan uppfyller kraven beviljas bygglov. Handläggningstiden varierar beroende på ärendets komplexitet.
Efter att bygglov beviljats hålls ett tekniskt samråd mellan byggherren, kontrollansvarig och byggnadsnämnden. Syftet är att säkerställa att byggprojektet uppfyller tekniska krav enligt plan- och bygglagen. Efter samrådet utfärdar byggnadsnämnden ett startbesked, vilket ger tillstånd att påbörja byggnationen.
Under byggprocessen genomför byggnadsnämnden minst ett arbetsplatsbesök för att kontrollera att arbetet följer gällande regler och den fastställda kontrollplanen.
När projektet är färdigt håller i regel byggnadsnämnden ett slutsamråd, det sker alltid om det förekommit ett tekniskt samråd i början av projektet. Då bedömer man om alla krav och villkor uppfyllts. Om allt är i ordning utfärdar byggnadsnämnden ett slutbesked, vilket innebär att byggnaden får tas i bruk. Om bygglovsansökan avslås eller om det finns invändningar mot beslutet, har sökanden möjlighet att överklaga inom en viss tidsram.